KRAFT: Forslaget til ny økonomiplan legger opp til at Bardu kommune skal tjene 14,3 millioner i året på kraftsalg. På bildet rådmann Håvard Gangsås og ordfører Toralf Heimdal.
KRAFT: Forslaget til ny økonomiplan legger opp til at Bardu kommune skal tjene 14,3 millioner i året på kraftsalg. På bildet rådmann Håvard Gangsås og ordfører Toralf Heimdal.

Skal selge kraft for 14 millioner i året

BARDU: Bardu kommune beregner en inntekt på 14 millioner i året kommende fireårsperiode – i salg av kraft. Det ligger inne i kommunens økonomiplan.

Publisert Sist oppdatert

I morgen skal kommunestyret vedta budsjettet for kommende år, samt økonomiplanen fram til 2021. Kraftkronene lå tidligere på et høyere nivå i Bardu, og nedgang i kraftinntekter har da også påvirket kommuneøkonomien de siste årene.

Nå anslår man 14,3 millioner. Men dette er tall som ligger inne i økonomiplaner fra før av, og rådmann Håvard Gangsås frykter det kan være for mye.

I saksframlegget til kommunestyret sier han at kraftsalget for 2018 ikke er klart ennå, og han antyder at 14 millioner kan være å legge lista litt høyt.

– Endringer her vil påvirke tjenesteproduksjonen, samt grunnlaget for eiendomsskatt på verker og bruk, sier han.

Egen kraftsak

Gangsås lover at det skal utredes en egen sak om kraftslaget, og at det blir en sak der man ser på kraftsalget inn i fremtiden.

– Selv når nye kabler er på plass i 2019 (Tyskland) og 2021 (England), samt overføringslinjer mellom Nord- og Midt-Norge, er det knyttet usikkerhet til hvor høy kraftprisen blir i årene som kommer. Det er mange ulike faktorer som påvirker kraftprisen, og det vil bli utredet en sak nå det gjelder måten Bardu kommune kan selge sin kraft på i framtiden, sier Gangsås.

Taper tilskudd

Han er for øvrig i forslaget til økonomiplan også opptatt av innbyggertallet i Bardu, der han peker på en reduksjon, og der det er dokumentert at gruppen 19 til 34 år har hatt et kraftig fall i antall fra 2015.

– Dette har trolig sammenheng med at prosjektet for fast ansatte i Forsvaret melder flytting til Bardu kommune stoppet opp, som følge av endringer i ansvaret for denne gruppen i Forvaret, opplyser Gangsås.

Han sier kommunen taper store penger i skatt og innbyggertilskudd som følge av at det ikke meldes flytting. Nå lover han ekstra fokus på saken.

Powered by Labrador CMS