Nå skal klager på eiendomsskatten behandles for andre gang:

HØYEST I MÅLSELV: Krokbekken panorama har høyere sonefaktor enn resten av Bardufoss sentrum. Det har flere klaget på til sakkyndig klagenemnd for eiendomsskatt. Foto: Kari Anne Skoglund
HØYEST I MÅLSELV: Krokbekken panorama har høyere sonefaktor enn resten av Bardufoss sentrum. Det har flere klaget på til sakkyndig klagenemnd for eiendomsskatt. Foto: Kari Anne Skoglund

Sonefaktorer klaget inn på nytt

MÅLSELV: Det er sendt inn flere fellesklager på sonefaktorer på eiendomsskatten i Målselv. Nå forlanger klagerne å bli hørt.

Publisert Sist oppdatert

I februar fikk sendte kommunen ut svaret på de 940 klagene på eiendomsskatt som sakkyndig nemnd hadde brukt like i underkant av ett år på å behandle. Nå er klagefristen gått ut, og selv om alle klager som ikke ble tatt til følge av sakkyndig nemnd automatisk går videre til sakkyndig klagenemnd for eiendomsskatt, har flere sendt klagene sine inn på ny for å forsikre seg om at saken får en ny behandling. Blant klagene som er kommet inn, finner vi flere fellesklager på sonefaktorer rundt om i kommunen. Én av fellesklagene kommer fra Krokbekken Panorama.

– Målselv kommune mener derfor at prisnivået på boliger i Krokbekken Panorama vil ligge 20 prosent høyere enn i eksempelvis Krokbekken Nord og i Andselv sentrum. Er dette reelt? spør Knut Wingstad, som har skrevet klagen på vegne av flere beboere i boligfeltet.

– Etterlyser likhetsprinsipp

Krokbekken Panorama, som er det nyeste boligfeltet på Bardufoss og hvor den største byggeaktiviteten i Målselv er, har den høyeste sonefaktoren i kommunen. Mens Bardufoss sentrum for øvrig har sonefaktor 1,0, er sonefaktoren i Krokbekken Panorama på 1,2. Til sammenligning har hele Tromsøya samme sonefaktor. Tross flere klager, også fellesklager på sonefaktoren til boligfeltet, forble sonefaktoren uendret etter første klageperiode. Nå er det duket for runde nummer to. Wingstad er både leder av Krokbekken velforening og Facebook-gruppa «Lavere eiendomsskatt i Målselv». Han forklarer at hovedårsaken til at de klager, er at de mener likhetsprinsippet ikke blir fulgt i og med at boligfeltene under og ved siden av har lavere soneverdi.

– Vi kan tenke oss et eksempel med to likeverdige eneboliger eller leiligheter i, som begge er bygd i samme årstall og har samme areal. Taksten på boligen i Krokbekken Nord kommer på fire millioner. En likeverdig bolig i Krokbekken Panorama skal da ha en takst på 4,8 millioner. Tror Målselv kommune virkelig at noen vil betale 800 000 kroner mer for boligen som ligger i Krokbekken Panorama? Avstanden mellom disse boligfeltene er knapt én km, og utsikt og solforhold er tilnærmet like.

– Rubbel og bit feil

Wingstad poengterer at det ikke er i tråd med prisnivået på nye hus i Krokbekken Panorama og nye leiligheter på Andselv. Etter å ha undersøkt og sammenlignet boligene som ligger ute for salg, har han funnet ut at det er i sentrum kvadratprisen er høyest. En av hans medadministratorer for aksjonsgruppa, Gjertrud Grimsbo, forklarer hvorfor de er skuffet over at klagen de sendte inn i fjor angående sonefaktorer rundt om i hele Målselv, ikke er blitt tatt til følge.

– Vi synes at sonefaktorer for rubbel og bit er feil. De som bor på Bardufoss, har like sonefaktorer som Aker Brygge. Hvordan får de det til å stemme? De er generelt for høy.

Fellesklagen for hele Målselv, som er sendt på vegne av 2152, ble skrevet av en av de andre administratorene til Facebook-sida «Lavere eiendomsskatt i Målselv», Frøydis Barnung. Den er nå sendt til ny behandling i klagenemnda for eiendomsskatt.

– Fellesklage for hele Målselv er sendt på vegne av 2152 underskrifter fra innbyggerne i Målselv, både i 2017 og også nå i 2018. Flere områder i Målselv har fått sonetildelinger som ikke samsvarer med naboene, og mange har fått altfor høye sonetildelinger i forhold til der de bor, da vi mener at de bor langt fra sentrum. Og sentrum er fortsatt Andselv, sier hun til Nye Troms.

Flere fellesklager

I et leserinnlegg beskriver hun bakgrunnen for fellesklagen og begrunnelsen knyttet til flere konkrete eksempler og steder i kommunen, deriblant Fagerfjell, Kjerresnes, Rossvoll, Karlstad, Målsnes, Seljehaugen, Leirbekkmoen, Krokbekken Panorama og Rundhaug. For flere av disse stedene er det også sendt inn egne fellesklager. Eksempelvis er det fra Fagerfjell og Kjerresnes-området blitt levert en fellesklage med underskriftsliste. Gjertrud Grimsbo har pennført en fellesklage på vegne av Rundhaug-området.

– Det som irriterer meg, er forskjellen som gjøres mellom Øverbygd og Rundhuag. Jeg har spurt meg selv hvilket sted er størst og har flest fasiliteter. Øverbygd har legekontor, flere butikker, basseng, frisør, eldresenter og ungdomsskole, noe Rundhaug ikke har. Hvorfor har da Rundhaug sonefaktor 0,8 mens Øverbygd har 0,6? Jeg ønsker et godt svar på hvordan det kan være slik, sier hun.

Skal behandle 209 klager

Leder for klagenemnda – som er den andre klageinstansen for klagesaker angående eiendomsskatt, Rolf Austgard, forteller at de har atskillig færre saker å behandle enn sakkyndig nemnd fikk inn.

– Vi har så langt fått inn 209 klager som vi skal behandle i sakkyndig klagenemnd for eiendomsskatt, forteller han.

Han forteller at nemda allerede har avholdt sitt første møte.

– Vi regner med ferdig til sommeren og har satt oss som mål å være i mål innen juli, forteller han.

Powered by Labrador CMS