NEDBØR: Dette er en nedbørsmåler som om kort tid skal måle hvor mye nedbør som faller i Tamokdalen. (Foto: Meteorologisk institutt)
NEDBØR: Dette er en nedbørsmåler som om kort tid skal måle hvor mye nedbør som faller i Tamokdalen. (Foto: Meteorologisk institutt)

Skal måle vær og vind i Tamokdalen

BALSFJORD: Om kort tid kommer både nedbør og vind til å bli målt i det som kanskje er en av landets mest skredutsatte daler.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med et skredvars­lingsprosjekt som foregår over hele landet, skal det komme to nye værstasjoner i Tamokdalen.

– Dette er stasjoner som er generert av behovet for å øke kvaliteten på skredvarsling. Når det gjelder skredvarsling, er det et behov for bedre målinger og stasjoner som kan måle både vind og nedbør, sier Ragnar Brækkan i Meteorologisk institutt.

Samarbeid

Skredvarslingsprosjektet er et samarbeid mellom Meteoro­logisk institutt, Statens vegvesen og Norges vassdrags- og energidirektorat.

– I forbindelse med prosjektet så skal det komme 20–25 nye målestasjoner i Nord-Norge, og to av dem er altså i Tamokdalen, sier Brækkan til Nye Troms.

Det er heller ikke lenge til værstasjonene er på plass. Allerede i starten av neste uke går et innleid firma i gang med å få montert stasjonene.

Fornøyd

En som er skikkelig glad og fornøyd med at værstasjonene snart er på plass i Tamokdalen, er Aadne Olsrud. Han er skred­observatør for NVE og har bistått i planleggingsfasen av disse to målestasjonene.

– Jeg har bidratt med litt lo­kalkunnskap og kommet med forslag til hvor jeg mener det er best at disse målestasjonene står. Nå blir det en på Sjufjellet og en i dalbunnen ved Olsrud, forklarer han.

Olsrud forklarer at det allerede står en stasjon på Sjufjellet, som er satt opp av Vegvesenet for noen år siden.

– Men det er en ganske enkel sak, som ikke har fungert noe særlig. Det som kommer nå, det er proffutstyr, sier han.

Hver av de to værstasjonene vil ha to master.

– Oppe på fjellet skal mastene stå omtrent 80 meter fra hverandre. Den helt på toppen skal hovedsakelig måle vind. Der på toppen blåser snøen vekk. Litt lenger ned skal det måles snødybde, temperatur og vind. Det er en kombinasjon av snøfall og vind som gjerne fører til skred, sier Olsrud.

Vedlikehold

Selv skal han jobbe med vedlikehold av stasjonene. Dette er automatiske stasjoner som ikke krever mye tilsyn. Målingene ved stasjonene sendes automatisk inn til Meteorologisk institutt.

– Jeg skal ha litt ettersyn og vedlikehold med stasjonene, som å skifte litt batterier når det trengs og den slags arbeid, sier Olsrud, som mener at alle som bor og ferdes i Tamokdalen har all grunn til å være glad for at disse værstasjonene nå kommer.

– Dette vil alle som bor her og ferdes her, ha nytte av. Værstasjonene vil etter min menig gi et viktig bidrag til bedre kvalitet på sikkerhetsvurderinger med tanke på snøskred, sier han.

– Det man tidligere har synset mer om, kan man nå være mer sikre på. Dette er et stort løft med tanke på sikkerheten på veien i dalen. Dette er gode nyheter, sier han.

Powered by Labrador CMS