VISER STORFILM: Kinosjef Vidar Fagerli ved Heggelia kino ser fram til norgespremieren på «Den 12. mann» 25. desember. Han regner med at storsalen i Istindportalen blir fylt opp på premieren.
VISER STORFILM: Kinosjef Vidar Fagerli ved Heggelia kino ser fram til norgespremieren på «Den 12. mann» 25. desember. Han regner med at storsalen i Istindportalen blir fylt opp på premieren.

Snart klar med «Den 12. mann»

BARDUFOSS: Filmen om Jan Baalsruds legendariske flukt fra tyskerne under krigen har norgespremiere 25. desember. Deriblant på Heggelia kino.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kommer til å vise «Den 12. mann» 1. juledag. Det er så stor interesse for filmen at vi ikke kan la være, forteller kinosjef Vidar Fagerli ved Heggelia kino.

Kinoen pleier vanligvis ikke å ha visninger på røddager i jula, men i år gjør de altså et unntak. Tidligere denne uka la kinoen ut norgespremieren som et arrangement på Facebook, og tilbakemeldingene fra publikum har vært så stor at det feide all tvil til side.

– Dette blir stort. Jeg jobber også for at kantina skal ha åpent for kiosksalg 1. juledag. Jeg både håper og tror at det blir fullt hus her, sier Fagerli.

Det er plass til 370 mennesker i storsalen i Istindportalen. Hvis det skulle vise seg at det er flere enn det som ønsker å se filmen på premieredagen, kan Heggelia kino også ta i bruk Blackboksen til visning. Kinosjefen regner med at billettene til premieren vil bli lagt ut for salg i månedsskiftet november-desember.

Spilt inn i Troms

Handlinga i «Den 12. mann» er basert på ei sann historie. I 1943 kom tolv norske sabotører fra Storbritannia til Troms i ei fiskeskøyte. De ble overrasket av tyskerne. Elleve av dem ble torturert og drept. Bare den tolvte klarte å slippe unna. Skutt i foten og gjennomvåt klarte Jan Baalsrud å flykte ut i den nordnorske vinteren med det tyske sikkerhetspolitiet Gestapo i hælene. Han klarte til slutt å komme seg over til Sverige takket være uvurderlig hjelp fra sivile.

Enkelte av scenene i filmen er spilt inn i historiske omgivelser, nær områdene der den virkelige historien om Baalsrud utspilte seg. Deriblant i Lyngen, på Filmcamp i Øverbygd og på Sommarøy utenfor Tromsø.

– Lyngen er et fantastisk område. Jeg gleder meg virkelig til å se scenene fra Lyngen, sier kinosjef Fagerli.

Han mener «Den 12. mann» har potensial til å bli en like stor suksess som krigsfilmene «Kongens nei» og «Max Manus». Heggelia kino kommer til å vise filmen godt ut i januar, og Fagerli tror den kan bli den mest sette filmen i 2017/2018.

– Historien om Jan Baalsrud er nok ikke så godt kommunisert til den yngre generasjon de senere årene. Men jeg blir gang på gang overrasket over hvor stor interesse det er for historie blant de vernepliktige soldatene. Hvis historien blir godt fortalt og filmen er godt laget, regner jeg med at det blir en av de best besøkte filmene.

Fra Hollywood

Det er den norske Hollywood-regissøren Harald Zwart som står bak filmen. «Den 12. mann» er hans første norske spillefilm siden suksessfilmene «Lange flate ballær» og «Lange flate ballær II». Med seg på laget har han produsent Aage Aaberge, som har stått bak en rekke norske storfilmer.

Thomas Gullestad, kjent som både musiker og TV-personlighet, spiller Jan Baalsrud. Jakten på nordmannen ble ledet av Gestapos sjef i Tromsø, Kurt Stage, som var en uforsonelig og overbevist nazist. Stage spilles av den irske Hollywood-skuespilleren Jonathan Rhys-Meyers. Han har blant annet spilt i «Mission Impossible III» og TV-serien «The Tudors». I serien spilte han Kong Henrik VIII av England.

– Thomas Gullestad slanket seg for å bli troverdig i rollen som Jan Baalsrud. Det står respekt av folk som gjør det for å få det til å virke ordentlig på film. Jonathan Rhys-Meyers passer også veldig godt i rollen som Gestapo-sjef i Tromsø. Så alt tyder på at «Den 12. mann» kommer til å gjøre det veldig godt, avslutter kinosjef Vidar Fagerli.

Powered by Labrador CMS