SNART KLART: Aase-monumentet skal stå foran fjøset på Fossmotunet, et tun hvor operastjerna tilbragte mye tid i barndommen. Foto: Terje Tverås
SNART KLART: Aase-monumentet skal stå foran fjøset på Fossmotunet, et tun hvor operastjerna tilbragte mye tid i barndommen. Foto: Terje Tverås

Snart i mål med Aase-monumentet

MÅLSELV: I kunstnerens atelier i Trysil holder Aase-monumentet på å ta form. Nå er det ikke lenge til operastjernen på sokkel står ferdig.

Publisert Sist oppdatert

Anført av Målselv historielag skal en ung versjon av operastjerna fra Målselv, Aase Nordmo Løvberg, på sokkel i hjembygda. Avdukinga av monumentet skjer 10. juni 2018. Nå er det ikke lenge til Aase-monumentet, som viser Aase som ung målselvjente i helfigur, er ferdig.

– Modellen i leire er ferdig, og gipsmakeren kommer denne uka. Når avstøpninga er klar, skal «Aase» støpes i bronse, noe som skal foregå på støyperi. Vi er ikke helt sikker på når hun er helt ferdig, men vi vet helt sikkert at hun skal fraktes nordover og være klar til avdukinga i juni, sier primus motor for Aase-monumentet, Elsa Nymo.

– Spennende prosess

Prosessen med å skape et evig monument over den verdenskjente målselvjenta har tatt to år. Det er kunstneren Merete Sejersted Bødtker som nå gjenskaper bronsestatuen av Løvberg.

– Det er veldig spennende å følge prosessen. Vi synes det er flott at kunstneren er så åpen. Hun sender bilder fra prosessen til oss, og hun har hatt avisa Østlendingen på besøk flere ganger, og oppslagene har hun videresendt til oss, forteller hun.

Nymo forteller at også kunstneren har ønsket å ha en nær kontakt med oppdragsgiveren sin.

– Hun sier det er best å ha personlig kontakt med oss og Aases datter, Torunn. Bødtker var her oppe for to år siden, og hun var opptatt av å få sett gården Aase er vokst opp på. Hun har satt seg inn i familien hennes og hennes virke. Hun har fått et klart bilde på livet til Aase, og kunstneren føler at hun kjenner henne, forteller Nymo.

Ny innsamlingskonsert

Som Nye Troms omtalte tidligere i vinter, ble dronning Sonja invitert til avdukinga av monumentet, som skal stå på Fossmotunet. Slottet har takket nei til invitasjonen, og det er operastjernas datter som skal avduke monumentet i juni. Men før den tid skjer det flere begivenheter, som Aase-venner skal stelle i stand.

– 14. april blir det en ny konsert i Målselv kirke, hvor inntektene går til å finansiere monumentet. Kirka er booket, og vi har flere Aase-venner som skal opptre, forteller Nymo.

Prosjektet er nemlig ikke fullfinansiert ennå.

– Etter konserten vi hadde i juni hadde det kommet inn 600 000 kroner, som er sendt til kunstneren. Det var den summen hun skulle ha utbetalt før selve monumentet er avsluttet. Resten regner vi med å få fullfinansiert til juni, og da er det snakk om en sum på 250 000 til kunstneren og kostnader til frakt og fundamentering, forteller hun.

Powered by Labrador CMS