HAR DET FOR LETTVINT: I løpet av sine 13 år som kjøpmann hos Rema 1000 i Nordkjosbotn opplever Rune Skogstad at ungdom viser en merkbar lavere interesse for å jobbe innen butikkyrket. Arkivfoto: Ivar Løvland
HAR DET FOR LETTVINT: I løpet av sine 13 år som kjøpmann hos Rema 1000 i Nordkjosbotn opplever Rune Skogstad at ungdom viser en merkbar lavere interesse for å jobbe innen butikkyrket. Arkivfoto: Ivar Løvland

Sliter med å få nok arbeidskraft

BALSFJORD: Flere næringsaktører i Balsfjord sliter med å få tak i nok ansatte. Antall søkere til ledige stillinger blir bare færre og færre.

Publisert Sist oppdatert

Kjøpmann Rune Skogstad hos Rema 1000 i Nordkjosbotn mener det blir færre og færre søkere til ledige stillinger.

– I løpet av mine 13 år som kjøpmann er det blitt merkbart lavere interesse for å jobbe innen butikkyrket. Mens det tidligere var mange søkere og stor interesse for både sommerjobb og deltidsstillinger, der man jobber kveld eller helg, er det nå som regel bare én eller to søkere, sier Skogstad.

For lettvint

Også han mener de unge får for mye hjelp fra familien.

– Spesielt med tanke på at det er videregående skole her i Nordkjosbotn burde det ikke være vanskelig å få besatt ledige jobber. Man skulle tro at det for ungdommene skulle være kjærkomment å kunne jobbe litt på kveldene og i helgene, og dermed tjene egne penger. Muligens de har det for lettvint på hjemmebane, nærmest fastslår Rune Skogstad.

Arbeidsoppdrag stoppet opp

Også innen byggebransjen i Balsfjord er det merkbar mangel på arbeidskraft.

– Det er store problemer med å få folk. Tømrere får vi til en viss grad tak i, men ikke norske. Innen flislegging, maling og belegg er det derimot helt prekært. Innen nevnte kategorier får vi ikke tak i noen, hverken norske eller utenlandske arbeidere. Det har faktisk skjedd at pågående arbeidsoppdrag har stoppet opp på grunn at mangel på arbeidskraft, sier Kjell Oddvar Skogli.

For ubehagelig?

Hva dette skyldes mener salgssjefen hos Nysted AS på Storsteinnes er vanskelig å si med sikkerhet, men han tror det kan ha å gjøre med at det er så mange ledige jobber at folk kan velge og vrake.

– Hos oss har vi behov for seks tømrere, samt hjelpere i produksjonshallen. For sistnevnte er det ikke mer krav enn at man er villig til å jobbe, men likevel er det ikke akkurat flust med søkere. Det er i alle fall ikke lønna det står på. Muligens er det for tungt og ubehagelig yrke å jobbe innen byggebransjen, sier Skogli.

Kjell Oddvar Skogli hos Nysted Bygg As på Storsteinnes håper ny regjering setter fokus på yrkesfaglig utdanning. – Behovet for arbeidskraft innen bygg er enormt, sier Skogli.

Større fokus på yrkesfag

Også han tror det i dag er for gode offentlige ordninger for folk som er arbeidsledig.

– Håpet er at ny regjering vet å sette mer pris på praktiske yrker, og at det settes større fokus på utdanning innen yrkesfag. Behovet for arbeidskraft på dette området er nemlig enormt, avslutter Kjell Oddvar Skogli.

NB! NAV har i løpet av fredag ikke klart å gi svar på Nye Troms sine henvendelser vedrørende spørsmål om mangel på arbeidskraft i Balsfjord.

Powered by Labrador CMS