HOLDER VARMEN: Hans Jan Kjoshaug mener årsaken til nedgangen i vedproduksjonen er at folk har anskaffet seg varmepumpe. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen
HOLDER VARMEN: Hans Jan Kjoshaug mener årsaken til nedgangen i vedproduksjonen er at folk har anskaffet seg varmepumpe. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen

Stadig færre produserer ved for salg i Balsfjord

BALSFJORD: Hans Jan Kjoshaug er en av dem som fortsatt driver med vedproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Bonden Hans Jan Kjoshaug driver med vedproduksjon. Det har han gjort i omtrent 20 år. Han er ikke i tvil om hvorfor det blir færre og færre produsenter av ved.

– For å si det rett ut, så er årsaken varmepumper. Det er svært mange i område her som har dem, og da er det klart at man trenger mindre ved. Folk jeg selger ved til, som skulle ha omkring åtte paller med ved tidligere, skal kanskje nå kun ha to. Det er fordi de har skaffet seg varmepumpe, sier han.

Undersøkelse

En rapport fra Ny Analyse, gjort for Norsk varme, peker på at nordmenn er svært avhengig av strøm. Nye generasjoner bruker like mye strøm som før, selv om de installerer varmepumper, viser undersøkelser fra Statistisk sentralbyrå.

Norsk Varme advarer mot en utvikling som går i retning av en mer strømdrevet oppvarming av norske hus enn nødvendig.

– Vedfyring er hundre prosent klimanøytralt. Av hensyn til miljøet, energiforsyning og ikke minst med tanke på strømbrudd, bør pipe og ildsted være en selvsagt del av moderne boliger, sier styreleder i Norsk Varme, Merethe Halvorsrød i en pressemelding.

Vedvarme

Kjoshaug mener i tillegg at det ikke er noe varme som kan sammenlignes med varmen fra vedfyring. Han har selv varmepumpe i tillegg, men mener ved er best.

– Den tar av toppen på strømfyringa, sier han.

Han forteller at han ikke driver med vedproduksjon i noen stor skala. Til det tar melkeproduksjon og kyrne for mye tid. Det er mest venner og bekjente som skal ha ved.

Selger mest på høsten

Til tross for den intense kulda som har vært i området den siste uka og vel så det, har han ikke merket noen særlig større etterspørsel etter ved.

– De som har ting på stell, kjøper veden på høsten. Jeg selger mest i august og september.

Likevel er det noen som tar kontakt når det kalde været står på som verst.

– Det er noen som venter til litt i siste liten. De ringer for å bestille mer ved når de legger siste kubben i ovnen, sier han og ler.

– Nei da, helt så ille er det vel ikke, men nesten, legger han til.

Han forteller at det ofte kan være problematisk for han å bringe ved når gradestokken nærmer seg 20 minusgrader.

– Ja, da er det ikke helt sikkert at traktoren vil det samme som meg, sier han.

God ved

Til slutt har Kjoshaug noen tips til hva vedkjøpere bør se etter når de skal varme opp huset sitt på gamlemåten.

– Det er viktig å se etter lys ved. Mørk ved er ofte værbitt og ikke helt tørr. Når man dunker to kubber mot hverandre, så skal det lage en karakteristisk hul lyd, sier han, og demonstrerer med sin egen ved ved å banke i vei med to kubber.

Selv har han ikke tenkt til å gi seg som vedprodusent med det aller første.

Powered by Labrador CMS