Reagerer sterkt på utekontaktkutt i Målselv:

KRITISK: Målselv Arbeiderpartis leder, Henrik Stangnes, mener det er uansvarlig å kutte et årsverk i utekontakten i kommunen. Og han mener ordføreren er ansvarlig for at nedskaleringa bryter med intensjonen fra kommunestyret i desember. Foto: Torbjørn Kosmo
KRITISK: Målselv Arbeiderpartis leder, Henrik Stangnes, mener det er uansvarlig å kutte et årsverk i utekontakten i kommunen. Og han mener ordføreren er ansvarlig for at nedskaleringa bryter med intensjonen fra kommunestyret i desember. Foto: Torbjørn Kosmo

– Skuffende og uansvarlig av ordføreren

MÅLSELV: Målselv Arbeiderpartis leder reagerer sterkt på at utekontakttjenesten i Målselv nå blir redusert fra 1,5 til 0,5 årsverk. – Nå må ordføreren vise at han tar det forebyggende arbeidet på alvor, sier Henrik Stangnes.

Publisert Sist oppdatert

Stangnes ble skuffet da han i tirsdagens Nye Troms kunne lese ordfører Bengt Magne Lunengs uttalelse om at han var forberedt på at det ikke var rom for å videreføre utekontakttjenesten på samme nivå fram mot sommeren, og han mener dette er stikk i strid med det som var den soleklare intensjonen til kommunestyret i desembermøtet.

– Etter min oppfatning er det ikke tvil om at å «videreføre» betyr at nåværende struktur skal beholdes uten endring av innsatsfaktorene. Derfor var jeg, da jeg gikk hjem fra kommunestyret 2. desember, av den klare oppfatning at utekontakten skulle videreføres slik den var organisert. Derfor er det både skuffende og uansvarlig av ordføreren når han nå sier at han var forberedt på at tjenesten ikke kunne videreføres på samme nivå fram mot våren. Det var slett ikke slik jeg oppfattet politikernes intensjon i kommunestyret, sier han.

Strid om ordlyden

I det aktuelle møtet i kommunestyret var det som kjent strid om ordlyden i det vedtaket som ble gjort. Henrik Stangnes lanserte der, sammen med Roar Sollied, et fellesforslag fra Arbeiderpartiet (Ap) og Venstre, men dette ble møtt av et motforslag fra flertallskameratene i Senterpartiet (Sp) og Høyre som hadde en noe annen ordlyd. Det var da til slutt det sistnevnte forslaget som ble vedtatt, med 12 mot 11 stemmer.

– Når man nå ser hva konsekvensen av dette er, så kan man jo saktens spekulere på om Sp og Høyre bevisst hadde en intensjon om å svekke tilbudet til ungdommen med sitt forslag. Et redusert tilbud er ikke ei videreføring, og jeg blir bekymret når jeg nå leser at de som har jobbet med utekontakten mener at de kuttene som gjøres vil føre til ei sterk svekking av det forebyggende arbeidet. Utekontakten har gjort et svært viktig arbeid, og dette har vært et fantastisk lavterskeltilbud, sier Stangnes, som synes det virker veldig lite gjennomtenkt å kutte hele den faglige forankringa for en viktig tjeneste som har eksistert kun i fire måneder.

– Ja, det er veldig spesielt, og det virker mildt sagt lite gjennomtenkt, sier han.

Politisk ansvar

Stangnes er også klar på at ansvaret for kuttene er politisk og at det påhviler ordføreren og flertallsgrupperinga i Senterpartiet og Høyre.

– Ja, det er de som har initiert dette, og derfor er det så trist å se at ordføreren nå er utydelig der han burde være tydelig. I vårt forslag var vi klar på at utekontakten skulle videreføres, at den skulle ses i sammenheng med etableringa av en møteplass for unge og at dette skulle finansieres ved hjelp av tilskuddsordninger og samarbeidspartnere, i tillegg til kommunale midler. Jeg er sikker på at dette hadde vært mulig å få til, og jeg blir også oppgitt når jeg leser at Målselvs inntreden i et fireårig prosjekt i regi av Statsforvalteren stopper opp som følge av disse kuttene, sier Stangnes, og legger til at de kommende månedene fram mot sommeren er ekstra viktig med tanke på ivaretakelsen av lokale ungdommer.

– Det er viktig å være der for ungdommene når de trenger det, og nå har vi veldig mange signaler på at det er viktig å være til stede og satse på tiltak rettet mot psykisk uhelse blant ungdom i Målselv. Det er mange røde varsellamper som blinker nå, og koronasituasjonen gjør ikke situasjonen noe enklere, sier han.

Uansvarlig

– Mener du det er uansvarlig å gjennomføre den reduksjonen i utekontakten som det nå legges opp til?

– Ja, det mener jeg! Nå må ordføreren vise at han tar det forebyggende arbeidet på alvor, for det er ganske så utrolig at man nå følger opp kommunestyrets klare intensjon om å satse på tilbud for ungdommen, med kutt av et etablert lavterskeltilbud som fungerer godt. Å kutte den faglige forankringa i rus- og psykiatritjenesten er også «helt bak mål», så ja: Det er ingen tvil om at dette er uansvarlig!

– Hvordan vil du og Arbeiderpartiet følge opp denne saken videre?

– Vi vil følge utviklinga av denne saken og legge press på ordføreren for å få svar på hvordan han ønsker å følge opp denne viktige saken. Han må i klartekst fortelle hva deres vedtak i kommunestyret egentlig betyr, for Arbeiderpartiet kommer fortsatt til å kjempe for en faglig forsvarlig utekontakt på det nivået som tjenesten var på da den før jul var et viktig, forebyggende tiltak.

Dette er saken:

  • I september ble det opprettet ei prosjektfinansiert stilling som utekontakt for ungdom mellom 13 og 23 år i Målselv. Tjenesten ble faglig forankret i den kommunale rus- og psykiatritjenesten, der to medarbeidere til sammen fikk 50 prosent stillingsressurs knyttet til tjenesten.
  • Flertallet i kommunestyret vedtok 2. desember å be rådmannen om å opprette ei midlertidig ordning med møteplass for ungdom og videreføre utekontakten som ei midlertidig løsning inntil ei varig løsning er på plass. Et forslag til varig løsning for både møteplass og utekontakt skal presenteres for kommunestyret senest i juni 2021, og kommunestyret har bevilget 400 000 kroner til den midlertidige løsninga.
  • Denne uka ble det kjent at utekontaktressursen blir redusert fra 150 prosent til 50 prosent stillingsressurs fra nyttår, og dette førte til at den som innehadde stillinga sa nei til å fortsette i jobben.
  • Rådmannen signaliserer at ei 50 prosent stilling som utekontakt vil bli utlyst så snart som mulig.

Powered by Labrador CMS