HÅPER MANGE SØKER: Trude Aadde (t.v.), Tor Johnsen og Ingvild Grimstad ved Andslimoen legekontor håper mange benytter seg av muligheten til å søke TT-kort. Nå behandles søknadene kontinuerlig gjennom hele året. Foto: Malin Cerense Straumsnes
HÅPER MANGE SØKER: Trude Aadde (t.v.), Tor Johnsen og Ingvild Grimstad ved Andslimoen legekontor håper mange benytter seg av muligheten til å søke TT-kort. Nå behandles søknadene kontinuerlig gjennom hele året. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Søker søkere til TT-kort

ANDSLIMOEN: Det viser seg at mange misforstår hvem som kan søke om TT-kort. Nå ønsker legetjenesten på Andslimoen å nå ut til potensielle brukere av transporttjenesten for funksjonshemmede i Troms.

Publisert Sist oppdatert

Transporttjenesten for funksjonshemmede i Troms (TT-ordninga) er et sosialt tiltak som skal hjelpe de som av psykiske eller fysiske årsaker ikke kan ta offentlig transport. Lege Tor Johnsen og kreftsykepleier Trude Aadde har lagt merke til at mange misforstår hvem som kan søke om TT-kort.

– Visse har ei forventning om å få TT-kort, men har ikke krav på det. Så tror vi det er mange potensielle brukere som ikke har TT-kort, men som burde hatt det, sier Johnsen.

Han viser til at spesielt eldre tror de har krav på TT-kort fordi de ikke har egen bil eller fordi det ikke går offentlig transport forbi huset deres. Dette er imidlertid ikke en god nok grunn til å få TT-kortet. Det er flere kriterier man må fylle før man kan søke om et slikt kort. Først av alt må man være bosatt i Troms fylke.

– Søkeren må ha varig funksjonshemming, enten fysisk eller psykisk. Man må ha vansker med å bruke offentlig transport, sier Aadde.

Med varig funksjonshemming menes minst to år. Søkeren må også kunne dokumentere varig funksjonshemming gjennom legeerklæring i søknaden. Ved livslang funksjonshemming vil kortet vare hele livet. Ved funksjonshemminger som man ser kan bedre seg etter hvert, varer kortet i to år. Deretter må man søke på nytt dersom det er behov for det. Personer som kan være potensielle søkere er blant annet synshemmede eller de som har psykiske utfordringer ved å ta offentlig transport.

– Kortet er ikke tenkt for turer til legekontoret – det finnes det andre løsninger på. Dette er tenkt til handleturer, til å besøke venner og familie eller delta i andre sosiale settinger, sier Johnsen.

Dersom man er usikker på om man kvalifiserer som søker, så råder Aadde og Johnsen å ta kontakt med fastlegen. De understreker også at dette er et tilbud fra fylket, og ikke noe man har krav på.

Kontinuerlig søking

Det siste året har det ikke vært saksbehandler tilgjengelig, og Aadde har hatt jobben med å behandle søknader på toppen av sine egne arbeidsoppgaver. Denne uka overtok Ingvild Grimstad jobben som saksbehandler. Fram til nå har det vært åpent for å søke om TT-kort to ganger i året. Endringer i TT-ordninga har ført til at man nå kan søke når som helst. Kommunen har så fire ukers behandlingstid, og man får tildelt et beløp som tilsvarer hvor mange måneder det er igjen av året.

– Det er et fint tiltak for de som har behovet, og vi ser at mange av de som har fått kort er flinke til å bruke det, sier Aadde.

Hun forklarer at TT-kortet er noe som må brukes jevnlig. Man kan ikke ha det liggende bare for å ha det. Dersom det ikke brukes, kan det trekkes tilbake. Da må man i så fall søke på nytt. Nå håper Johnsen, Aadde og Grimstad at mange benytter seg av muligheten fylket gir dem.

– Vi vil oppfordre de med fysisk eller psykisk hindring for å ta offentlig transport om å søke. Er dere usikre, ta kontakt med fastlegen, råder Johnsen.

Powered by Labrador CMS