SLIPPE REISE: Talsperson for Hæren, Eirik Skomedal, sier de jobber for å unngå unødvendig reise blant soldatene når de skal vaksineres. Foto: Marius Mikalsen
SLIPPE REISE: Talsperson for Hæren, Eirik Skomedal, sier de jobber for å unngå unødvendig reise blant soldatene når de skal vaksineres. Foto: Marius Mikalsen

Soldatene på Setermoen er blant de første i Hæren som vaksineres

BARDU: Hæren starter vaksineringa av en del av sine soldater i slutten av juni.

Publisert Sist oppdatert

Hæren vil holde dialog med hjemkommunene til soldatene og sammen finne gode løsninger for hvor hver enkelt vaksineres. Når vaksineringa av soldater i Hæren starter i månedsskiftet juni-juli, vil soldatene på Setermoen og i Østerdal være først ut.

– Vi starter å vaksinere i uke 26, sier talsperson for Hæren Eirik Skomedal.

Uken etter står Kirkenes for tur, og i august vil det bli vaksinert fortløpende ettersom innrykket av nye soldater starter.

– Men alle vil nok ikke bli vaksinert inne i leiren, sier Skomedal.

Dialog for løsninger

For Hæren er det viktig å opprettholde sin operative evne, dette vil bli tatt hensyn til og de som skal oppholde seg i leiren over sommeren vil bli prioritert først i vaksinekøen. De som dimitterer eller har tilbud om vaksine i sin hjemkommune, vil kunne få vaksinen der.

– Vi vil holde en dialog med kommunen det gjelder om å finne gode løsninger, sier Skomedal.

Han legger til at de så langt det lar seg gjøre ønsker å unngå unødvendige reiser som kan være øke faren for å bli smittet. Om en soldat står overfor et scenario hvor vedkommende uansett skal reise hjem om to uker og får tilbud om vaksine i sin hjemkommune, vil de prøve legge til rette for at dette kan gjennomføres.

Bedre oversikt

Hæren er også klar over at mange i aldersgruppen 18–24 år får vaksinen før de ankommer leirene. Dette vil de ha en bedre oversikt over til høsten når innrykket starter, og vil da ta kunne lage en oversikt for hvem som skal vaksineres.

Hvor mange soldater som vil bli vaksinert i leirene og hvor mange som blir vaksinert i sin hjemkommune, er ennå usikkert.

– Får noen soldater tilbud om vaksinen hjemme, og det ikke kan vente til de uansett skal reise hjem senere, vil vedkommende kunne bli sent hjem for å ta vaksinen, sier Eirik Skomedal.

Planen for vaksinering av soldatene i leirene i Målselv er ennå ikke helt klar, men Skomedal meddeler at slik det foreligger nå, skjer det først i august. For forsvarspersonell vil de følge vaksinasjonsprogrammet slik det er i sin bostedskommune, hvor de har fastlege.

Smittevernoverlege i Målselv og Bardu, Vidar Bjørnås, stiller seg positiv til at soldatene får vaksinasjonen i egen leir.

Powered by Labrador CMS