GODE LØSNINGER: Prost i Indre Troms Prosti, Gunn Elvebakk forsikrer at tjenestene i Balsfjord skal være gode, selv med kun én prestestilling. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
GODE LØSNINGER: Prost i Indre Troms Prosti, Gunn Elvebakk forsikrer at tjenestene i Balsfjord skal være gode, selv med kun én prestestilling. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Skal redusere antall prestestillinger

BALSFJORD: Antallet prestestillinger i Indre Troms prosti skal ned fra ni til syv, noe bispedømmerådet har vedtatt. Det er i Balsfjord og Malangen endringene vil merkes best inntil videre.

Publisert Sist oppdatert

Over et par år har det pågått en prosess i Nord-Hålogaland bispedømme for å redusere antall prestestillinger og dermed havne i en bedre situasjon økonomisk. Et ressursutvalg har jobbet med å finne ut hvor det bør være færre stillinger og hvor det trengs flere. I midten av mars kom bispedømmerådet med en endelig avgjørelse. For Indre Troms prosti sin del innebærer det å gå fra ni prestestillinger til syv.

– Vi kommer til å merke det godt, men slik er det også i flere andre prosti. Internt har vi visst en stund at dette ville komme, så vi har hatt møter for å planlegge hvordan dette kan løses på en best mulig måte, sier prost i Indre Troms prosti, Gunn Elvebakk.

Én prest i Balsfjord

Prostiet er allerede på god vei med å komme ned i det antallet prestestillinger som de skal ende opp med. Det er vedtatt at reduksjonene skal skje ved naturlig avgang, og ikke oppsigelser. Sist høst gikk en av prestene i Balsfjord av, noe som utgjør en av stillingene som skal vekk.

– Det skal være to prester i Balsfjord egentlig, men på grunn av at disse stillingene skal kuttes ved naturlig avgang, har vi ikke mulighet til å ansette en ny prest i Balsfjord og Malangen før vi er nede i seks prester i prostiet, forklarer Elvebakk.

Dette kan føre til at Balsfjord og Malangen kun vil ha én prest i en del år fram i tid. Akkurat hvor lang tid det blir, er umulig for Elvebakk å si noe om.

– Men vi har sett på og vurdert hvordan vi skal plassere de syv stillingene innad i prostiet, og det er helt klart at Balsfjord skal ha to prester på sikt. Akkurat nå blir det dessverre slik at det er de som merker denne endringa i stillinger best, men vi tror vi har klart å finne gode løsninger, sier prosten.

Dekker opp

– For å sikre ordentlig betjening i Balsfjord må vi andre ta ansvar der. Jeg har selv vært der mye det siste halve året og kommer til å fortsette med det enda mer fra høsten av. Prostipresten kommer også til å gjennomføre en del begravelser i Balsfjord, sier Elvebakk.

Hun tror på ingen måte prostiet står overfor noen krise og tror alle er innstilt på å gjøre det som kreves for at situasjonen skal være best mulig i hele prostiet. Det viktigste blir å få gjennomført tjenester som dåp og begravelser på en god måte i alle kommunene. Spesielt begravelser er det et stort trykk på i Balsfjord, noe som gir et behov for spesialordninger i tida som kommer.

– Vi kommer til å måtte redusere noe på de tjenestene som vi kan redusere på, så det kommer til å bli noen færre vanlige gudstjenester overalt. Når det kommer til tjenestene som dåp og begravelser, skal vi få til så forutsigbare løsninger som mulig. Folk i hele prostiet, også i Balsfjord, skal få så forutsigbare tjenester som mulig. De skal bli møtt på en skikkelig måte og få god informasjon, sier prosten.

Powered by Labrador CMS