Svensk reindrift i Rohkunborri nasjonalpark:

LIKEBEHANDLES: Reindriften til Talma sameby i Rohkunborri nasjonalpark skal behandles på lik linje med norsk reindrift på barmark innenfor andre nasjonalparker i Norge. Foto: Terje Tverås (Arkiv)
LIKEBEHANDLES: Reindriften til Talma sameby i Rohkunborri nasjonalpark skal behandles på lik linje med norsk reindrift på barmark innenfor andre nasjonalparker i Norge. Foto: Terje Tverås (Arkiv)

Skal lage egen plan for motorferdsel

BARDU: Talma sameby skal levere en plan for motorferdsel som blir vedlegg til forvaltningsplanen til Rohkunborri nasjonalpark.

Publisert Sist oppdatert

Det er snart ti år siden vernevedtaket om nasjonalparken i Bardu kom på plass. Nasjonalparkstyret er i sluttfasen med arbeidet til en forvaltningsplan og en besøksstrategi for nasjonalparken. Som vedlegg til planen skal en egengodkjent plan for motorferdsel i forbindelse med reindrift i parken leveres av Talma sameby.

Før dannelsen av nasjonalparken hadde Miljødepartementet drøftinger med Talma sameby for å komme fram til en løsning for aktivitetene de har behov for innenfor Rohkunborri nasjonalpark, i første rekke angående reindrift og ulempene for samebyen i tilknytning til reindriftsrettighetene.

Som de norske

Disse rettighetene reguleres ikke i henhold til norsk reindriftslovgivning. Men departementet legger til grunn at reindriften til Talma bør likebehandles med norsk reindrift på barmark slik den finner sted innenfor andre nasjonalparker i Norge, som Seiland og Varangerhalvøya. Her skjer den motoriserte trafikken i henhold til godkjent driftsplan etter reindriftsloven. Dette innebærer at reindriftsnæringen i stor utstrekning får benytte motoriserte kjøretøy uhindret av nasjonalparkens særskilte regler om motorferdsel. Departementet har derfor foreslått at Talma sameby sin motoriserte ferdsel skal kunne finne sted etter en egengodkjent plan for slik ferdsel.

Årlig rapport

Det er denne planen som skal innarbeides og forankres i forvaltningsplanen for Rohkunborri nasjonalpark. I tillegg skal Talma sameby legge fram en årlig rapport som viser miljøstatus som følge av deres virksomhet. Utarbeidelse av rapporten skal bekostes av Miljøverndepartementet. I 2016 anslå departementet at kostnaden med dette arbeidet ville ligge på 100-150 000 kroner per år.

Nå ber Rohkunborri nasjonalparkstyre Klima- og miljødepartementet igangsette forhandlinger med Talma sameby om detaljene for en avtale om kompensasjon for alt arbeidet de må gjøre. De planlegger å ha et møte med Talma sameby i løpet av høsten 2020 i Kiruna, der representanter for Talma sameby og nasjonalparkstyret møter representanter fra departementet.

Powered by Labrador CMS