TRANGT: Det er trangt om plassen for bobilene på fylkesvei 7 ved Øystese. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
TRANGT: Det er trangt om plassen for bobilene på fylkesvei 7 ved Øystese. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Skal du kjøre bobil eller campingvogn i sommer?

Skal du ut med bobil eller campingvogn i sommer? Her har vi samlet relevant informasjon fra Statens vegvesen enten du er erfaren eller nybegynner.

Publisert Sist oppdatert

Det første du må sjekke, er hva du har lov til å kjøre. Hvis du har førerkort for vanlig personbil (klasse B), har du ikke lov til å kjøre biler med en totalvekt på over 3500 kilo. Det er også begrenset hvor tung tilhenger/campingvogn du kan trekke med klasse B. Vi anbefaler at du bruker vår tilhengerkalkulator eller appen «Bil og tilhenger». Der får du umiddelbart svar på om du har lov til å kjøre med hengeren/campingvogna du planlegger å hekte på bilen. Alt du trenger er å legge inn registreringsnummer.

Teknisk sjekk

Det er gjerne lenge mellom hver gang bobilen og campingvogna er i bruk, så det er viktig å foreta en teknisk sjekk før du legger ut på tur. Sjekk olje, tilstand på dekkene og at lufttrykket er riktig, lys, koblinger og bremser. Skal du kjøre med campingvogn må du montere på speil som gir god sikt bakover. Er du usikker på noe, bør du bestille time på et verksted for en sjekk.

Husk også at det er påbudt med minst ett brannslukningsapparat i bobiler og campingvogner. Dette skal ha minst to kilo pulver og være av en type som er godkjent i Norge eller i annet EU/EØS-land.

Pass på vekta

Alle biler og tilhengere har en tillatt totalvekt. Det betyr at kjøretøyet ikke kan lastes slik at det blir tyngre enn denne vekten. Tillatt totalvekt finner du i vognkortet eller ved å taste inn registreringsnummeret på kjøretøyet på nettsiden til Statens vegvsen eller i «Bil og tilhenger»-appen. Overskrider du tillatt totalvekt vil det gå ut over sikkerheten og kjøreegenskapene til kjøretøyet. Bremser og styring kan bli påvirket og du kan havne i farlige situasjoner. Blir du stoppet for kontroll langs vegen, kan du bli nødt til å fjerne last.

Husk at bobiler og campingvogner skal ha med vann og gass i tillegg til bagasjen. Dette veier også sitt. Er du usikker på vekta, kan du besøke en av våre kontrollstasjoner og få hjelp til veiing der. På flere kontrollstasjoner er vekta tilgjengelig selv når stasjonen er ubetjent.

Skal du kjøre med campingvogn, må du passe på at du har riktig trykk på kula på tilhengerfestet. Dette kan variere fra 50 til 100 kilo. Opplysning om tillatt koblingslast finner du i vognkortet. Husk å sjekke koblingslast både for bil og campingvogn. Du kan måle kuletrykket med en helt vanlig badevekt.

Antall passasjerer

Før du leier eller kjøper bobil må du også sjekke hvor mange passasjerer den er registrert for. Det er antall sengeplasser som avgjør hvor mange passasjerer bobilen kan ha, ikke antallet sitteplasser. Antall tillatte passasjerer står i vognkortet, i kjøretøyopplysningene på vegvesen.no og i den tidligere nevnte appen. Passasjerer i bobil må sitte i seter med sikkerhetsbelte på når bilen kjører.

Lastsikring

Hovedregelen er at all last skal festes. Både små og store ting. Løse gjenstander kan bli til livsfarlige prosjektiler hvis du pakker bilen feil. Du må også passe på at last i campingvogna ikke forskyver seg under kjøring.

Sykler

Sykler er fine å ha med på ferie. Reglene for lastsikring gjelder selvsagt her også. Sørg for at både selve stativet og syklene er godt festet. Dersom skilt og/eller lys dekkes av syklene eller stativet, må det være synlig på annen måte. Lysramme til sykkelstativ kan du kjøpe hos mange forhandlere.

Du kan ikke bestille ekstra skilt til sykkelstativet hos Statens vegvesen. Det må du lage selv eller kjøpe hos en forhandler.

Så lenge syklene og stativet ikke er bredere enn 180 cm, kan de stikke utenfor bilens bredde. De skal da stikke like mye ut på begge sider.

Merk også at sykkelstativ som er montert bak på bobilen kan føre til at bobilen er lengre enn det som er oppgitt i vognkortet. Dette kan medføre at du må betale mer på enkelte ferjer.

Taklast

Det kan være utfordrende å få plass til alt inni bilen når du skal på langtur. En takboks kan være redningen for mange. Husk at denne kun egner seg for lette ting som for eksempel soveposer, liggeunderlag, hengekøyer, fiskestenger og oppblåsbare badeleker. Plasser lasten i takboksen slik at du fyller ut framover og ut mot sidene. Sjekk hvor mye last takboksen er konstruert for i instruksjonsbok eller hos produsent/forhandler.

Tillatt taklast for den bilen du skal kjøre finner du i vognkortet, i kjøretøyopplysningene på vegvesen.no eller i appen. Enkelte biler har ikke oppgitt taklast og har da ikke lov til å ha last på taket.

Husk også å dobbeltsjekke at takboksen og takstativet er godt festet. Her må du følge produsentens veiledning for montering. Skal du ha last på taket som ikke skal i takboks må du legge den tyngste lasten nederst, legge last med rett kant framover og sikre alt godt med spennbånd eller stropper.

Powered by Labrador CMS