LUR: Ungdomsbedriften LUR UB skal i neste uke delta i et digitalt norgesmesterskap, hvor de kjemper om å bli Norges beste ungdomsbedrift. Fra venstre: Linnea Bergli Moen, Johannes Viljar Lundvoll, Lene Løvmo, Martin Biribakken Strand og Richard Hansen. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
LUR: Ungdomsbedriften LUR UB skal i neste uke delta i et digitalt norgesmesterskap, hvor de kjemper om å bli Norges beste ungdomsbedrift. Fra venstre: Linnea Bergli Moen, Johannes Viljar Lundvoll, Lene Løvmo, Martin Biribakken Strand og Richard Hansen. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Skal kjempe om å bli Norges beste ungdomsbedrift

NORDKJOSBOTN: De har skrevet forretningsplan, gjort markedsundersøkelser og har smeltet ganske mye plast. Noe av den har de svidd og. Nå gleder LUR UB seg til å delta i Norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter.

Publisert Sist oppdatert

29. april går Norgesmesterskapet av stabelen. Halvannen måned etter at ungdomsbedriften LUR UB stakk av med tittelen som beste ungdomsbedrift for Troms og Finnmark under fylkesmesterskapet sist måned, så skal de nå i ilden igjen.

– Vi har ikke veldig høye forventninger, men det hadde vi ikke sist heller. Vi går inn i det uten noe mål om å vinne noe, også blir det likevel spennende å se om vi kan vinne noe med det vi har. Om vi hadde kommet i topp 3, så hadde jo det vært veldig gøy, sier Martin Biribakken Strand.

Norgesmesterskap

Strand er daglig leder for ungdomsbedriften, som i mars var den først ungdomsbedriften fra Nordkjosbotn videregående skole som deltok i fylkesmesterskapet.

– Vi visste jo ikke at vi var de første, men det gjorde det jo ekstra morsomt å vinne, sier gjengen.

I en normalsituasjon, uten pandemi, ville ungdomsbedriften reist ned til et stort NM-arrangement for å delta fysisk, men i år bli naturlig nok mesterskapet av den digitale sorten. Ungdommene synes det er synd å gå glipp av muligheten til å møte andre kreative gründerungdommer.

– Vi tror nok det hadde vært litt av en opplevelse og ganske lærerikt, men vi får gjøre det beste ut av det, sier de.

Fylkesfinalen fulgte de tett fra auditoriet på Nordkjosbotn videregående skole med kake og konfetti. Hvordan de skal følge NM har de ikke bestemt helt enda.

– Vi har hørt at vi kanskje skal møte noen av de andre fra Troms og Finnmark som deltar i andre kategorier, dersom det lar seg gjøre, sier LUR UB.

Selv deltar de i kategorien beste ungdomsbedrift, i tillegg til at Martin Biribakken Strand er nominert til lederskapsprisen.

Bedriften samler inn plast, blant annet i form av bruskorker. Ved pantemaskinen på Extra i Nordkjosbotn har de satt om en boks der folk kan gi bruskorkene sine til dem.

Plast

Elevene visste tidlig at de ønsket å produsere noe bærekraftig og miljøvennlig i sin ungdomsbedrift. De landet raskt på at de ønsket å lage produkter av resirkulert plast.

– Vi var vel først innom armbånd av plast, så gjorde vi en markedsundersøkelse. Det visste seg at de fleste synes det kunne være interessant med skjærefjøler. Penner og frisbee ble også nevnt. Det kunne også vært interessant etter hvert, sier de.

De har samlet bruskorker, vitaminbokser og sjampoflasker.

– Første gang vi prøvde å smelte det så var det ikke spesielt vellykket. Det ble helt svart og svidd. Det luktet grusomt, sier de og ler.

Etter hvert har de kommet fram til mildere smeltemetoder, og har forsøkt å lage prototyper. Det viktigste mener de likevel har vært alt arbeidet de har gjort med å stable bedriften på beina, og hva de har lært om hvordan det er å drive sin egen bedrift.

– Vi har lært mye av å få holde på med dette og å gjøre slike praktiske ting. Mye mer enn om vi bare hadde sittet og lest om dette i en bok. Det lærer man ikke så mye av, sier gjengen som ikke ser bort fra at de vil kunne komme til å bli gründere med egne bedrifter også i framtida.

Flere forsøk på å smelte om plast til andre produkter har vært gjennomført, med varierende hell.

Powered by Labrador CMS