STYRKER KOMPETANSEN: Leder i AOF Nord, Tom Bull, mener kursene vil være med på å gi lokale reiselivsansatte et nyttig kompetanseløft. Arkivfoto: Malin Cerense Straumsnes
STYRKER KOMPETANSEN: Leder i AOF Nord, Tom Bull, mener kursene vil være med på å gi lokale reiselivsansatte et nyttig kompetanseløft. Arkivfoto: Malin Cerense Straumsnes

Skal arrangere reiselivskurs for koronaberørte i reiselivsnæringa

MÅLSELV: Noen knappe uker etter nyttår skal det arrangeres nettkurs i reiseliv, resepsjonsfag og yrkesnorsk gratis. Arbeidernes opplysningsforbund (AOF) vil nå styrke kompetansen blant de som har reiseliv som yrke.

Publisert Sist oppdatert

Kursene er myntet kun på de som i disse dager sitter uten jobb, er permitterte eller i fare for å miste jobben sin som følge av koronapandemien.

Kjersti Wetting er kompetansrådgiver i AOF. Hun forteller at kursene, som er beregnet å vare i 60 timer, vil bli gjennomført på Teams.

– Det gjør at det er det samme hvor du bor. Kursene starta allerede i mai/juni, og de siste kursene starter rundt den 20. januar, forteller Wetting.

Må ha reiselivsbakgrunn

En av kriteriene for å kunne delta i kursene er at man må ha faglig bakgrunn innenfor reiseliv, opplyser Wetting.

– Det er inntakskrav. Man må ha minst fire-fem års erfaring fra faget og må kunne norsk med klasse B1. Kursene er tenkt som en utstrukket hånd til de som er permitterte eller arbeidsledig, eller som står i fare for å miste jobben innenfor reiseliv, sier hun.

Det er Kompetanse Norge, som gjennom bidrag fra Regjeringen og Stortinget, gir midlene som muliggjør disse kursene, ifølge Wetting.

Hun mener skaden koronaen har gjort på bransjen har vært enorm.

– Det har satt ekstreme spor i reiselivsbransjen. Vi har fått gjennom kursene som har vært til nå i detalj, for å lære om dem. Der har vi lært at de fleste som har deltatt er permittert eller arbeidsledig. Det var bare to som ennå er i arbeid, sier hun.

Fått gode tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene på kursene skal til nå ha vært gode. Hun har også mottatt korrespondanse fra framtidige kursdeltakere som forteller at de gleder seg.

– Folk har sendt meg mailer om at de gleder seg til kurskvelden fordi det er den eneste gangen de får møte likesinnede. Alle sitter i den samme båten. Det er bra for det sosiale også, sier hun.

Fra Troms og Finnmark melder Wetting om god påmelding.

– Det er likevel folk som er kvalifisert og som ville hatt nytte av et slikt kurs. Det er helt sikkert. Det er bare å søke. Vi er oppe i snart 30 kurs, og det er femten plasser per kurs, opplyser hun.

En del av jobben som skal gjøres i forbindelse med kursene er å forberede deltakerne til å ta fagbrev i de respektive fagfeltene deltakerne kurses i.

– Ved å ta kursene og fagbrevene stiller man sterke i jobbsøking. Man gjør noe for seg selv for å heve kompetansen sin. Disse kursene varer i 60 timer og er beregna på de som har erfaring fra før av. Mye av jobben på disse kursene er å trigge eksamensskrivinga, sier Wetting.

Sender ut informasjon

Tom Bull sitter som leder i AOF Nord og forteller at det i disse dager jobbes med å formidle informasjon om kurset og påmelding til aktører i Målselv og nærkommunene.

– Det har vært en bra respons så langt. Det er det ingen tvil om, sier han.

Kursene mener han vil være en fin måte å styrke kompetansen i bransjen på.

– Reiselivsbransjen henger i tauene så det synger etter. At disse kursene er gratis gjør at interessen er kjempegod, påpeker han.

Bull håper reiselivsansatte nå griper fatt i denne muligheta.

– Reiselivsbransjen i Midt-Troms har kanskje ikke vært så godt utdanna i forhold til mange andre steder. Det er viktig å henge med. Reiseliv er en av satsningsområdene til regionrådet, sier Bull.

Powered by Labrador CMS