PÅ UTSTILLINGA: Her er føllet Rochelle fotografert sammen med Cenzuel under utstillingen på Semb, der føllet ble kåret til Norges beste. Foto: Knut Solnes
PÅ UTSTILLINGA: Her er føllet Rochelle fotografert sammen med Cenzuel under utstillingen på Semb, der føllet ble kåret til Norges beste. Foto: Knut Solnes

Silje får fram topp-hester

BARDU: Landets flotteste hoppeføll kommer fra Ranum gård i Bardu. Her har Silje Kristiansen fått fram et føll som under kåring på Semb hovedgård i Horten sist uke fikk så gode karakterer at dommeren mente føllet holder verdensklasse.

Publisert Sist oppdatert

Silje Kristiansen har spesialisert seg på å avle fram dressurhester. Under kåringen i forrige uke fikk gårdens nye føll så gode karakterer at den vant hele konkurransen om å bli landets beste hoppeføll. Interesse fra aktuelle kjøpere var etter kåringen så stor at hesten ble solgt på stedet.

– Det var ikke helt meningen, men budet vi fikk, var så bra at jeg følte at vi måtte selge, sier Silje.

Hjemme på gården går nå nok en hest drektig med føll. Alt ligger til rette for at et nytt toppføll er på gang i Bardu.

Flere år med gode resultater

Gårdens avlshopper har i flere år fått fram føll i toppklasse. Men plasseringen gården fikk nå sist, har Silje Kristiansen ikke tidligere oppnådd. Føllet som har navnet RGS Ranums Rochelle, er gårdens føll nummer 14.

– Vi har alltid hatt føll som er godt klassifisert i Norsk varmblodsforening, sier Silje, som har drevet med hesteavl i 10 år.

Hun har fire hester på gården. Alle fire er høyt klassifisert.

Men hun lever ikke av hestene sine. Hun er i full jobb som sykepleier ved Barduheimen samtidig som hun driver med hest.

Verdensklasse

Norges beste hoppeføll fikk i klassifiseringen fem 9-tall. Det er 10 som er beste score, men Silje sier det stort sett er uoppnåelig.

– Fem niere er veldig sterke poeng, sier hun.

Dommeren som for øvrig var internasjonal dommer, sa ifølge Kristensen at føllet er helt i verdensklasse, og det understreker de flotte karakterene hesten fikk.

PÅ UTSTILLINGA: Her er føllet Rochelle fotografert sammen med Cenzuel under utstillingen på Semb, der føllet ble kåret til Norges beste.

Til dressurridning

Silje bruker mye tid på hoppene sine, og hun bruker mye tid på å finne de rette hingstene til dem.

– Jeg holder meg veldig godt oppdatert på avlsfronten, og så har jeg tro på det jeg gjør, sier Silje og klapper hesten Go2 Fuji, som også er en hest som har fått fram høyt klassifiserte føll. Blant annet føllet RGS Cenzuel, som også fikk svært gode karakterer på utstilling.

Silje driver ikke med hestesport selv. Noe ridning på hobbybasis blir det riktignok. Men hun deltar ikke på stevner.

– Nei, selv om jeg avler fram hester for dressursporten, er ikke det noe jeg driver med. Jeg lager bare hester for andre, sier hun og smiler.

Avler på gemytt

I dressursport er samspillet mellom rytter og hest naturlig nok svært viktig. Der går det på kommunikasjon mellom rytter og hest. Derfor er det ikke bare utseende hun avler på. For Silje er det vel så viktig å avle på å få fram trivelige hester.

– Jeg avler på godt gemytt. Vi har noen veldig trivelige hester her på gården og har satset på snille og rolige dyr. Mitt avlsmål er å avle frem friske og samarbeidsvillige hester med topp gemytt. Når man etter en lang dag med jobb og stalltid setter skoene i gangen og allerede da gleder seg til å stå opp klokka seks neste morgen for å tilbringe tid med hesten, ja da har man avlet en god hest, sier Silje.

Anerkjent oppdretter

Resultatene hun har oppnådd de siste årene, har gjort at hun nå er meget godt kjent og anerkjent i hestemiljøet. Den siste topplasseringen er naturlig nok en solid prikk over i-en for gården.

– Jeg tror jo at jeg har god teft og et godt øye for avl, sier Silje og benytter anledningen til å takke familie og venner for at de stilte opp da hun og mannen Frode dro til Semb på utstilling med hester.

– Vi har ikke bare hester hjemme, vi har også tre barn, sier Silje.

Da de dro sørover på utstilling, var både føllet Rochelle og føllets mor RGS Cenzuel med. Hoppa Cenzuel har for øvrig oppnådd solide karakterer på utstillinger både i Danmark og Tyskland.

Powered by Labrador CMS