MER FOKUS PÅ SNØSKUTERE: På varsom.no kan snøskutersjåfører og trafikkskoler nå finne informasjon om snøskred og kameratredning rettet spesifikt mot ferdsel på snøskuter. Foto: Arkivfoto: Terje Tverås
MER FOKUS PÅ SNØSKUTERE: På varsom.no kan snøskutersjåfører og trafikkskoler nå finne informasjon om snøskred og kameratredning rettet spesifikt mot ferdsel på snøskuter. Foto: Arkivfoto: Terje Tverås

Snøskredvarsling også for skuterkjøring

MÅLSELV: Kjøring med snøskuter ventes å øke i fremtiden. Nå lanserer NVE snøskredvarslingen skreddersydd informasjon for snøskutersjåfører om snøskred og kameratredning.

Publisert Sist oppdatert

På varsom.no har NVE snøskredvarslingen etablert en kunnskapsbase som er tilpasset snøskutermiljøet. I 2017 kom det en ny læreplan for dem som skal ta skuterlappen, hvor det er lagt mye større vekt på sikkerhet enn tidligere. Skredfarevurdering, bruk av snøskredvarsel i turplanleggingen og å kunne bruke sikkerhetsutstyr har nå blitt obligatorisk kunnskap.

– Snøskredvarslingen har utarbeidet kursmateriell tilpasset den nye læreplanen som trafikkskolene fritt kan laste ned og benytte i opplæringen, sier leder for Snøskredvarslingen i Norge, Rune Engeset, i en pressemelding.

Trafikken vil øke

Det er rundt 85 000 registrerte snøskutere i Norge. Hvert år tar rundt 1500 nye personer skuterlappen, og motorisert ferdsel i utmarka er derfor ventet å øke. Til nå har mye av fokuset i varsom.no sin kunnskapsbase vært rettet mot skikjørere, som er den gruppen som har hatt flest skredulykker i Norge. Engeset påpeker at både etablerte skutermiljøer og dem som skal ta førerkort, må være bevisst på farene man utsetter seg for ved å kjøre i skredterreng.

– Som snøskuterkjører må du forholde deg til snøskredfare noe annerledes enn skikjørere. På skuter dekker du over større områder, og det er vanskelig å oppdage typiske faretegn. En snøskuter vil også lettere kunne utløse skred i svake lag lengre ned i snødekket, sier Engeset.

På nettsiden ligger det også en informasjonsfilm som viser hvor galt det kan gå ved «highmarking». Ulovlig kjøring i bratte fjellsider kan medføre store farer, og informasjonsfilmen viser hvor farlig dette kan være.

– Vi vet at det også er mye ferdsel og ulykker med snøskuter, og vårt mål er å også gi snøskuterkjørere et godt tilbud, sier Engeset.

Powered by Labrador CMS