Skaperglede på UKM-workshop i Målselv:

INGEN KIMS - INGEN KOS: Venninnene Sofie, Thea Sofie, Mari og Solveig blander teater, dans og musikk i et spennende innslag. Jentene har tro på å vinne UKM i år. Foto: Sol Gabrielle Larsen
INGEN KIMS - INGEN KOS: Venninnene Sofie, Thea Sofie, Mari og Solveig blander teater, dans og musikk i et spennende innslag. Jentene har tro på å vinne UKM i år. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Slår et slag for Grandiosa

MÅLSELV: Disse fire jentene ønsker å gjenskape Forrest Gump-filmen – på norsk. Med litt hjelp fra Kims-potetgull og Grandiosa. Nå sikter de mot UKM.

Publisert Sist oppdatert

Det vrimlet i gangene på Fagerlidal skole i Målselv da det lørdag ble arrangert et «workshop» i forbindelse med UKM. Her kunne de som tenker å delta – eller fortsatt sitter på gjerdet, få hjelp og veiledning fra andre. Målet er at alle skal tørre å melde seg på ungdommens kulturmønstring.

På et av klasserommene fant vi en fargerik og energisk gjeng i full sving på gulvet. De 10 år gamle jentene sprang rundt med tomme Grandiosa-pappesker og en pose Kims potetgull med salt og pepper. Venninne Sofie, Thea Sofie, Mari og Solveig hadde allerede bestemt seg for å delta under UKM – med et litt utradisjonelt innslag.

– Vi driver med teater og dans og har tenkt å reklamere for Grandiosa og Kims, sa Sofie.

– Vi skal gjenskape Forrest Gump-filmen. På norsk. Med litt hjelp av Grandiosa. Jeg skal rappe, og de andre damene skal stå i bakgrunnen, sa Thea Sofie.

– Dere har tenkt å delta med dette på UKM?

– Vi skal vinne hele dritten! Vi skal skinne.

– Skummelt å opptre

På rommet ved siden av fant vi de fire jentene Ingebjørg (10), Eline (9), Andrea (10) og Victoria (19) som øvde på en dans de har laget.

– Så langt har vi kun funnet noen sekunder av dansen. Vi har ikke fått øvd så mye enda, sa Ingebjørg.

Ingebjørg, Eline, Andrea og Victoria brukte lørdagen på å komponere en dans som de håper å kunne framføre under ungdommens kulturmønstring. Hvis de klarer å bli ferdig i tide.

Jentene ønsker å melde seg på UKM, dersom de får øvd nok i forkant.

– Det er litt skummelt å skulle opptre. Men vi har gjort det før, under skoleframføringer. Og det har vært veldig gøy, sa Victoria.

– Det er ikke så ofte vi får øvd sammen, så det er gøy at vi kan møtes her i dag, sa Ingebjørg.

Noen andre som gleder seg til UKM, er de to venninnene Mathilde (10) og Signe (9). De spiller egentlig i et band med tre andre som ikke kunne være med i dag. Lørdag øvde de på låten «Running With The Wolves» av norske Aurora.

Mathilde og Signe øver på en låt sammen. De spiller egentlig i et band med tre andre, men de kunne ikke delta på arrangementet lørdag.

– Det er gøy og spennende å være her, sa Mathilde.

Helt alene på et rom står Elmine Lovise (12) og synger en låt av Billie Eilish. Selv er hun ikke sikker på om hun kommer til å delta under ungdommens kulturmønstring.

– Men workshop hørtes spennende ut. Jeg liker å synge, og gjør det mye hjemme. Her kan jeg få litt hjelp, kanskje til å synge tonene riktig, sier 12-åringen.

Elmine Lovise har sunget i flere år. Hun vurderer å delta med en låt under årets UKM.

Med en gitar rundt skuldra står også Sivert (17) alene. Han øver inn låta «The Loner» av Gary Moore. 17-åringen er som en veteran i UKM å regne og skal i år delta for femte gang.

– Jeg har vært med i kulturskolen i åtte år allerede, sier han.

Sivert (17) stiller i år med en instrumental framføring av Gary Moors låt "The Loner".

Roboter og drager

Men UKM er ikke kun dans, teater og musikk. På et av rommene sitter det en gjeng og tegner.

– Jeg tegner en slags hårete drage med pels, sier snart 15 år gamle Adrian.

På et av rommene sitter Adrian (snart 15), Tonje (23) og Daniel (11) og tegner.

På klasserommet på andre siden av gangen er det kunnskapskonkurransen First Lego League som er den store interessen til de to 14-åringene Folkvard og Sigrid.

– Målet er å få denne roboten til å skrive ordene UKM, sier Sigrid.

– Skal dere delta med den under mønstringen?

– Det kommer an på om den klarer det eller ikke, sier Folkvard med et smil.

Sigrid og Folkvard håper de kan programmere roboten til å skrive ordene UKM. Klarer de det, kommer de til å delta på mønstringen.

I gymsalen møter vi ni energiske jenter i alderen 10 til 13 år. Rakel, Natalie, Thea, Synne, Sarah, Adele, Frida, Lisa og Tuva har spesialisert seg på akrobatikk, dans og turn. Gjengen er rimelige sikre på at de kommer til å melde seg på konkurransen.

– Det er fint å være her, for da kan vi få litt hjelp, sier Synne.

Jentene har allerede trent sammen i et halvt år og har holdt egne treninger.

– Vi finner på alt av triks selv, sier Sarah.

Denne gjengen har øvd sammen i et halvt år. Øverst fra venstre ser vi: Rakel, Natalie, Thea og Synne. Nederst fra venstre ser vi: Sarah, Adele, Frida, Lisa og Tuva.

Både sosialt og faglig

Hele 45 unge i alderen 10-20 år deltok på arrangementet lørdag. Det er kommunekontakt for UKM, Monica Karlstad svært fornøyd med.

– I år er første gangen vi gjør dette på denne måten. Mange meldte seg på uten å vise hva de ønsket å bidra med på forhånd, det var spennende. Vi hadde fagpersoner som kunne hjelpe alle sammen. Hit kom det unge fra nesten alle skolekretsene, sier hun.

12 år gamle Jardar vurderer å stille opp i UKM med en egenkomponert låt på piano.

Karlstad var spesielt fornøyd med alderssammensetningen. UKM har de siste årene hatt en gjennomsnittsalder på 15 år. Nå ønsker arrangørene å hanke inn flere av de yngste kunstnerne.

– Det var en fin blanding av ungdommer og yngre barn. Vi sikter oss også inn mot de yngre for å få opp stammen av deltakere. Så dette var veldig bra. Jeg vet ikke om alle som deltok melder seg på UKM. Men det håper jeg. For her var det mye fint. Masse talent.

Snart 14 år gamle Synne både synger og spiller pioano. Hun synes det er fint å få øvd litt sammen med andre.

Det var ikke bare skaperglede som stod i fokus lørdag. Deltakerne fikk også mulighet til å bli bedre kjent med hverandre.

– Arrangementet var like mye sosialt, som det var faglig. Det var mye smil, latter og glede, sier Karlstad.

Samtidig med det ble arrangert workshop, var det leid inn en instruktør som holdt fotokurs for de som ønsket.

Powered by Labrador CMS