FÅR STØRST KUTT: Her ved Setermoen skole kommer de største kuttene i antall lærere. Illustrasjonsfoto.
FÅR STØRST KUTT: Her ved Setermoen skole kommer de største kuttene i antall lærere. Illustrasjonsfoto.

Slår alarm om skolekutt

BARDU: Åtte lærerstillinger kuttes, og det er frykt for at skolesektoren kan miste egen ledelse. Nå slår Utdanningsforbundet i Bardu alarm om budsjettkuttene som skal iverksettes og mener det rammer skolene i bygda svært hardt.

Publisert Sist oppdatert

Kuttene som er en konsekvens av budsjettvedtaket i Bardu før jul og kommunens økonomiplan fram mot 2019, skal iverksettes fra 1. august. Fra og med 2017 får kuttene helårsvirkning.

Nå reagerer Utdanningsforbundet i Bardu på kuttene og varsler i et brev som er stilet til politikerne i Bardu, hva de vil innebære for skolene i Bardu.

«Konsekvensene blir dramatiske», heter i det i brevet fra styret i Utdanningsforbundet.

Ingen mulighet

Utdanningsforbundet mener de ikke hadde noen mulighet til å påvirke det endelige budsjettvedtaket, og mener det heller ikke har vært noen mulighet til å komme med innspill i saka.

«En reduksjon av assistent- og lærerstillinger som vil utgjøre 8,45 lærerstillinger, får dramatiske konsekvenser for tidlig innsats, faglig styrking og tilrettelegging, tilpasset opplæring, delingstimer og muligheter for et godt tilbud innenfor valgfag på ungdomsskolen», skriver Utdanningsforbundet i brevet.

Det er også en sterk bekymring til kutt av enhetsledelse.

Kritisk

«Vi forstår det slik at budsjettvedtaket innebærer at også enhetslederstillingen, og kanskje enda litt mer, skal bort. Dette fordi det ikke er rom for den etter det vedtaket som er gjort. Summen er 1,2 millioner kroner og utgjør 1,5 stillinger. Slik vi ser det, betyr det at nesten hele stillinga til barnehagekonsulenten også forsvinner. Vi har prøvd og erfart over år at når vi ikke har hatt fungerende enhetsleder, fungerer overhodet ikke medbestemmelse slik det er ment ifølge lov og avtaleverk. Skole og barnehage blir ikke fulgt opp tilfredsstillende, og arbeid opp mot fylket, regionsnivå, og staten (UDIR) hvor vi har et forpliktende samarbeid, blir ikke ivaretatt», skriver forbundet.

Nå spør de hvem som da skal ivareta disse oppgavene, og også hvordan kommunen har tenkt å ivareta skoleeierrollen. Forbundet er svært kritisk til at det er en så stor sektorer som mister enhetsledelse.

«Vi forstår ikke hvorfor det er denne enhetslederstillinga som skal bort. Skole og barnehage er et av de største områdene i kommunen. Organisasjonsmodellen er politisk vedtatt, og ved å fjerne enhetsleder skole og barnehage, vil en rokke ved den vedtatte organisasjonsmodell. Her mener vi at som et minimum må en ta en gjennomgang på hele organisasjonsmodellen før en bestemmer om en skal gjøre endringer. Slik budsjettvedtaket står i dag, mener Utdanningsforbundet at kvaliteten i skolen og barnehagen vil bli kraftig redusert», skriver de i brevet.

Lærere forsvinner

Nå ber forbundet politikerne ta tak i saken og henvender seg også til den politiske ledelsen i Bardu.

«Vi har tro på at den politiske ledelsen i kommunen tar dette på alvor, og at dere vil se på hvordan en skal løse dette til det beste, slik at lederne og andre ansatte får gode arbeidsvilkår, forpliktende samarbeid ivaretas, og at skole og barnehage også i framtida kan ivaretas og driftes til det beste for barn og unge i kommunen», skriver de til slutt.

Kuttene på grunnskolenivået er slik: Reduksjon i lærer og assistentstillinger 5,4 millioner kroner fra 2017 (2,4 millioner i år). Reduksjon av ledelse og administrasjon samt justering av vikarpool: 1,2 millioner fra 2017 (700 000 i år). Fjerning av midtskyss: 100 000 kroner.

Det er Setermoen skole som får de største kuttene i lærerstillinger. Der går det 4 stillinger. Bardu Ungdomsskole 2,68, Øvre Bardu Skole 0,7 og Nedre Bardu skole 0,49. Nedtaket betyr en reduksjon på mellom 12 og 13 prosent av lærerne i skolesektoren i Bardu.

– Skal ha egen ledelse

Ordfører Toralf Heimdal forsikrer at sektoren skal ha egen enhetsleder, og at det ikke er snakk om å kutte enhetsledelse slik bekymringen i brevet fra Utdanningsforbundet er.

– Mye av brevet dreier seg om den kutten, så her er det noe som ikke er kommunisert godt nok. Det skal fremdeles være en enhetsleder. Det er bestemt i arbeidet med omorganisering. Det skal imidlertid tas inn noe på administrasjon i enhetene, for eksempel i hver enkelt barnehage og i skolene, sier Heimdal.

– Og så er det også reduksjon i vikarpoolordningen til barnehagene i dette kuttet, sier han.

Nå det gjelder antall lærerstillinger, sier Heimdal at det er en følge av en kraftig reduksjon i budsjettet som igjen er en følge av en kraftig reduksjon i kommunens kraftinntekter.

– Vi er nødt til å ta reduksjoner på alle områder i Bardu kommune, og skolesektoren har vært litt skjermet i en periode nå. Fra 2009 til i dag har vi gått ned 36 millioner i kraftinntekter, men lærertetthetene er den samme i dag som i 2009, sier han.

Heimdal sier at det totalt sett er snakk om å redusere med 15 årsverk i Bardu kommune. Det ligger ikke i kortene at noen må sies opp, opplyser Heimdal.

Powered by Labrador CMS