PÅGREPET: En mann er pågrepet mistenkt for Sjøvegandrapet i 1998. Politiet mener huset til den drepte ble påsatt for å skjule udåden. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix
PÅGREPET: En mann er pågrepet mistenkt for Sjøvegandrapet i 1998. Politiet mener huset til den drepte ble påsatt for å skjule udåden. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix

Sjøvegan-siktet fengslet i fire uker

Politiet har pågrepet og siktet en utenlandsk mann i slutten av 30-årene for drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) i Sjøvegan sommeren 1998.

Publisert Sist oppdatert

Det bekreftet politiet på en pressekonferanse i Tromsø fredag. Den pågrepne er en utenlandsk mann i slutten av 30-årene, som nekter straffskyld.

Han er siktet for drap, voldtekt og ildspåsettelse.

– Mannen i slutten av 30-årene er av utenlandsk opprinnelse og har utenlandsk statsborgerskap. Han befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn på formiddagen onsdag 20. juni idet han ankom landet, sa lensmann Andreas Nilsen i Troms politidistrikt på pressekonferansen.

Nilsen vil ikke si noe om hvorfor mannen som nå er pågrepet, kom til Norge.

Siktede er begjært varetektsfengslet, noe han har godtatt og fengslingsspørsmålet ble avgjort ved kontorforretning ved Nord-Troms tingrett. Politiet fikk medhold i sin begjæring om varetekt i fire uker.

– Avhør av siktede er påbegynt, men det er for tidlig å gå inn på hva siktede har forklart, utover at han ikke erkjenner straffskyld, sier Nilsen.
Cold case

– Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken og det samlede bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet, opplyste politiet i Troms i en pressemelding fredag formiddag.

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i sin nedbrente bolig i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms 15. juli 1998. Etterforskningen har tidligere avdekket at huset ble påtent et par dager etter drapet.

– Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt, og etter hvert Kripos' Cold Case-gruppe, intensivert arbeidet med drapssaken. Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017, opplyser politiet i pressemeldingen.
Tysklands-sporet

Politiet opplyste på pressekonferansen at det ikke er mannen som er omtalt i pressen i det såkalte Tysklands-sporet som nå er pågrepet.

Nilsen ønsket ikke å si noe om når mannen som nå er pågrepet kom i politiets søkelys. Han ønsket heller ikke å si noe mer om hvem mannen er, utover at han var i slutten av tenårene da drapet skjedde.

Lensmannen understreker sier de ikke utelukker Tyskland-sporet, men at det ikke er samme person som er pågrepet.

Da drapet ble begått, bodde det 2.300 mennesker i Sjøvegan. Det var mange tilreisende i området på grunn av sommerferie, åpning av laksefiske og den årlige kulturuka. I tillegg har bygda huset et statlig asylmottak med vel 100 plasser siden 1989.

Politiet har til sammen avhørt nesten 1.400 personer i saken og har vært på rundspørring hos over 3.000 personer.

Takknemlig sønn

Marie-Louise Bendiktsens sønn Trond H. Bendiktsen forteller til Folkebladet at han ble orientert om gjennombruddet i saken av lensmann Hans Roar Rasmussen i Sjøvegan noe tid før det ble offentliggjort. Om 25 dager er det 20 år siden moren hans ble funnet død.

– Jeg er fornøyd med at det er gjort en pågripelse, og jeg er evig takknemlig overfor Hans Roar Rasmussen, som har jobbet utrettelig med denne saken helt siden de fikk varsel om brannen tidlig på morgenen, 15. juli. Han har gjort en kjempeinnsats og har brukt mye tid på å holde oss orientert om hendelser i saken, sier han i til Folkebladet.

Powered by Labrador CMS