FANT TRESKI: I sommer fant Arne Melhus ei gammel treski i et tjern på Rubben i Sørdalen. Her viser han fram skia til arkeologene Keth Lind og Bjørn Hebba Helberg fra Tromsø museum. Arkivfoto.
FANT TRESKI: I sommer fant Arne Melhus ei gammel treski i et tjern på Rubben i Sørdalen. Her viser han fram skia til arkeologene Keth Lind og Bjørn Hebba Helberg fra Tromsø museum. Arkivfoto.

Skal gjøre flere undersøkelser av skia

BARDU: I sommer fant Arne Melhus ei gammel treski i et vann på Rubben i Sørdalen. Skia ble datotestet, men svaret var ikke godt nok for arkeologene på Tromsø museum.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av juli gjorde Arne Melhus, sønnen Inge og barnebarnet Jonas et funn i et tjern på fjellet Rubben i Sørdalen. De tre generasjonene Melhus oppdaget ei gammel treski som stakk opp av vannet, og de brukte fiskeutstyr for å hale treskia på land. Skia veier et par-tre kilo og er 1,86 meter lang. Melhus mente i august at skia måtte stamme fra tida før det ble fast bosetting i Bardu og Målselv.

– Jeg tror det en gang har vært en del av en skikjelke for en person, sa Arne Melhus til Nye Troms i sommer.

Mellom 1675 og 1785

I begynnelsen av august kom arkeologene Keth Lind og Bjørn Hebba Helberg fra Tromsø museums seksjon for kulturvitenskap for å ta med seg skia til museets lab i Tromsø. De hadde gjort avtaler med konservatorer og en botaniker som skulle dokumentere skia grundig, før det skulle sendes prøver til Florida for å finne ut hvor gammel skia er. I høst kom svaret, og arkeolog Keth Lind forteller til Nye Troms at svaret dessverre ble unøyaktig.

– Vi sendte inn en C14-prøve, en karbondateringsprøve, men når ting ikke er så veldig gammelt, kan man få en litt unøyaktig datering på dem. Nå har vi fått en datering som gir et vindu på over hundre år, men sannsynligheten er stor for at skia er laget mellom 1675 og 1785, sier Lind.

Gapet på hundre år er derimot for stort til å leve med for arkeologene i Tromsø.

– Om det hadde vært en kjempegammel ski, hadde det ikke gjort noe, men det er stor forskjell på de to årstallene, sier hun.

Svar på nyåret

I august trodde arkeologene at treskia kunne stamme fra en kjelke eller en slede, men Tromsø museum har nå bekreftet at den stammer fra en pulk. Museet har nå sendt inn en dendroprøve av treskia.

– Da skal det gås inn i treverket og telles årringer. Når vi får den dateringen vil vi kunne si mer om tidsperioden skia kommer fra. Det skjedde mye på de hundre årene som vi kan skille mellom, sier Keth Lind. Svaret på dendroprøvene kommer på nyåret.

Powered by Labrador CMS