EN GLEDE Å GI TIL TURLAGET: Som mangeårige brukere av Den Norske Turistforening føles det godt for søstrene Amy og Ingrid Holtan at det er turlaget som blir nye eiere av den 11 mål store eiendommen som faren deres kjøpte like etter krigens slutt. Foto: Leif A. Stensland
EN GLEDE Å GI TIL TURLAGET: Som mangeårige brukere av Den Norske Turistforening føles det godt for søstrene Amy og Ingrid Holtan at det er turlaget som blir nye eiere av den 11 mål store eiendommen som faren deres kjøpte like etter krigens slutt. Foto: Leif A. Stensland

Søstre ga friluftseiendom i gave til turlaget

TAKVATN: Med ønske om å sikre at eiendommen skal benyttes til friluftsområde også i framtiden ga søstrene Amy og Ingrid Holtan likegodt bort den 11 mål store eiendommen. Troms Turlag takker og bukker og mener det er storslått gjort av søstrene.

Publisert Sist oppdatert

Det er langt fra dagligdags at man får forespørsel om ta imot en 11 mål eiendom i gave. Eiendommen ved Takvatn i Balsfjord takket selvfølge Troms turlag ja til, og fredag var representanter fra turlaget sammen med de to giverne for å se nærmere på eiendommen.

Føles godt

– Det var for et par år siden at vi bestemte oss for at vi skulle gi bort eiendommen til turlaget. Vi ønsket å sikre at eiendommen kan benyttes som friluftsområde for alle også i framtiden. Som mangeårige brukere av Den Norske Turistforening (DNT) sine ruter og hytter, ønsket vi derfor å gi denne tomten til DNT, sier Amy Holtan.

Hun får støtte av sin søster Ingrid som forteller at de i alle år har hatt glede av turistforeningen.

– Det er fint at turlaget ville ta imot gaven fra oss. Deres representanter har alltid vært greie å forholde seg til og det føles godt at det er turlaget som blir nye eiere, sier Ingrid Holtan.

Amy er bosatt i Tromsø, mens Ingrid er bosatt på Sande i Holmestrand. Ingen av søstrene har vært så mye på eiendommen. Men – selv etter å ha tatt den flotte friluftseiendommen nærmere i ettersyn angrer de ikke på at de har gitt den bort.

– Nei. Absolutt ikke. Vi er veldig glad for å kunne gi denne eiendommen, som faren vår kjøpte like etter krigen, videre til turlaget. Det er ikke mange odder rundt vatnet som ikke er bebodd. Blir det ordnet en sti ned til odden og satt opp en gapahuk både tror og håper vi på at både store og små blir ivrige brukere av denne naturperlen, sier søstrene Holtan.

Med ønske om å sikre at «Nesodden» kan benyttes som friluftsområde for alle også i framtiden er søstrene Holtan glad for at turlaget ville ta imot eiendommen i gave. Med litt tilrettelegging er håpet at odden skal bli mye brukt av både store og små.

Storslått

– Å få en sånn gave er en skikkelig gladhistorie. Ja, det er fantastisk å ha sånne grunneiere. Det er rett slett storslått gjort av søstrene som serverer oss en slik flott friluftseiendom på sølvfat, sier Arnulf Sørum.

Som styreleder i Troms turlag forteller han at eiendommen Nesodden, som turlaget har fått i gave, er på 11 mål og omfatter ytterste del av et ubebygd nes. Eiendommen kan ikke bebygges da området ligger i strandsonen, og den er regulert til friluftsområde og til trekkområde for reinsdyr. Eiendommen brukes mye som turområde og rasteplass hele året og er et av få ubebygde, tilgjengelige områder ved vatnet.

Som takk for den overveldende gaven fikk søstrene Amy (t.v.) og Ingrid Holtan overrakt både blomster og litt rekvisita fra turlagets daglig leder, Lin Einarsdotter Olsen.

Enkel tilrettelegging

– Vi har akseptert å overta eiendommen til uendret bruk. Vi ønsker å legge til rette for allmenhetens bruk av området. Vi skal jobbe sakte mot en enkel tilrettelegging der vi ser for oss å få til parkering oppe ved hovedvegen, og vi kan tenke oss å sette opp en gapahuk og kanskje en utedo, sier Sørum.

Han legger til at Troms Turlag har kontaktet Balsfjord kommune og Ishavskysten Friluftsråd for å få til noe i området.

– Etter skylddelinga til eiendommen er adkomstretten ordnet med en korridor opp til hovedvegen. Troms Turlag ønsker å involvere eierne av naboeiendommene for å finne gode løsninger, og har allerede innledet samtaler med noen av dem, avslutter Arnulf Sørum.

Kort om Troms Turlag

  • Troms Turlag, stiftet 1907, er en frivillig organisasjon tilknyttet Den Norske Turistforening (DNT).
  • Turlaget arbeider for å fremme et enkelt, aktivt, sikkert og miljøvennlig friluftsliv. Turlaget har kontor i Tromsø med to og et halvt årsverk, og har medlemmer i kommunene Balsfjord, Kvænangen, Tromsø, Berg, Målselv, Sørreisa, Karlsøy, Skjervøy, Målselv, Salangen, Dyrøy, Lyngen, Nordreisa, Storfjord, Kåfjord, Bardu, Gratangen og Lavangen.
  • Troms Turlag arrangerer turer for alle aldersgrupper og nivåer, og har ei turgruppe som passer for alle. Det er tre lokallag tilknyttet Troms Turlag; Balsfjord og omegn Turlag, Nord-Troms Turlag og Senja Turlag.
  • De frivillige utgjør ryggraden i laget og bidrar årlig med mange tusen dugnadstimer. De frivillige leder fellesturer, holder kurs, merker stier, legger klopper, bygger bruer og drifter totalt 38 ubetjente hytter i Troms.

Powered by Labrador CMS