BEKYMRET: Sonja Abrahamsen har fått henvendelser fra folk i Nordkjosbotn som er bekymret over et potensielt asylmottak. Arkivfoto.
BEKYMRET: Sonja Abrahamsen har fått henvendelser fra folk i Nordkjosbotn som er bekymret over et potensielt asylmottak. Arkivfoto.

Skeptisk til asylmottak

BALSFJORD: Sonja Abrahamsen i Balsfjord Frp har fått tilbakemeldinger om at folk i Nordkjosbotn er skeptiske til asylmottak for mindreårige i bygda.

Publisert Sist oppdatert

Det var like før jul at Nye Troms skreiv at det er mulig at det blir etablert et asylmottak for enslige mindreårige i Nordkjosbotn. Det er eierne av forretningsbygget Kuben som har vurdert å søke om å opprette mottak.

Før jul sa regiondirektør i UDI, Bjørn Fridfeldt, til Nye Troms at UDI hadde vært i kontakt med eierne av forretningsbygget. De hadde gitt beskjed om at de hadde muligheten til å komme med tilbud i neste anbudskonkurranse. UDI har nylig offentliggjort ei liste over en rekke nye asylmottak som skal etableres over hele landet i tida som kommer, men noe mottak i Balsfjord var ikke blant dem. En ny anbudskonkurranse er imidlertid ikke langt unna.

Skeptisk

Sonja Abrahamsen i Balsfjord Fremskrittsparti forteller at hun har inntrykk av at folk i Nordkjosbotn er skeptiske til ei slik etablering. Dette på bakgrunn av folk som har tatt kontakt med henne.

– Det er folk som har tatt kontakt med meg for å fortelle hva de mener om saken. De snakker om at det er for nært barneskolen og omsorgsboligene som skal bygges. Folk er redd for barna sine, sier Abrahamsen.

Denne uka tok hun selv til sosiale medier for å spørre sine Facebook-venner om hvordan de stiller seg til et potensielt asylmottak for mindreårige i Nordkjosbotn.

– Det gjorde jeg for min egen del, fordi jeg er interessert i å høre hva folk i Nordkjosbotn mener om dette. Jeg får inntrykk av at folk er litt bekymret fordi det er snakk om ganske mange unge menn, som har en veldig annerledes kultur enn hva vi har, sier Abrahamsen.

Lite å gjøre

Hun har ikke selv hørt noe om framdriften når det gjelder ei mulig etablering, men håper at kommunens lokale politikere kan bli oppdatert etter hvert, selv om kommunen ikke har stort å si i saken.

– Vi i Balsfjord Frp har likevel hatt dette oppe på styremøtet vårt. Der har vi sagt at vi ikke ønsker dette, sier Abrahamsen.

Hun mener hovedgrunnen til at det vil fungere dårlig med et asylmottak for enslige mindreårige i Nordkjosbotn, er at kommunen og bygda ikke har stort å tilby ungdommene.

– Når det kommer såpass mange som 30 til 40 ungdommer, må vi kunne tilby dem noe å gjøre, og der er ikke spesielt mange aktiviteter for unge mennesker i Nordkjosbotn, sier Frp-politikeren.

Hun er redd dette vil føre til at ungdommene blir sittende på asylmottaket uten noe spesielt å foreta seg.

– Man vet jo ikke hvilke andre problemer et asylmottak for så unge gutter vil føre med seg, men dette vet vi vil bli et problem. Skal det etableres er asylmottak, så må det også være et bedre tilbud for ungdommen slik at de har noe å ta seg til, sier hun.

– Vi kan jo ikke stenge dem inne heller, slår hun fast.

Hun mener kulturforskjellen mellom innbyggerne i bygda og asylsøkerne er for stor.

– Man kan jo tenke seg selv hvis man kommer til et helt nytt land, så er det ikke noe å ta seg til dit man kommer. Nordkjosbotn er ei for lita bygd til å ta imot såpass mange fremmede ungdommer. Jeg skjønner godt at folk er skeptiske, sier Abrahamsen.

Det har ikke lyktes Nye Troms å komme i kontakt med UDI for en oppdatering på fremdriften når det kommer til asylplanene i Nordkjosbotn.

Powered by Labrador CMS