I BALSFJORD: I forrige uke ble det observert flere spekkhoggere ulike steder i Balsfjord. Rannveig Larsen fra Storsteinnes kjørte rundt og jaktet bilde av hvalen, og dette fikk hun tatt nedenfor meieriet på Storsteinnes. Foto: Rannveig Larse
I BALSFJORD: I forrige uke ble det observert flere spekkhoggere ulike steder i Balsfjord. Rannveig Larsen fra Storsteinnes kjørte rundt og jaktet bilde av hvalen, og dette fikk hun tatt nedenfor meieriet på Storsteinnes. Foto: Rannveig Larse

Spektakulært spekkhoggermøte

BALSFJORD: Da Rannveig Larsen fikk en telefon om at det befant seg spekkhoggere i forrige uke, røsket hun med seg kameraet og heiv seg i bilen for å få med seg det spektakulære synet.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det observert mange spekkhoggere flere steder i Balsfjord. Hobbyfotograf Rannveig Larsen er ei av dem som fikk sett dem på nært hold, og hun forteller om et spektakulært syn.

– Jeg har tidligere sett spekkhoggere utenfor Kvaløya, men aldri i Balsfjord. De er jo så utrolig flotte, og jeg måtte bare komme meg ut for å få et glimt av dem, sier hun.

Vil se mer

Larsen bor på Storsteinnes, og er ofte ute og tar bilder av natur- og dyrelivet. Det er det flere balsfjordinger som har fått med seg, noe som gjorde at hun ble oppringt onsdag formiddag.

– De var først observert ute på Sandøyra, og etter det gikk jungeltelegrafen. Jeg ble oppringt i halv ti-tida, og dro først til kirka på Tennes. Men her fikk jeg ikke sett så mye, så jeg kjørte ned til meieriet på Storsteinnes. Her fikk jeg sett de på nært hold, sier hun.

Hun er ikke sikker på hvor mange spekkhoggere som kunne ses herfra, men hun antar at det var snakk om fem eller seks stykker.

– Jeg var så oppspilt, og prøvde å se på dem, samtidig som jeg prøvde å fotografere dem. Jeg har hørt noen som sier at de så nesten 20 stykker samme dag også, sier hun.

Selv om ikke Larsen har vært vitne til spekkhoggere i Balsfjorden tidligere, vet hun at de har vært her tidligere år.

– Jeg tror dette er fjerde året jeg hører om at de kommer inn her. Men man vet jo aldri hvor de dukker opp. Nå er det vel mye sild i fjorden, så jeg antar at det er grunnen til at de er her, sier hun.

Selv fikk hun ikke nok av spekkhoggere denne dagen, og hun forteller at hun vil prøve å komme enda nærmere hvalene.

– Jeg tror jeg må ringe og høre om jeg kan få være med ut på en fiskebåt. Folk sier at spekkhoggerne pleier å ta turen innom fjorden her noen ganger før de drar igjen. Dette er en opplevelse man svært sjeldent får være med på, og folk betaler jo i dyre dommer for å være med på hvalsafari. Men det handler om å være på rett plass til rett tid, for de forflytter seg raskt, sier hun.

Følger silda

Hvalforsker ved universitetet i Tromsø, Audun Richardsen, drar ofte ut på leting etter hval. Selv har han ikke sett hval i Balsfjorden, men forteller at det ikke er uvanlig at den tar turen innom der.

– Det har flere ganger blitt observert hval i Balsfjord, og det er fordi den er på leting etter sild. Men når det er sagt, så skjer det ikke veldig ofte at de går så langt inn i fjorden, sier han.

Richardsen forteller at når spekkhoggeren er på leting etter mat, kan den forflytte seg over store områder på kort tid. Hvor lenge de vil befinne seg i Balsfjorden, kommer derfor an på hvor gode muligheter det er for næring.

– Finner den mat, kan den bli værende der ei stund. Men nå vet vi at det er mye sild i Kvænangen-området, så jeg tenker at det vil være naturlig at den trekker dit etter hvert. Spekkhoggere er også flokkdyr, så om man ser én, vil det være naturlig at det er flere i nærheten, sier han.

Richardsen sier at for de som ønsker å oppleve hval, så er det sesong for det nå.

– Sesongen er gjerne i november, desember og januar. I Tromsø har det jo pleid å være veldig mye hval på denne tida, men vi ser at silda har begynt å trekke seg lenger mot nord. Det er i og for seg helt normalt at den gjør, for silda trekker hele tida. Men det er kanskje litt bekymringsfullt for hvalsafaribåtene, som er basert ut fra Tromsø, sier han.

På leting etter hvalen selv, drar han nå til Skjervøy.

– Der vet jeg at det er mye hval, og vi reiser opp en gjeng nå snart for å ta bilder og identifisere knølhvalen. Men jeg må si det er en artig observasjon hun har gjort i Balsfjord. Hvalen kan være veldig fin å se på, sier han.

Powered by Labrador CMS