KOMMER NORDOVER: I morgen skal forsvarsminister Ine Eriksen Søreide blant annet besøke 339 skvadron på Bardufoss. Det skjer fire måneder etter at hun anbefalte å flytte skvadronen til Rygge. Foto: KRISTIAN KAPELRUD, FORSVARET
KOMMER NORDOVER: I morgen skal forsvarsminister Ine Eriksen Søreide blant annet besøke 339 skvadron på Bardufoss. Det skjer fire måneder etter at hun anbefalte å flytte skvadronen til Rygge. Foto: KRISTIAN KAPELRUD, FORSVARET

Statsråd besøker 339 skvadron

MÅLSELV: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kommer onsdag til Bardufoss. Der skal hun møte Hærens ledelse og besøke 339 skvadron.

Publisert Sist oppdatert

Det er første gang forsvarsministeren besøker Indre Troms etter at regjeringas forslag til langtidsplan for Forsvaret ble lagt fram for fire måneder siden. Ine Eriksen Søreide besøkte flere militære baser i Nord-Norge uka etter at langtidsplanen ble lagt fram 17. juni, men hoppet da bukk over Indre Troms. I langtidsplanen går regjeringa inn for å flytte 339 skvadron fra Bardufoss til Rygge og at Bardufoss ikke lenger skal ha status som hovedbase for helikopter. På hærsida har regjeringa signalisert at den ønsker ei landmaktutredning før det blir tatt noen større beslutninger om hvordan framtidas hær skal se ut.

– Statsråden skal møte Hærens ledelse på Bardufoss. Det er også lagt inn et besøk hos 339 skvadron. Hun ønsker å ha tett dialog med Hæren om status nå og veien videre, forteller fagdirektør Kåre Helland-Olsen i Forsvarsdepartementet.

Ifølge han har besøket på Bardufoss ingen sammenheng med forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret, som i disse dager pågår på Stortinget. Det er flere uker siden besøket ble bestemt. Det er derfor ikke ventet at forsvarsministeren vil komme med noen store nyheter mens hun er i området.

Høyre-møte

Leder Edgar Andersen i Målselv Høyre forteller at han har hørt snakk om at statsråden kommer til Bardufoss, men at han ennå ikke har sett noen møteplan. Den lokale Høyre-lederen regner med at det blir avholdt et møte mellom Søreide og lokale Høyre-folk onsdag.

– Det har vært antydet at vi skal møte statsråden, og vi blir nok koblet inn lokalt når det er tid for det, sier Andersen.

Målselv-ordfører Nils Foshaug (Ap) har på sin side ikke blitt invitert til å møte forsvarsministeren mens hun er på Bardufoss.

– Det er flott at hun tar turen nordover. De militære sjefene som er på Bardufoss, er faglig dyktige folk, og det er godt å høre at hun skal snakke med dem, sier Foshaug.

Venter spent

NRK Nordland meldte i går morges at de tre største partiene på Stortinget, som er Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, nå skal være enige om de største investeringspostene i langtidsplanen for Forsvaret. Partiene skal imidlertid ikke være ferdigforhandlet om hele innholdet i langtidsplanen.

– Det er klokt at partiene bruker tida fram til behandling i Stortinget godt. Det er bedre at de bruker tida godt enn at vi får et dårlig resultat, fortalte fylkesrådsleder Cecilie Myrseth fra Arbeiderpartiet til Nye Troms i går ettermiddag.

Hun venter spent på resultatet av forhandlingene. På spørsmål om når hun tror det kan komme ei avklaring om langtidsplanen, svarte fylkesrådslederen:

– Det er vanskelig å si. Det kan komme i kveld, i morgen eller om ei uke.

Utenriks- og forsvarskomiteen har frist til fredag 4. november med å avgi sin innstilling til nye langtidsplan for Forsvaret. Stortinget skal fatte sitt endelige vedtak i denne saken tirsdag 15. november.

Powered by Labrador CMS