Reistadløpet på lørdag for 56. gang:

TATT OPP: Toralf Heimdal er av landets sprekeste ordførere. Han håper Reistadløpet kan komme med i langløpsverdenscupen. Her før start i fjorårets Reistadløp.
TATT OPP: Toralf Heimdal er av landets sprekeste ordførere. Han håper Reistadløpet kan komme med i langløpsverdenscupen. Her før start i fjorårets Reistadløp.

Skal klare å få fine forhold over fjellet

BARDU/MÅLSELV: Lørdag er det klart for Reistadløpet på ski. Arrangørene tror ei bra værmelding vil lokke over 1000 skiløpere til å ta turen over fjellet fra Setermoen og til Bardufoss.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mye snø på fjellet, men rennleder Jørn Erik Berntsen går langt i å garantere flotte forhold når ett av landsdelens aller største turrenn skal avvikles lørdag. Det er særlig i Grønnlidalen, ned fra løypas høyeste punkt ved Orta, at moder jord viser seg flere plasser, kombinert med større partier med is.

– Men vi har veldig dyktige løypemannskaper og vil garantert få til gode løyper, sier Jørn Erik Berntsen.

Han er bra fornøyd med prognosene som foreligger værmessig og tror godvær fredag og et godt varsel for renndagen vil være en garanti for at over 1000 løpere vil være påmeldt til det 30 km lange turrennet som IL Kampen, Bardu IL, BOIF og Forsvaret samarbeider om.

I går var 600 løpere forhåndspåmeldt, men etternølerne kan melde seg på elektronisk helt fram til fredag formiddag, eller i aulaen på Setermoen skole fredag kveld. Trim uten tid kan også melde seg på helt fram til rennstart lørdag.

Reistadløpet startet i 1958, men har vært avlyst tre ganger. Det skjedde i 1960, 1980 og 1989. Derfor er årets utgave den 56. i rekka. Herulf Berntsen er den ubestridte kongen av løpet. Ikke bare har han åtte seire, samme antall som Toralf Heimdal, men 80-åringen har også fullført løpet 53 ganger. Alf Austvik fra Bardu, Hans Prestbakmo fra Målselv og Knut Engstad fra Tromsø kan alle nå 50 løp om de fullfører lørdag. På spinnesiden har Agnes Fagerheim fra Målselv flest løp med 44. Marit Berntsen fra Nedre Bardu og Elsa Nymo fra Målselv har begge 41 løp bak seg.

I år har Reistadløpet også det militære norgesmesterskapet innbakt i løpet. Likevel er nok Håkon Mikalsen fra Nordreisa den store favoritten. Han har fire seire i løpet på de fem siste årene. Hilde Espnes fra Senja ski vant kvinneklassen i fjor.

– Håkon sa i fjor at han har mål om ti seire, og det kan han fort klare, mener Jørn Erik Berntsen.

Vil ha løpet større

Får ordfører i Bardu, Toralf Heimdal, det som han vil, blir Reistadløpet enda større om få år. Med åtte seire bak seg i løpet har Heimdal en drøm om at turrennet på sikt skal kunne bli en del av Ski Classics, langløpsverdenscupen som har renn rundt om i Europa. Til nå er Birkebeinerrennet eneste norske løp som er med der, mens Vasaloppet og Årefjellsloppet i Sverige er de andre nordiske innslagene.

– Det vi ser, er at mange av løpene i verdenscupen for turrenn arrangeres bare på smale striper av kunstsnø. Hos oss har vi fantastiske forhold på denne tiden av året, og da må vi kunne tilby dette til flere, sier Heimdal.

Møtte ledelsen

Han hadde sist helg møter med Visma Ski Classics-ledelsen i Åre, sammen med Målselv-ordfører Nils Foshaug, næringssjef Lennart Kvernmo og Reistadutvalgets Knut Håvard Overvik.

– Vi skal prate nærmere med ledelsen, og de kommer mest sannsynlig nordover rett etter helga, sier Heimdal, som selv endte på en 64. plass i Årefjellsløpet.

– Vi må tenke nytt, uten å miste tradisjonene, men hadde vi klart å få Reistadløpet som et årlig vinterlig Arctic Race, hadde det vært fantastisk, sier Heimdal.

Søker støtte

Han minner om at det første Reistadløpet startet på Artillerisletta på Setermoen, og en start der er fullt mulig, også i en snøfattig vinter som denne. Da vil løpet kunne bli langt nok til langløpscupen. De ønsker løpstider på minst rundt 2,5 timer på sine konkurranser.

Utfordringene nå knytter seg først og fremst til det å kunne finansiere en TV-produksjon av turrennet. Det jobbes med saken, og både offentlig og privat støtte vil bli søkt.

– Skal vi klare å få dette til, må vi spille på våre fortrinn. Mye ren snø og en fantastisk natur. Det vil bli et Troms-prosjekt der vi må knytte oss til byene både i sør og i nord for å kunne gjennomføre dette, sier Heimdal.

Bra for løpet

Han poengterer at han har tatt tak i saken, uten å være medlem i noen av arrangørklubbene.

– Jeg er opptatt av å ta vare på tradisjonene våre, men tror ei videreutvikling vil være bra. På sikt vil dette trekke flere løpere til Reistadløpet, særlig fra resten av Norge, sier Toralf Heimdal.

Rennleder Jørn Erik Berntsen ser positivt på at det jobbes for å få løpet inn i langløpsverdenscupen.

– Det vil være utviklende for Reistadløpet på sikt, sier Berntsen.

Powered by Labrador CMS