TAR BOKA UT: Biblioteksjef i Målselv, Rita Kramvig, trives godt med vinter og snø, og ønsker alle interesserte velkommen til bålkos midt på dagen tirsdag 15. januar, i anledning starten på Nasjonalt bokår. Foto: Vera Lill Bjørkhaug
TAR BOKA UT: Biblioteksjef i Målselv, Rita Kramvig, trives godt med vinter og snø, og ønsker alle interesserte velkommen til bålkos midt på dagen tirsdag 15. januar, i anledning starten på Nasjonalt bokår. Foto: Vera Lill Bjørkhaug

Sparker i gang Nasjonalt bokår under åpen himmel

MÅLSELV: I dag markeres starten på bokåret 2019 med arrangementer som tar sikte på bålkos og høytlesning i hele fylket.

Publisert Sist oppdatert

I år er det 500 år siden den første norske boka ble trykket, og flere biblioteker i Troms markerer 15. januar starten på bokåret 2019 med utendørsarrangementer. Elever og lærere ved Olsborg skole skal gå i fakkeltog ned til tusenårsstedet ved Målselv varde, der det er planlagt bålkos og høytlesing.

- Slagordet fra Troms fylkesbibliotek er «Med nordlyset som leselys», men vi har valgt å ha arrangementet midt på dagen. Vi kommer til å servere gløgg, og vi har invitert ordfører Nils Foshaug, og han har takket ja til å komme og åpne arrangementet, og også lese et par dikt for oss, forteller biblioteksjef i Målselv, Rita Kramvig, som legger til at alle er hjertelig velkommen til å delta.

Da hun før helga var på befaring på tusenårsstedet, var det meste av den eksisterende bålplassen skjult under godt og vel en halv meter våt og tung snø. Men Kramvig lover at det ikke skal stoppe dem fra å ha bålkos og gløgg.

-Da tar vi med oss bålpanner, sier hun.

Håper på godt «leselys»

I Balsfjord vil Lill-Karin Elvestad lese fra sin kommende bok om doktorfrue, kvinnesakskvinne og forfatter Ågot Gjems Selmer, som bodde i Balsfjord i 20 år. Markeringa er et samarbeid mellom Balsfjord historielag og Balsfjord folkebibliotek, med støtte fra Troms fylkesbibliotek.

-Ta på dere varme klær og ta med sitteunderlag til stolene vi setter ut, samt gjerne pledd og en termokopp for kaffen i tillegg. Om været er ufyselig flytter vi til Mynten eller museet i stedet, men vi håper på stille vind, knitrende bål og nordlys som leselys, sier Hege Åsheim, bibliotekar i Balsfjord, og legger til at det etter høytlesinga vil være anledning for de som ønsker det å samles i lokalene til Mynten for en kopp kaffe samt litt å bite i. Samtidig vil det være mulig å ta en kikk på deres beholdning av årbøker og minnehefter.

Bardu velger å markere frasparket på bokåret på Øvre Bardu skole, der elevene vil hygge seg ute med bål og varm saft, og også her vil ordføreren bidra med høytlesing.

Powered by Labrador CMS