Gjennomslag i Salvasskardet:

ENDELIG: Tirsdag kunne arbeiderne «heise» det norske og det spanske flagget da de fikk gjennomslag i den nesten 3 km lange tunellen mellom Altevatnet og Salvasskardet. Foto: Privat
ENDELIG: Tirsdag kunne arbeiderne «heise» det norske og det spanske flagget da de fikk gjennomslag i den nesten 3 km lange tunellen mellom Altevatnet og Salvasskardet. Foto: Privat

Snøhvit kom seg endelig ut av tunellen

BARDU: Tirsdag kom tunellboremaskinen i mål, etter måneder med forsinkelser, mekaniske problemer og snøstorm. Ledelsen i kraftselskapet som står bak, sier de taper penger på prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

Det er daglig leder i Norsk Grønnkraft AS, Rune Skjevdal, som forteller om alle problemene underveis. Tunellboremaskinen, også kalt TBM, skulle etter den opprinnelige planen ha klart å bore seg ferdig sist høst. Men forsinkelse med selve leveransen av TBM-en gjorde at kraftselskapet justerte planen og satte seg derfor mål om å være ferdig til jul. Men så ble det mange mekaniske problemer som forsinket arbeidet ytterligere. Vinteren gjorde det heller ikke lettere å jobbe. Dermed fikk de først gjennomslag i tunellen tirsdag.

– Helt mot slutten av prosjektet klarte vi å få den hastigheten vi skulle ha hatt hele veien på TBM-en. Vi var oppe i nesten 170 meter i uka, sier Skjevdal.

Vannet som skal ledes gjennom tunellen fra Salvasskardet, skal ende opp i kraftverket ved bredden av Altevatnet.

Hadde ikke satset

Han hevder dette er et prosjekt Norsk Grønnkraft sannsynligvis kommer til å tape penger på, i det tidsperspektivet de regner ut ifra.

– Hadde vi visst at det ville ta så lang tid, at det kostet så mye, og at vi skulle få så mange utfordringer med å bore tunellen, samt det med forsinkelsen av leveransen, så hadde vi ikke investert, sier Skjevdal.

Det ble kake på mannskapene etter at de fikk se lyset i tunellen. Senere på kvelden ble det grilling.

Han sier imidlertid at det er kapitalkostnaden som er den store kostnaden med vannkraftverk, og at det er liten driftskostnad med slikt anlegg. Så når de først har investert, vil de få pengene tilbake på lang sikt uansett.

– Men avkastningen er ikke der den burde ha vært.

Norsk Grønnkraft har mange kraftverk omkring i landet. Seks er under bygging. Skjevdal sier noen av dem tjener selskapet mer på, andre mindre på, så i sum blir det overskudd for selskapet totalt sett likevel.

Demonteres

Tirsdag ble det en liten markering av begivenheten da Snøhvit, som de har døpt TBM-en, kom fram i snøen ved inntaksdammen oppe i Salvasskardet. Ifølge Skjevdal traff maskinen på centimeteren akkurat der den skulle.

Om kvelden feiret arbeiderne den spesielle dagen med grilling.

Nå skal de rygge TBM-en tilbake nedover til utløpet, før den blir demontert. Maskinen skal skipes til neste prosjekt som er i Lærdal, der de samme arbeiderne som har jobbet på den, skal fortsette.

Utover mot høsten blir det dermed andre som kommer inn og skal gjøre ferdig anlegget. Det blir en del betongarbeid, og det skal monteres rør i deler av tunellen. Sent på sommeren skal også inntaksdammen gjøres klar. Dette arbeidet tilpasser de behovene Talma sameby har for reindrifta. Produksjonsstart er planlagt til høsten.

– Jeg er imponert over folkene som har jobbet med prosjektet. Det har ikke vært enkelt med alle de mekaniske problemene, forsinkelsene, snøstorm og diverse. Så all ære til dem, sier Rune Skjevdal.

Powered by Labrador CMS