ANKER: De er skjønt enige om det såkalte Tromsdokumentet, ordførerne i Målselv og Sørreisa. Men de står på hver sin side om hvordan de skal tolke ei helseforskrift om betalingsansvar. Nå anker Sørreisa betalingsanvarssaken til høyesterett. (Arkivfoto)
ANKER: De er skjønt enige om det såkalte Tromsdokumentet, ordførerne i Målselv og Sørreisa. Men de står på hver sin side om hvordan de skal tolke ei helseforskrift om betalingsansvar. Nå anker Sørreisa betalingsanvarssaken til høyesterett. (Arkivfoto)

Sørreisa anker til Høyesterett

MÅLSELV/SØRREISA: Torsdag bestemte et enstemmig kommunestyre i Sørreisa seg for å anke lagmannsrettdommen mot Målselv til Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke forelå dommen fra Hålogaland lagmannsrett i saken mellom Målselv og Sørreisa kommune. Striden har stått om hvem som hadde ansvaret for å betale helse- og omsorgstjenestene for en ung person som meldte flytting fra Sørreisa til Målselv, etter å ha bodd flere år ved en barnevernsinstitusjon i Målselv. Målselv mente at dette var Sørreisas ansvar. Sørreisa mente det var Målselvs. I tingretten fikk Sørreisa medhold for sitt syn. Men i Målselvs ankesak i lagmannsretten ble ansvaret lagt over på Sørreisa. Som Nye Troms tidligere har omtalt, er Målselv fornøyd med resultatet. Det er ikke Sørreisa. Torsdag vedtok et enstemmig kommunestyre å anke saken til Høyesterett.

– Dette er en sak av prinsipiell karakter, og som har stor økonomisk betydning for Sørreisa. Vi mener at når noen melder utflytting fra kommunen, skal kommunen som har fått en ny innbygger, ha ansvaret for å betale for helsetjenester, sier ordfører Jan-Eirik Nordahl.

Tror de kommer igjennom

Målselvs refusjonskrav var på omkring fem millioner kroner, og det er ikke avklart hvordan betalingen skal foregå i framtida. Han mener saken er av så prinsipiell art at den vil komme seg gjennom det trange nåløyet som saker som blir tatt opp til Høyesterett, må gjennom.

– Ja, vi tror det skal være store sjanser for at saken vil gå til Høyesterett, sier Nordahl.

I Målselv var kommuneledelsen spent på kommunestyrevedtaket til nabokommunen.

– Det var som ventet – at Sørreisa ville anke. Nå blir det spennende å se om saken kommer igjennom til Høyesterett, sier rådmann Hogne Eidissen.

Ikke overrasket

Heller ikke ordfører Nils Foshaug ble overrasket over at Sørreisa nå prøver å ta dem til vår høyeste rettsinstans.

– Saken er så prinsipiell at jeg anser det som stor sannsynlighet at saken vil komme til Høyesterett, sier målselvordfører Nils Foshaug.

Det han derimot syns er trist med denne saken, er at to kommuner er nødt til å bruke tid og penger på en strid som bunner i tolkningen av en forskrift. Verken Fylkesmannen, KS, Helsedirektoratet eller Helse- og omsorgsdepartementet har kunnet gi dem veiledninga de trengte.

– Denne saken handler ikke om Sørreisa mot Målselv. Det er en sak som er skapt på grunn av at de som har laget regelverket, ikke har kunnet gitt oss avklaringene vi trengte. De har derimot anbefalt oss å gå rettens vei. Det irriterer meg at det er to kommuner som må gå rettens vei for å finne svaret, som departementet, som har utarbeidet forskrifta, skulle ha gitt oss, sier han.

Powered by Labrador CMS