I STUDIO: Fra fylkesfinalen i Nord-nytt-studioet i Tromsø. Programleder Pia Tøhaug får Bardu ungdomsskoles svar på spørsmålene i en av de fire kategoriene. Foto: NRK/Per Einar Grønmo.
I STUDIO: Fra fylkesfinalen i Nord-nytt-studioet i Tromsø. Programleder Pia Tøhaug får Bardu ungdomsskoles svar på spørsmålene i en av de fire kategoriene. Foto: NRK/Per Einar Grønmo.

Skal forsvare fylkets ære i Klassequizen

BARDU: De trodde først de hadde tapt fylkesfinalen i Klassequizen. Men nå gleder de tre elevene ved Bardu ungdomsskole seg til å delta i landsfinalen i kunnskapskonkurransen.

Publisert Sist oppdatert

Bardu ungdomsskole vant tirsdag fylkesfinalen i Klassequizen etter først å ha tapt finalen mot Berg skole fra Senjahopen. Da direktesendinga fra Nordnytt-studioet i Tromsø var over, virket det som om senjaværingene hadde vunnet 8–7, men så opplevde NRK Troms en telefonstorm fra både TV-seere og radiolyttere. De mente at Berg-elevene hadde svart feil på et spørsmål som dommeren hadde gitt dem riktig på. Protestene ble tatt til følge, og dermed ble det en ekstrarunde med fire spørsmål. Bardu-elevene Eirik Walør Fagertun, Kamilla Appelbom og Kristian Strøm svarte rett på alle fire spørsmålene, mens Berg bare fikk tre rette.

– Det var veldig gøy å vinne til slutt, men det ble ikke det samme når vi vant på den måten. Det ble litt kjipt for Berg skole at de først vant og så tapte. Derfor var det veldig flott av NRK at de fikk beholde pengepremien, forteller Kamilla Appelbom.

Bommet på strøm

I fylkesfinalen fikk ungdomsskoleelevene 12 spørsmål fordelt tre ulike kategorier. Hver kategori hadde fire spørsmål, og elevene fikk 45 sekunder til å svare på hver kategori. De tre kategoriene var hjerte, instrument og fisk. Det var i den andre kategorien at problemene oppsto. Dommer og programleder Sigrid Agnethe Hansen ville vite hva man måler med et amperemeter. Bardu svarte volt, mens Berg mente svaret var spenning. Det riktige svaret var strøm.

– Jeg har lyst til å gi poeng til Berg fordi det er strøm eller elektrisk strøm. Jeg tar en sjefavgjørelse. Det blir poeng til Berg, sa Hansen.

Det poenget var avgjørende for at Berg skole senere først ble utropt til vinner. Senjaværingene fikk overlevert en sjekk på 5000 kroner, og programlederne gjennomførte seiersintervjuet med dem. De tre elevene fra Bardu fikk 1000 kroner til klassekassa for andreplassen i kunnskapskonkurransen. Bardudølene tok nederlaget med fatning og sa at de selvfølgelig skulle heie på Berg i landsfinalen i Oslo i mai. Dermed var sendinga fra Nordnytt-studioet slutt, men det gikk ikke lang tid før Klassequizen igjen var på lufta.

– Det er en veldig paddeflat dommer og programleder som står her. Det ble fullstendig overtenning for meg. Et amperemeter måler strøm, ikke spenning eller volt. Berg skole fikk et poeng for det. Det må vi nulle ut. Stillinga er 7–7, og dermed blir det ekstrarunde. Det er selvfølgelig bare å beklage en menneskelig feil som gjaldt en dommer som ikke fulgte godt nok med i naturfagstimene i ungdomsskolen, fortalte Sigrid Agnethe Hansen til seerne og lytterne.

Litt pugging

Kategorien i ekstrarunden var periode, og der gjorde bardudølene rent bord slik at de til slutt vant 11–10. Dermed vant de 5000 kroner og skal representere Troms i landsfinalen i Klassequizen. Som plaster på såret fikk Berg skole beholde de 5000 kronene de først trodde at de hadde vunnet. Dermed var det ingen av skolene som reiste tomhendt fra Tromsø.

– Finalen var ekstremt spennende og litt for dramatisk. Vi hadde begynt å pakke sammen da vi fikk høre at det hadde skjedd en feil. Da fløy entusiasmen vår i taket, sier Eirik Walør Fagertun i 10B på Bardu ungdomsskole.

Det var to klasser fra skolen som var representert i fylkesfinalen. Pengepremien fordeles mellom de to klassene. 10B skal bruke pengene i forbindelse med en klassetur til Stockholm. 10A har allerede vært på klassetur, og pengepremien går derfor rett i klassekassa.

På spørsmål om det blir mye pugging fram mot landsfinalen i neste måned, svarer Kamilla Appelbom i 10B:

– Jeg vet ikke, men det blir kanskje litt quiz. Det er vanskelig å pugge når vi ikke helt vet hva vi skal pugge på. Det kunne ikke falt meg inn å pugge hvordan Fisherman’s Friend smaker, sier hun med henvisning til et av spørsmålene i fylkesfinalen.

Appelbom legger til at det kommer til å være et høyt nivå i landsfinalen, men at de tre elevene fra Bardu skal gjøre sitt beste.

Det var første gang Bardu ungdomsskole deltok i klassequizen, og Kristian Strøm i 10A var godt fornøyd med at de gikk til topps i Troms i første forsøk. Nå håper han de klarer å representere Bardu og Troms på en god måte i Oslo. Også han mener det er vanskelig å pugge til landsfinalen fordi spørsmålene er tilfeldige. Men litt har han tenkt å lese seg opp på før turen til hovedstaden.

– Jeg tenker på visse ting som det periodiske systemet, biologi og kanskje litt engelsk, sier han.

I går feiret de to 10. klassene seieren med is i første skoletime.

Rektor fikk bakoversveis

Da rektor Liv Krogstad på Bardu ungdomsskole slo av radioen etter Klassequizen, trodde hun at elevene hennes hadde tapt. Først noen timer senere ble hun klar over at resultatet var snudd på hodet.

– Klokka 18.30 åpnet jeg Facebook og fikk bakoversveis, for da hadde det skjedd mye som jeg ikke hadde fått med meg, sier rektoren.

Da feilen først var gjort, synes hun det ble greit håndtert av NRK Troms. Krogstad er imponert over kunnskapsnivået til de tre elevene.

– Vi er mektig stolt og kry over det de har fått til. Det er tre elever med spesielle kvalifikasjoner, men de dyktige lærerne på skolen skal ha litt av æren. Vi har et godt læringstrykk her med elevene i fokus, og vi har god faglig kompetanse i lærergruppa. Alt henger sammen, forteller Liv Krogstad.

Kry ordfører

Ordfører Toralf Heimdal er imponert over kunnskapsnivået til de tre elevene fra Bardu ungdomsskole.

– Jeg er veldig kry, men samtidig litt skremt over dommeren, sier han.

Heimdal så ikke fylkesfinalen i Klassequizen direkte fordi han var i et møte, men han har sett den på nett-TV i ettertid. Han beskriver 10. klassingene som flotte representanter for Bardu. Han mener bestemt at det ikke var tilfeldig at de gikk til topps i Troms, og viser til at de også imponerte i semifinalen. Da skulle fire skoler med lik poengsum tippe vekta på et NRK-krus. Bardu ungdomsskole kom desidert nærmest.

– De bommet bare med ett gram. Det var imponerende gjettet, slår ordføreren fast.

Powered by Labrador CMS