SPENT PÅ POLITIKERNE: Siden reiselivsplanen til Eirik Tannvik ble kjent, har lokalbefolkninga vært tydelig på at de ønsker reiselivsbedriften velkommen til Rostavatn. Tannvik sier at han ikke gir seg på grunn av innsigelser ved førstegangs høring av reguleringsplanen. Foto: Vera Lill Bjørkhaug (arkiv)
SPENT PÅ POLITIKERNE: Siden reiselivsplanen til Eirik Tannvik ble kjent, har lokalbefolkninga vært tydelig på at de ønsker reiselivsbedriften velkommen til Rostavatn. Tannvik sier at han ikke gir seg på grunn av innsigelser ved førstegangs høring av reguleringsplanen. Foto: Vera Lill Bjørkhaug (arkiv)

Statsforvalteren vil sette foten ned for reiselivsplanene ved Rostavatnet

MÅLSELV: Statsforvalteren i Troms og Finnmark oppgir tre grunner til at de har levert innsigelser på reguleringsplanen for reiselivsanlegget ved Rostavatn. Reiselivsgründer har ingen planer om å gi opp av den grunn.

Publisert Sist oppdatert

Konklusjonen fra Statsforvalteren, som ved nyttår ble det nye navnet til Fylkesmannen, er at tiltaket ikke kan etableres i det aktuelle og planlagte området.

«Ingen regionale statsetater har fremmet innsigelser til planforslaget. Fylkesmannen reiser imidlertid innsigelse til planforslaget av hensyn til naturmangfoldet, reindriftsnæringa og skogbruket i området. De negative konsekvenser av tiltaket for naturmangfold, reindrift og skogbruk er så store at tiltaket ikke kan etablertes i det aktuelle området ved Lille Rostavatn», heter det i den samordna høringsuttalelsen med innsigelser, som er signert assisterende justis- og kommunaldirektør Per Elvestad og leder for planseksjonen, Hans Kristian Rønningen.

Siden innsigelsen ble levert til Målselv kommune før nyttår, benyttet myndighetsorganet fortsatt sitt gamle navn i brevet.

Artsmangfoldet

Statsforvalteren understreker at de anser reiselivsplanene i seg selv som positive, men at de samlede, negative konsekvensene for miljøet og samfunnet er for store til at de ikke kan reise innsigelser. Planene til reiselivsgründer Eirik Tannvik er å etablere et miljøvennlig, femstjerners anlegg med maks 40 hytter for et høytbetalende kundesegment. Anlegget er tiltenkt å bestå av dobbelhytter med utsikt ut over Rostavatnet og opp mot Rostafjellet.

Det ene av innsigelsesgrunnen til Statsforvalteren er hensynet til naturmangfoldet. De mener at de avbøtende tiltakene i reguleringsplanen ikke er tilstrekkelig for å ivareta det.

«Planområdet for Lille Rosta domineres av kalkrik berggrunn som gir grunnlag for et rikt naturmangfold. Det er flere rødlista arter her, deriblant den freda arten marisko (NT), som finnes i spredte forekomster i Rosta-allmenningen», heter det i innsigelsen.

Reiselivsgründeren stiller seg noe undrende til innsigelsene, og da spesielt denne.

– Vi har gjennomgått planforum og fulgt alle prosesser nøye. Noen av innsigelsene kommer først etter at vi har gjort alt vi ble anbefalt og tvunget igjennom. Innenfor naturmangfoldet, som vi naturlig nok hensyntar, bestilte vi en rapport om det – før vi fikk krav om det. Fordi det er i vår interesse å ivareta naturmangfoldet. Vi fikk som svar at vi måtte ivareta marisko, som vi gjør. Men allikevel kommer det nye innsigelser fra de samme folkene ett år etterpå. Jeg syns det er noe uryddig, sier Eirik Tannvik.

Reindriftsnæring og skogbruk

Hensynet til reindrifta er også tungtveiende, og er bakgrunnen for den andre innsigelsen fra Statsforvalteren.

«Fylkesmannen varsler innsigelse til planforslaget fordi reindriftsnæringas kalvingsland og vinterbeite blir kritisk, negativt berørt», heter det i brevet.

Sametinget skriver i sitt høringssvar at de støtter Statsforvalterens holdning og anbefaler kommunen sterkt om å ikke vedta detaljreguleringsplanen slik den foreligger. Men de har ikke levert en innsigelse selv.

Det tredje momentet Statsforvalteren setter foten ned på grunn av, er hensynet til skogbruket.

«For å sikre framtidige skogressurser i kommunen reiser Fylkesmannen innsigelse til lokaliseringen og av planforslaget», skriver etaten.

Gir seg ikke

En innsigelse betyr i praksis at organet har myndighet til å sette en stopper for planene. Tannvik har ikke tenkt å gi seg.

– Nei, innsigelser er bare litt motstand, det er noe vi kan jobbe med. Vi mener at vi har jobba godt med planene våre, og at de nå ber oss om å jobbe mer med dem. Jeg håper kommunen er udelt positive til planene våre, slik jeg opplever at de er, sier reiselivsgründeren.

Statsforvalteren er på sin side tydelig på at tiltaket må flyttes til en annen lokasjon for at tiltakshaver skal kunne gå videre. Tannvik vil jobbe videre for å kunne etablere anlegget ved Rostavatnet, som han mener er ei perle.

– Innsigelsen om å flytte til en annen plass er noe vi har vurdert. Vi skulle gjerne bygd midt i sentrum med flombelysning fra fjellandsbyen, men det er ikke praktisk mulig. Statsforvalteren har ikke reiselivskompetanse. Når de foreslår at vi skal flytte til områder ved Målselv fjellandsby, kan det sammenliknes med at noen som gjerne vil bygge midt i Tromsø sentrum, blir henvist til og det foreslås at de heller bygger i industriområdet i Tønsvika – fordi det allerede er opparbeida vann- og kloakk der, sier Eirik Tannvik.

Planen har nå vært på førstegangs høring, høringssvarene skal behandles administrativt, og den skal til politisk behandling i både plan- og næringsutvalg og kommunestyret i Målselv framover.

Powered by Labrador CMS