MELDER BRA VÆR NYTTÅRSAFTEN: Et skifte i værbildet nyttårsaften ser ut til å slå heldig ut for oss her i Troms. Alt tyder på at vi får en kveld som er egnet for å se flott fyrverkeri på himmelen. Foto: Knut Solnes
MELDER BRA VÆR NYTTÅRSAFTEN: Et skifte i værbildet nyttårsaften ser ut til å slå heldig ut for oss her i Troms. Alt tyder på at vi får en kveld som er egnet for å se flott fyrverkeri på himmelen. Foto: Knut Solnes

Slik blir rakett-været på innlandet

Alt tyder på at været nyttårsaften blir godt innafor det vi kan omtale som bra rakett-vær. Til tross for snø, sludd, regn og vind de siste dagene – i bygeform – er prognosene for selve kvelden nyttårsaften slett ikke verst.

Publisert Sist oppdatert

Statsmeteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga for Nord-Norge har mye rusk og rask i været å melde om for tiden. Men midt oppi alle bygene tyder alle tegn på at det blir et lite «vindu» i værbildet nyttårsaften som kan gi en riktig så grei vinterkveld.

Langs kysten og i utsatte områder i fjellet kan det riktig nok bli noe sterk vind. Men vinden følger bygene, og med bygevær vet vi også at det imellom bygene kan være helt ok.

Uværet stilner

Nye Troms har bedt statsmeteorologen si noe om været for våre tre kommuner – og han har en for så vidt grei melding å komme med for årets siste kveld og kvelden for fyrverkerier.

– Det blir en del nordvestlig vind i hele morgen – med snøbyger første del av dagen. Det kan blåse stiv kuling på kysten og i fjellet. Snøbygene kommer mest i ytre strøk, men kan drive inn også over indre strøk, sier han.

Så, når dagen bikker over i kveld – skjer det positive ting med ruskeværet. I alle fall for en stund.

Opphold nyttårsaften

– Det ser ut til å bli færre byger om kvelden nyttårsaften, og litt mindre vind. Men fortsatt vind fra nordvestlig retning – og det kan fortsatt være kuling på utsatte steder. Litt mindre i mer skjerma områder. Det er ikke helt trygt for noen snøbyger også rundt midnatt, men det er gode muligheter for opphold mellom bygene. Jeg kan ikke garantere for fullstendig oppholdsvær rundt midnatt, men det ser ut til at det blir mindre vind da og at vi får et «vindu» i været. Så det kunne helt klart sett være ut for nyttårsaften, sier meteorologen.

Det er slik at værbildet i Nord-Norge endres når vi går inn i et nytt år – og det er dette som fører til at det ligger an til en roligere værtype på selve kvelden nyttårsaften og et stykke utover natta.

– Det ser ut som om vi får en liten «pause» i været før det igjen blir dårligere. Været skifter fra nordvest til vindretning fra sør. Vi får et skifte mellom sørøstlig og sørvestlig vær med et nytt lavtrykk, sier Mellem.

Nytt mildvær på tur

2020 starter med snøbyger 1. januar. Dagen etter – på torsdag, blir været igjen betydelig midlere med temperaturer fra to til seks varmegrader i våre områder.

– Dette været kommer inn over Nordland først og så sør i Troms. Det er en forholdsvis kraftig lavtrykksutløper som kommer inn imot Troms, sier Mellem.

Dette været blir verst sør i fylket, og bedre jo lenger nord man kommer.

Powered by Labrador CMS