Anders startet sin fiolinistkarriere ved kulturskolen i Målselv:

KLAR FOR TURNÉ: Anders Melhus og Friederike Bischoff starter sin Nord-Norgesturné i Finnsnes kirke. Foto: Yngve Olsen
KLAR FOR TURNÉ: Anders Melhus og Friederike Bischoff starter sin Nord-Norgesturné i Finnsnes kirke. Foto: Yngve Olsen

Søndag spiller han i Finnsnes kirke

MÅLSELV: Målselvingen Anders Melhus og Friederike Bischoff fra Schopfheim i Tyskland inviterer til romantisk og historisk aften i Finnsnes kirke. De vil ta publikum med inn i livene bak musikken.

Publisert Sist oppdatert

Anders Melhus startet sin fiolinistutdanning ved kulturskolen i Målselv, og selv om han vokste til å foretrekke klassisk musikk over folkemusikk, glemmer han ikke tiden i kulturskolen.

– Jeg følte meg litt utenfor den folkemusikkulturen, siden jeg var mer interessert i den klassiske retningen. Men det ga meg mye kunnskap, og etterhvert gikk jeg over til timer på Finnsnes for å få den klassiske opplæringen, forteller han.

Tilbake til begynnelsen

Den aller første konserten Anders Melhus, på fiolin, og Friederike Bischoff, på klaver, hadde sammen, var i Finnsnes kirke i 2010. Der har de ikke vært siden, og derfor er det ekstra spesielt for de to musikerne å få starte turnéen sin der.

– Det er veldig kjekt å komme tilbake til Finnsnes og få starte turnéen der. Vi har spilt mange konserter sammen siden den gang, men de fleste har vært i Tromsø siden vi begge bor der, sier Melhus, og legger til at de kjører på med turné nå når de endelig har mulighet til å spille for publikum igjen.

– Vi er veldig glad for å kunne få ha konserter for folk igjen, det er mye som har blitt avlyst for oss også, sier Bischoff.

historien bak musikken

De forteller at det var viktig for dem å velge musikk som er viktig for dem som musikere, når de nå skulle lage en turné sammen.

– Vi har veldig lyst til å formidle denne musikken til andre. Og å gå mer inn i livene til komponistene, vise at de var vanlige mennesker de også, sier Melhus.

De tre komponistene de har valgt er på ingen måte tilfeldig. Clara Schumann og Robert Schumann var gift, og Johannes Brahms forelsket seg i Clara. Det gir et interessant bakteppe for konserten.

– Vi vil snakke om komponistene og livene deres også, slik at folk kan få en følelse av hvordan musikken ble til, sier Bischoff.

Tre romanser

Konserten er omkring en time lang, og de vil variere mellom å spille og å fortelle. Spesielt Clara Schumann sin historie er veldig sterk.

– Hun var et vidunderbarn, men hadde ikke selv tro på at hun var noe spesielt talentfull som komponist. Det er et fantastisk spenn mellom hennes tidligste arbeid og hennes siste arbeid, forteller Melhus.

Clara Schumanns «Tre romanser for piano og fiolin, op. 22» vil være bindeleddet i konserten på søndag, som er støttet av Musikkonservatoriet ved Norges arktiske universitet – Universitetet i Tromsø.

Ikke bare storbyer

Når de to nå legger ut på turné, velger de bevisst å holde konserter også utenfor storbyene. Bischoff forteller at de har valgt å ha konserten gratis, og de håper det ikke blir mottatt som at konserten ikke er verdt å sette en prislapp på.

– Vi ønsker at folk skal ha mulighet til å oppleve musikken der de er. Derfor har vi valgt ikke bare de store stedene, sier hun, og legger til:

– Vi har laget et program som folk flest vil komme til å like. Vi skal snakke litt og spille, så det blir litt variert.

Powered by Labrador CMS