VIL BLI DIN FASTLEGE: Siri Millerjord (t.v.) og Tonje Elisabeth Brinch har ledig kapasitet på sine fastlegelister. Foto: Malin C. S. Myrbakken
VIL BLI DIN FASTLEGE: Siri Millerjord (t.v.) og Tonje Elisabeth Brinch har ledig kapasitet på sine fastlegelister. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Søker flere pasienter

BARDU: Tonje Elisabeth Brinch og Siri Millerjord ble ansatt som leger i Bardu i år. Nå ønsker de flere pasienter.

Publisert Sist oppdatert

I mange kommuner har alle fastleger fulle lister med pasienter, men i Bardu er det to leger som har god kapasitet til flere. Fastlegene Tonje Elisabeth Brinch og Siri Millerjord har over 300 ledige plasser på fastlegelistene sine, og ønsker at flere setter seg opp.

– Det er en trygghet å ha en fast lege som følger opp og kjenner en, sier Brinch.

Hun og Millerjord mener det er spesielt viktig å ha et godt tilbud for de som av forskjellige grunner må gå ofte til legen. Men også de som så godt som «aldri» setter sin fot innenfor legekontoret kan ha nytte av å ha sin egen fastlege. Dersom man ikke har fastlege, kan man risikere å få forskjellige leger hver gang man bestiller time.

– Hvis det skulle skje noe, vet man at man har en person man kan gå til og vite at man blir ivaretatt, sier Brinch.

Hun overtok en annen leges stilling i januar. Da var alle listene hos legene fulle, og det var ikke plass til flere pasienter. Det ble derfor opprettet en ny fastlegehjemmel i Bardu, og Millerjord ble ansatt i mars og overtok halve pasientlista til Brinch. Begge har kommunale stillinger, og Millerjord er lege på asylmottaket mens Brinch er lege på Barduheimen. Begge er innflyttere, men trives godt i Bardu.

– Det er mer spennende å jobbe i en liten kommune enn en stor. Man får mer ansvar her enn i en storby, og jeg føler at jeg får bedre kontakt med pasientene mine, sier Brinch.

Hun har tidligere jobbet som lege i Bergen, og Millerjord har vært turnuslege.

– Jeg synes det er et veldig koselig legekontor, og en fin bygd, sier Millerjord.

Bra med kapasitet

Assisterende fylkeslege Knut- Ivar Berglund forklarer at kapasi­teten til fastlegene vari­erer fra ko­m­mune til kommune. Han vet at Målselv og Harstad har fulle lister.

– Jeg synes det er uforsvarlig å ha fulle fastlegelister, sier Berg­lund.

Han forklarer at Fylkesman­nen mener det er bra at Bardu har valgt å opprette en ny hjemmel, slik at legene kan brukes i andre oppgaver også. I tillegg mener han det er greit å ha litt kapasitet på listene, slik at det er mulig å bytte fastlege. Alle har krav på fastlege, og man kan bytte to ganger i året. Man er ikke begrenset til å holde seg innenfor sin egen kommune. Dette betyr at innbyggere i for eksempel Målselv som ikke får seg fastlege, kan melde seg på lista til Brinch og Millerjord.

– Vi vil jo gjerne ha pasienter på listene våre, sier legene.

Man kan velge fastlege på minfastlege.no, eller ved å ringe HELFO.

Powered by Labrador CMS