IKKE LENGER INGENMANNSLAND: Målet er at alle hytter skal få egen adresse som gjør at for eksempel nødetater lettere kan finne fram om noen trenger akutt hjelp. Foto: TERJE TVERÅS
IKKE LENGER INGENMANNSLAND: Målet er at alle hytter skal få egen adresse som gjør at for eksempel nødetater lettere kan finne fram om noen trenger akutt hjelp. Foto: TERJE TVERÅS

Snart skal hyttene i Bardu få adresse

BARDU: Matrikkeladresser for fritidsboliger i Bardu skal erstattes av vanlige adresser. Forslaget legges ut til offentlig ettersyn.

Publisert Sist oppdatert

Etter at det i 2015 ble etablert veiadresser utenfor Setermoen sentrum, gjenstår det å omadressere cirka 500 matrikkeladresser til vei- eller områdeadresser. Matrikkeladresser består av eiendommens gårds- og bruksnummer samt festenummer for bygninger på festet grunn. Matrikkeladressene er i hovedsak tilknyttet fritidsboliger spredt rundt omkring i hele kommunen.

De fleste hyttene i Bardu har ikke direkte adkomst til offentlig vei. Det vil derfor være nødvendig å bruke flere metoder for å få til en helhetlig adressering som er intuitivt forståelig. Ved adressering i 2015 ble det benyttet et avstandsprinsipp der adresser ble tildelt etter hvor langt eiendommen lå fra starten av den aktuelle veien.

Tre prinsipper

For hytter og fritidsboliger vil tre hovedprinsipp ligge til grunn. Det første er avstandsadressering fra veiende. Det brukes der en kommunal eller fylkesvei stopper, og hvor fritidsboliger kan knyttes til veiende ved hjelp av gårdsveier, traktorstier eller skogsbilveier. Avstand fra endepunkt på vei brukes for nummerering av den enkelte adresse.

Det andre prinsippet er avstandsadressering langs eksisterende vei. Det brukes der fritidseiendommer ikke kan knyttes til vei, men til nærmeste avkjøring langs eksisterende vei.

Det tredje er områdeadressering, som brukes der det mangler kjørbare veier til de aktuelle eiendommene. Det gjelder hytter som ligger spredt i et større område.

GPS

Alle adressepunkt i hele kommunen er digitale og kan dermed være søkbare i både kartportaler og ulike navigasjonssystemer. Gjennom et logisk oppbygd adressesystem i hele kommunen har dette stor betydning for nødetater, varetransport og bilnavigasjonssystemer. Skal du bestille pizza til hytta di i Storbukta, vet derfor pizzabudet nøyaktig hvor du befinner deg. Et annet spørsmål er om budet tar turen til Altevatnet ...

Bruken av allerede eksisterende stedsnavn vil gjøre det lettere for alle å forstå hvor den aktuelle adressen befinner seg. Etter at de nye adressene er etablert, skal hyttene som har fått adresse, påmonteres husnummer. Dette ansvaret ligger til den enkelte fester eller hytteeier. Det kan også bli aktuelt å sette opp gatenavnskilt eller navneskilt som viser områdenavnet hyttefeltet tilhører.

Forslag

Følgende veinavn eller områdenavn vil dekke de aller fleste hyttene i kommunen:

Slåttmoberget (alternativt Toppenveien), Vasskardstien, Sundlifjellet, Skoelvdalen (alternativt Bjørnsmoveien eller Granbergveien), Istindlia, Krogstadskaret, Steilia, Langvassliveien, Leirbekkvatnet, Melhusskaret, Strømsmovangen, Altevatnet Nord (alle hytter fra Toppen til innerenden), Altevatnet Sør (fra overløpet til innerenden), Leinavatn og Geavdnja.

Powered by Labrador CMS