SØKNADSKOMPLIKASJONER: Byggesøknaden for den nye barnehagen på Setermoen ble avslått av Arbeidstilsynet på grunn av feil og mangler. – Vi er i ferd med å rette opp alle feilene, og håper disse formalitetene ikke vil forsinke bygginga, sier saksbehandleren hos Sweco Norge AS, som utfører prosjekteringa for Bardu kommune. Foto: Solveig B. Steinnes
SØKNADSKOMPLIKASJONER: Byggesøknaden for den nye barnehagen på Setermoen ble avslått av Arbeidstilsynet på grunn av feil og mangler. – Vi er i ferd med å rette opp alle feilene, og håper disse formalitetene ikke vil forsinke bygginga, sier saksbehandleren hos Sweco Norge AS, som utfører prosjekteringa for Bardu kommune. Foto: Solveig B. Steinnes

Søknadskrøll ga avslag

BARDU: På vegne av Bardu kommune har Sweco Norge AS sendt inn søknad om samtykke etter arbeidsmiljøloven om bygging av ny barnehage på Setermoen. Søknaden ble avslått av Arbeidstilsynet.

Publisert Sist oppdatert

I sitt svar på den innsendte søknaden påpeker Arbeidstil­synet en rekke feil og mangler som må rettes opp før søknaden kan godkjennes. Blant annet inneholder søknaden tegninger der det framgår at wc og bøttekott for de ansatte har inngang direkte fra pause/spiserom. Dette er ikke tillatt i henhold til arbeidsplassforskriftene.

Små kontorer

En annen feil som Arbeids­tilsynet har registrert, er størrelsen på kontorplassene som er avsatt. Ifølge forskriftene skal en arbeidsplass være på minimum 6 kvadratmeter per person. I tegningene finnes det til sammen sju kontorplasser inntegnet, fire av dem skal dele på et gulvareal på 13,5 kvadratmeter.

Det blir alt for lite plass for den enkelte, mener Arbeidstilsynets saksbehandler.

Arbeidstilsynet er heller ikke fornøyd med den innsendte vurderinga av arbeidsmiljø­faktorene. Beskrivelsene i denne vurderinga er svært mangelfull, og henviser enkelte steder til verneombudet og regelverket i stedet for å beskrive hvordan det ferdige bygget vil fungere. Dette anser Arbeidstilsynet som ikke godt nok og ber om en mer detaljert redegjørelse.

Det er heller ikke noen ferdig ventilasjonsplan utarbeidet for bygninga, men denne kan ettersendes dersom Arbeidstil­synet får innsendt kravspesifikasjonene og disse viser et tilfredsstillende dimensjoneringsgrunnlag.

Kommunalt bygg

– Ja, det er et kommunalt bygg, sier saksbehandler Odd Arne Jensen hos Bardu kommune.

– Men vi har overlatt prosjektet til Sweco Norge AS, og det er de som står for alle søknader og all saksbehandling i denne saken, sier han. Han henviser til ansvarlig saksbehandler i Sweco for nærmere opplysninger om hva som skjer videre i denne saken.

– Når det er sagt, må jeg bare si at jeg synes det er fint at Arbeidstilsynet reagerer når de finner opplagte feil og mangler i en søknad. Det de har funnet her, burde likevel være enkelt å «få rettet opp, mener Jensen.

Det meste ville vært fanget opp i forkant hvis man hadde brukt søknadsskjemaet som Arbeidstilsynet har liggende ute på sine hjemmesider, og fylt ut alle punktene i det, mener han.

Alle feil rettet

Firmaet Sweco Norge AS har ansvar for å utføre byggesøknad på vegne av Bardu kommune på bygginga av det nye Barnas Hus. Saksbehandler hos Sweco, Liv Hilde Alm, har allerede begynt å arbeide med saken, og har i sitt tilsvar til Arbeidstilsynet påpekt at dette dreier seg om en barnehage og ikke kontorarbeidplasser.

– De fleste av disse kontorplassene vil bare bli sporadisk brukt og sjelden av flere samtidig, påpeker hun. – Det dreier seg tross alt om ansatte i en barnehage, som ikke skal sitte på kontoret, men være sammen med barna det aller meste av tiden.

– Når det gjelder adgangen til wc og bøttekott, har vi satt arkitekten på jobben med å gjennomgå tegningen, og vi har allerede utarbeidet kravspesifikasjonene for ventilasjonsanlegget. De vil bli oversendt Arbeidstilsynet sammen med vårt tilsvar, sier Alm.

Det er ennå ikke valgt noen entreprenør for selve utbygginga, og den spesifikke ventilasjonsplanen blir utarbeidet av den utførende entreprenøren.

Ifølge Alm har det ikke bydd på noen problemer å rette opp de påpekte feilene, og Swecos svar vil oversendes innen kort tid.

Powered by Labrador CMS