Viken senter har fått et hus i gave:

- STORSLÅTT GAVE: Direktør ved Viken senter, Jon Henrik Wien, synes at dette er en storslått gave og han tror det kan legges til rette for å gi en tilbud som tilsvarer det giveren ønsket seg. Foto: Knut Solnes
- STORSLÅTT GAVE: Direktør ved Viken senter, Jon Henrik Wien, synes at dette er en storslått gave og han tror det kan legges til rette for å gi en tilbud som tilsvarer det giveren ønsket seg. Foto: Knut Solnes

Skal sette verdien av huset i et fond

BARDU: Tromsøysund menighet har gitt en hus i gave til Viken senter. Verdien av huset er øremerket er retreattilbud i Bardu.

Publisert Sist oppdatert

Viken senter har fått et hus, i Karlsøy kommune, i gave fra Tromsøysund menighet. Menigheten har på sin side fått huset fra en kristen dame som ikke hadde noen barn. Hun valgte å testamentere huset sitt til menigheten med den hensikt at det skulle opprettes et retreatsenter. Siden hun døde i 2015 har huset stått tomt og nå gir Tromsøysund menighet huset videre til Viken senter, skrev Nordlys 21. april.

Jon Henrik Wien er direktør på Viken Senter og bekrefter at de har fått boligen som gave av Tromsøysund menighet. Det formelle gjenstår og det er noe menigheten tar seg av, forklarer han.

– Det man må være meget bevisst på, er når det er knyttet en klausul til det som er testamentert, som gjør det krevende eller umulig for mottageren å ta imot gaven. Det har vært den vanskelige biten for Tromsøysund menighet, forteller Wien.

– Storslått og fantastisk gave

Wien omtaler dette som en storslått og fantastisk gave, men det er også en gave med en hensikt som har vært utfordrende å oppfylle. Viken senter har derfor sett for seg at verdien av huset kan bidra til å etablere et lignende tilbud i Bardu og på den måten tilby det hun ønsket.

– Det vi har sagt er at vi kan ta imot gaven og virkeliggjøre intensjonen. Vi har jobbet med retreat og har i planen våre å jobbe mer med det, sier Wien.

– Men vi ser ikke at vi kan gjøre det i det huset, på den plassen.

Direktør ved Viken senter, Jon Henrik Wien, synes at dette er en storslått gave og han tror det kan legges til rette for å gi en tilbud som tilsvarer det giveren ønsket seg.

Viken senter ønsker å stå fritt til å gjøre det de mener er best for oppfylle giverens ønske. Derfor er også Stiftelsestilsynet koblet inn i bildet, forklarer Wien.

Opprette fond

Alternativet er derfor å legge huset ut for salg. Planen er videre å overføre verdien av salget i et fond som er øremerket et retreattilbud på Viken senter. På den måten skal ikke gaven gå til andre ting enn giverens intensjon.

– Viken senter er en stiftelse og pengene som brukes går til stiftelsens formål. Det er formålet som er eier, sier Wien,og det sikrer at midler ikke føres ut av stiftelsen til enkeltpersoner eller aksjeeiere.

I formålsparagrafen står det at «Viken senter er en ideell diakonal stiftelse som skal fremme psykisk helse og livskvalitet gjennom behandling og forebygging, sjelesorg, fagutvikling og forskning. Stiftelsen har et særlig fokus på landsdelens behov, brukernes medvirkning, samt åndelige, eksistensielle og relasjonelle spørsmåls betydning for psykisk helse»

Giveren har tidligere uttrykt et ønske om å opprette et tilbud i likhet med Modum bad, og Viken senter samsvarer godt med den tanken, forklarer direktøren.

– Vi tror vi kan oppfylle formålet, men ikke hvis vi er forpliktet til å gjøre det der ute. Omkostningene blir for store, sier han.

Reatreatsenter

Giveren ønsket at huset skulle brukes som et retreatsenter. Det er et sted hvor man kan trekke seg tilbake, komme på siden, få tid til å være i stillhet, lytte, grunne og reflektere. Rekreasjon er et mer åpent begrep, men slekter på retreat. Retreat høre hjemme i en kristen tradisjon hvor man søker å komme nærmere en gudsrelasjon, finne sammenheng i livet, forklarer Wien.

Powered by Labrador CMS