DEBATTERTE LANGTIDSPLANEN: Forrige mandag deltok ordfører Toralf Heimdal i en direktesendt debatt på «Dagsnytt Atten» med forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Heimdal reagerer på at Søreide kontant avviste alle hans argumenter uten å gi svar på sentrale, økonomiske spørsmål omkring langtidsplanen. (Arkivfoto: Knut Solnes)
DEBATTERTE LANGTIDSPLANEN: Forrige mandag deltok ordfører Toralf Heimdal i en direktesendt debatt på «Dagsnytt Atten» med forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Heimdal reagerer på at Søreide kontant avviste alle hans argumenter uten å gi svar på sentrale, økonomiske spørsmål omkring langtidsplanen. (Arkivfoto: Knut Solnes)

Skuffet etter debatt med forsvarsministeren

BARDU: Ordfører Toralf Heimdal (Sp) mener forsvarsministeren burde være glad for at lokalpolitikere og andre engasjerer seg i langtidsplanen for Forsvaret. – Høringssvarene skal gi Stortinget et best mulig beslutningsgrunnlag, påpeker Heimdal.

Publisert Sist oppdatert

Mandag i forrige uke deltok ordfører Toralf Heimdal i en direktesendt debatt på «Dagsnytt Atten» med forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. I dagens avis har Heimdal et leserinnlegg med tittelen «Ja vel, statsråd», der han tar opp tråden etter debatten. Han innrømmer at han er skuffet over debatten.

– Etter debatten tenkte jeg at dette gikk skikkelig dårlig. Jeg var forberedt på å argumentere i første rekke for Hæren, men hun svarer at det satses på Hæren som aldri før, sier Heimdal.

I leserinnlegget beskriver Heimdal at han ikke var foreberedt på å bli møtt av sånt sinne og aggresjon, og innrømmer at han ble satt ut av det. Til Nye Troms sier Heimdal at han opplevde forsvarsministeren som svært avvisende i debatten. Han legger til at han også har en opplevelse av at statssekretær Øystein Bø har gått til angrep på dem som har fått utarbeidet det såkalte Tromsdokumentet.

– Langtidsplanen er lagt fram av regjeringa, og innenfor demokratiet er det slik at de sender ting på høring – og da er de avhengig av at folk tar seg tid og leser igjennom og gir høringsuttalelser. Det skal regjeringa være kjempeglad for at flere miljø i Norge har tatt seg tid til i sommerferien, sier Heimdal.

Reell høring?

Heimdal karakteriserer det som frekt å kontant avvise ethvert innspill og gå til angrep på dem som har tatt seg tid til å svare på høringa. Han påpeker at langtidsplanen sammen med høringssvarene skal gi Stortinget det nødvendige beslutningsgrunnlaget.

– Når de begynner å angripe dem som er opptatt av langtidsplanen, da lurer jeg på om høringa bare er et spill for galleriet. De hadde kanskje helst villet sluppet unna høringa, siden de blir så irritert over høringssvarene, sier Heimdal.

Mest av alt er Heimdal skuffet over at ministeren ikke ville svare konkret på de økonomiske sidene av langtidsplanen, og i stedet kontant avviste alle hans argumenter. I leserinnlegget etterspør Heimdal svar på nettopp økonomiske spørsmål. Dessuten er han forundret over at Søreide kom med påstander knyttet til Bell 412-helikoptrenes kapasitet. I debatten uttalte Søreide at helikoptrene kun brukes til enkelte transportoppdrag, og at de har kapasitet til fem-seks personer.

– Det er rart å slenge ut sånne påstander. Jeg var selv med i et Bell 412-helikopter i april i år, i forbindelse med Reistadløpet Ski Classics, og helikopteret hadde plass til ni passasjerer pluss et mannskap på to. I tillegg var det plass til båre og utstyr. Det er også mulig å sette inn fire seter til, og da kunne helikopteret rommet 13 passasjerer, sier Heimdal.

Han mener dette viser at debatten legges på et lavt nivå, og at Søreide på denne måten snakker ned den operative evnen til brigaden og 339 skvadron.

– Jeg mener at hun bagatelliserer innsatsen og syns det er skammelig at hun kan komme med slike feilopplysninger. Jeg tror ikke hun lyver med vilje, men vi må kunne forvente at rikspolitikere forholder seg til fakta, sier Heimdal.

Powered by Labrador CMS