Drømmen om å bo på hjemstedet og jobbe i Forsvaret er i boks:

EN HUSEIERS ARBEID: Også Simen fikk oppleve at snøfall kan stille krav til huseiere da han nærmest ikke fikk opp ytterdøra lørdag morgen på grunn av ras. Foto: Vera Lill Bjørkhaug
EN HUSEIERS ARBEID: Også Simen fikk oppleve at snøfall kan stille krav til huseiere da han nærmest ikke fikk opp ytterdøra lørdag morgen på grunn av ras. Foto: Vera Lill Bjørkhaug

Simen (22) kjøpte seg hus på julaften

HEGGELIA: For de fleste består julaftensdagen av tradisjonsrik julekos, Reisen til julestjernen og Tre nøtter til Askepott på TV. Simen (22) kjøpte seg i tillegg hus.

Publisert Sist oppdatert

Om julestjerna skinte ekstra sterkt over Heggelia sist jul, kan vi ikke si for sikkert. For 22-årige Simen Kasbergsen gikk imidlertid julaften fra å være ei feiring av Jesu' fødsel til å markere starten på en helt ny epoke i eget liv. Julaften 2019 ble den unge mannen nemlig huseier.

Til daglig jobber han som avioniker ved Maritim Helikopterving på Bardufoss, kun et et fåtalls hundre meter unna sitt nye hjem.

– Det var beliggenheten til huset som var avgjørende, men også at det var et velholdt hus som det bare var å flytte rett inn i – selv om det selvsagt er litt forskjellige småting som må gjøres. Jeg kom hjem fra kurs på Kjevik 12. desember, og da var det visning, inspeksjon av krypekjeller og samtaler med banken fram til alt var klart den 23. desember, forteller han.

Huseier på julaften

Å skulle vente til over jul, så han liten vits i. Han la inn et bud lillejulaften, og rundt klokka 12 dagen etter fikk han beskjeden om at budet var godtatt.

– Det ble kanskje feiret litt ekstra denne jula?

– Ja, det ble det. Julaften ble en spesiell opplevelse, og dette en betraktelig julegave å gi seg selv, sier han og smiler.

Det er ikke hverdagskost for en ung mann i begynnelsen av tjueårene å kjøpe seg egen bolig. De fleste har minst én, og gjerne flere, perioder på leiemarkedet før de tar steget fullt ut i voksenlivet og skaffer seg huslån.

Også Simen fikk oppleve at snøfall kan stille krav til huseiere da han nærmest ikke fikk opp ytterdøra lørdag morgen på grunn av ras.

Den 31. januar flyttet en spent Simen ut av gutterommet og inn på 160 kvadratmeter. Her har han rukket å bo ei ukes tid og kjenne på følelsen, og så langt angrer han ikke. Han trives spesielt godt med å ha hjemmet så nær arbeidsplassen.

– Om jeg går ut på trappa, ser jeg vakta ved inngangen til leiren. Det passer bra siden jeg ikke har bil. Det er også nært til butikker, til Velferden og Istindportalen – og til familien, opplyser han.

Lokal rekruttering

Han føler seg priviligert som har kunnet bo hjemme hele tida mens han har tatt utdanninga si, og dermed har sluppet å ta opp så mye som ei krone i studielån.

– Jeg har vokst opp her, gått på skole og hatt læreplass på Bardufoss. Det er her jeg trives og vil være, så da så jeg ingen grunn til å vente med huskjøp selv om det fortsatt er tidlig i livet, sier Simen.

Så lenge han kan huske, har han ønsket å jobbe i Forsvaret. Før førstegangstjenesten på Ørland flystasjon gikk han Flyfag på Bardufoss. Etter førstegangstjenesten fikk han lærlingeplass og siden fast ansettelse som tekniker hos Maritim Helikopterving, tidligere 139 luftving, fra august 2019.

– NH90-helikopterne og jeg fases trolig ut samtidig, sier han lattermildt.

Han mener de gode mulighetene for både læreplass og jobb etter endt utdanning burde kunne lokke mange flere av den lokale ungdommen til å satse på Forsvaret, der det er muligheter til et karriereløp selv uten befalsskole.

Joker'n som nærmeste nabo

Så langt har Simen, som akkurat har fylt 22 år, bodd hjemme hos sine foreldre som også bor i Heggelia, sammen med en yngre bror. Der har han etter eget sigende hatt godt stell, og når han nå skulle flytte for seg selv, var ansvaret for matlaginga det som skremte ham mest.

– Jeg har ikke akkurat så mye erfaring med sånt og er nok litt bortskjemt med å ha fått alt tilrettelagt, både hjemme og i Forsvaret. Da jeg skulle begynne å lage meg mat her, oppdaget jeg at det var mye jeg ikke hadde tenkt på. Jeg hadde for eksempel ikke grytekluter til å ta pizzaen ut av ovnen med, og jeg hadde heller ikke litermål og måtte bruke øyemål, noe som blant annet resulterte i at jeg en gang måtte spise potetmos med skje, forteller han smilende.

Som ekte heggeliagutt har Simen Kasbergsen (22) et forhold til Joker'n Pizzabar i Kapellveien og har inntatt mange måltider her gjennom oppveksten. Han holder likevel fast på at det var ei tilfeldighet at det nye huset er nærmeste nabo til serveringsstedet.

Men det heter seg at veien blir til mens en går, og for det meste synes Simen det har gått forbausende bra – også på kjøkkenet. Og skulle han trenge litt tid på å få vekket kokkegenet sitt, ligger huset hans nærmest klistret inntil gjerdet til Joker'n Pizzabar. Det oppleves umulig å ikke spørre om hans forhold til serveringsstedet i utgangspunket, og om dette naboskapet kan regnes som et sjakktrekk eller en eventuell generaltabbe. Da ler Simen og sier at det i utgangspunktet var et tilfeldig sammentreff.

– Men Joker'n er en favoritt, spesielt nummer 1, tacopizzaen. Så det er om å gjøre å ikke la seg friste til å stikke over og spise der for ofte, sier han, men ut over det tror han ikke lukta fra pizzaovnene kommer til å oppleves som spesielt genererende.

Tar opp farsarven

Huset Simen har kjøpt seg er lyst, velholdt og tilsynelatende moderne til tross for at det begynner å bli noen tiår gammelt. Et visst preg av ungkarsbolig har det unektelig, med Play Station-kontrollen godt synlig på salongbordet og det er ellers ikke direkte overfylt med bilder og annet krims-krams rundt omkring.

På fritida er det én hobby i særdeleshet som opptar Simen, og det er en hobby han deler med sin far, Morten Kasbergsen. Nok en gang har det kjente ordtaket om at eplet ikke faller langt fra stammen vist sin suverenitet.

– Halvparten av det som har blitt flyttet inn hit, er krigshistorie. Noen sier at de blir bilmekaniker fordi faren deres er bilmekaniker. Av samme grunn har det blitt lest krigsbøker hjemme, noe som har gjort meg opptatt av krigshistorie, sier han.

Selv om hendelsene han bruker tid på har funnet sted for snart 80 år siden, tenker han er at det er spennende å sette seg inn i alt det som har skjedd, hvordan hendelsene har påvirket oss i dag, eller hvordan det kunne ha vært.

– Jeg synes ikke krigshistorien har det fokuset det fortjener å ha i dag. Alt som har skjedd har veldig direkte påvirket situasjonen også i moderne tid. Dessuten synes jeg konflikter mellom mennesker er spennende, de fascinerer meg, sier Simen, som i løpet av et halvt år er herre i eget hus og samtidig har fått seg en sikker jobb i ung alder. Og det der han aller helst ønsker å være.

Powered by Labrador CMS