STORT OMRÅDE: Området som Tromsø Ice Domes ønsker å etablere seg i ved Lille Rostavatn strekker seg over omtrent 250 dekar. Kilde: Målselv Kommune Foto: Asplan Viak
STORT OMRÅDE: Området som Tromsø Ice Domes ønsker å etablere seg i ved Lille Rostavatn strekker seg over omtrent 250 dekar. Kilde: Målselv Kommune Foto: Asplan Viak

Skeptisk til store rostadalsplaner

MÅLSELV: 40 utleiehytter, restaurant, servicebygg og hundegård. Egil Pettersen, som har hytte i Rostadalen, stiller seg svært undrende til hvordan allerede etablerte hytteeiere har blitt orienterte om de store turismeplanene ved Lille Rostavatn.

Publisert Sist oppdatert

Asplan Viak har på vegne at Tromsø Ice Domes meldt om oppstart av detaljregulering av et stort turistområde i Rostadalen. Omtrent 250 dekar mellom Rostadnes og Martistad på sørsiden av lille Rostavatn er tenkt brukt til turistformål. I oppstartsvarselet for detaljreguleringen av området kommer det fram at hensikten med planen er å legge til rette for turistformål. De konkrete tiltakene som Tromsø Ice Domes ønsker etablert i området er 40 hytter for utleie, restaurant, servicebygg, parkering, hundegård og hundeløype. Det skal også vurderes mulighet for å tilrettelegge for ishotell i forbindelse med planarbeidet.

Området som Tromsø Ice Domes ønsker å etablere seg i ved Lille Rostavatn strekker seg over omtrent 250 dekar.

Reagerer

En som reagerer på planene er Egil Pettersen. I går fikk hans kone, som hytteeier for ei hytte like ved planområdet og dermed berørt part, et brev i posten med informasjon om planene.

- Det kom informasjon i posten i går til berørte parter, blant annet kona mi, som er hytteeier. Vi har fått noe informasjon tidligere også, men da har informasjonen dreid seg om etablering av en liten hundegård. Nå ble det jo plutselig en litt annen dimensjon, med blant annet 40 hytter og restaurant. Det vekker jo noen spørsmål, sier Pettersen.

Han forteller at han vet det har gått av noen alarmklokker hos både fastboende og hytteeiere i området etter at planene ble kjent.

- Og det kan man jo skjønne når man nå ser dette prosjektet, og først har fått beskjed om at det dreier seg om en hundegård, sier han.

Kritikkverdig prosess

Pettersen forteller at han er kjent med de tidligere næringsetableringene til både Eirik Tannvik i Tromsø Ice Domes og hans far som har etablert et ishotell i nærheten av Kirkenes.

- Og det er prosjekter av høyverdig kvalitet. Sånn sett er det ikke det dette handler om. Det er prosessen som er kritikkverdig. Dette er svære planer, og det er greit med urbanisering, men dette blir jo mer eller mindre en dobling av antall hytter i området. Nå starter et arbeid med en detaljreguleringsplan og vi som har hytte i området har ikke fått noen beskjed. Det er helt klart en forundring som melder seg, sier Pettersen.

LNFR

Området er per i dag avsatt til LNFR-formål, i gjeldende kommuneplans arealdel, og området inngår ikke i reguleringsplan. I planinitiativet som er utarbeidet av Asplan Viak kommer det også fram at det er ikke kommunalt vann eller avløp i området. Det må derfor borres etter vann eller man må hente vann fra Rostavannet. Avløp blir et infiltrasjonsanlegg, står det. Det står at turistanlegget legges i et naturområde og skal tilpasses landskapet på en god måte med hensyn til arkitektur og plassering og at det ønskes tillatelse til å kjøre ATV i den planlagte hundeløypa på sommerstid, i forbindelse med trening.

- Det at dette er et LNFR-område gjør vel kanskje at man foreløpig ikke trenger å bekymre seg veldig for at dette skal bli gjennomført. Det blir krevende å skulle etablere noe så omfattende i en slikt område, og kommunen må jo gjøre det de kan for å ivareta dette friluftsområdet. Det er jo disse områdene som skal beskyttes aller mest, slår han fast, og poengterer igjen at det er mer prosessen og informasjonen som er gitt han kritiserer, enn selve planene.

Han mener at dette ikke er noen akseptabel måte for kommunen å kommunisere med folk, og at dette nok vil være forklaringa dersom planene møter sterk lokal motstand. Noe han forventer.

- Jeg kommer til å bruke intenst mye tid til å følge denne prosessen, både på vegne av Statsskog og som hytteeier i Målselv kommune.

Powered by Labrador CMS