KRISTELIG FOLKEPARTI: På bildet ser vi fra venstre: Svein Iversen, Ellen Birgitta Johansen og Widar Skogan. Sistnevnte står øverst på nominasjonslista til KrF foran fylkestingsvalget. Foto: KrF
KRISTELIG FOLKEPARTI: På bildet ser vi fra venstre: Svein Iversen, Ellen Birgitta Johansen og Widar Skogan. Sistnevnte står øverst på nominasjonslista til KrF foran fylkestingsvalget. Foto: KrF

Statssekretær topper fylkesliste

BALSFJORD: Øverst på KrFs nominasjonslista foran fylkestingsvalget i Troms og Finnmark, finner vi malangsværing – og statssekretær – Widar Skogan.

Publisert Sist oppdatert

I januar takket Skogan ja til stillinga som statssekretær for landbruksminister Olaug Bollestad. Nå står han også øverst på nominasjonslista til Troms og Finnmark Krf. Men skulle bli Skogan valgt inn i Fylkestinget, kan han være nødt til å be om permisjon fra det samme vervet mens han fortsetter som statssekretær.

- Partiet har gjort en vurdering om at jeg skal stå på førsteplass. Så da satser vi på at vi gjør et så godt valg at jeg kommer inn. Så får vi se hvor lenge mitt oppdrag blir her nede. Jeg er ikke fast ansatt, og kan måtte gå på dagen. Man vet aldri hvor lenge en slik jobb varer, sier han.

Skogan har vært medlem i KrF siden 1977. Saksengasjementet har nok til en viss grad svingt i takt med alder, yrke, bosted og livsfaser. Han har jobbet som lærer og rektor i grunnskolen, i påvente av at det hans tur å drive slektsgården i Malangen videre. Han har vært heltidsbonde i 20 år, men skal nå levere nøklene videre til den neste generasjonen.

- Rett på handling

Gjennom hele sitt politiske liv har Skogan vært opptatt av at enkeltmennesker skal ses i systemer. Men foran Fylkestingsvalget, er det opprettelsen av det nye fylket som blir viktigst.

- Den store saken er å bygge Troms og Finnmark som et velfungerende fylke, slik at vi unngår indre drakamper om organisering, men heller kan fokusere på næringsutvikling, skole og fronte det fylket som den nye, store regionen Nord-Norge, sier han.

Skogan er opptatt av å løfte nordområdene og jobbe for at store nasjonale oppgaver og institusjoner blir lagt til Troms og Finnmark.

- Regjeringen har ambisjoner om å etablere statlige arbeidsoppgaver over hele landet. Det må vi være med på, sier han.

Han ønsker også å få opp et godt inntektssystem for de nye fylkene, hvor geografisk store fylker får kompensert for sine avstandsutfordringer. Troms og Finnmark fylke har store utfordringer når det kommer til rassikring og tunnelsikkerhet som det blir viktig å satse på.

- Vi må ikke bruke energi på langdryge diskusjoner, men gå over på handling i stedet, sier Skogan.

- Ingen ulempe

Skulle malangsværingen bli valgt, men forhindret for å delta i fylkestinget, vil andreplassen på lista ta over oppgavene så lenge. Der finner vi Ellen Johansen fra Hammerfest.

- Det er ingen ulempe at jeg nå er statssekretær. For det nye fylket vil det være en fordel at jeg har den kunnskapen jeg har om å jobbe på et nasjonalt politisk nivå. Her er det mye jeg kan ta tilbake til fylket, som kontaktnett og forståelsen for hvordan påvirke politiske prosesser, sier Skogan.

Etter noen år som fylkespolitiker, er det nordområdepolitikk som står hans hjerte nærmest. Da tenker han spesielt rammevilkår, infrastruktur, nærings- og samfunnsliv og samhandling med nabolandene våre i nord.

Her er lista:

1 Widar Skogan

2 Ellen Johansen

3 Svein Iversen

4 Ane-Marthe Sani

5 Nils-Einar Samuelsen

6 Anne Marit Eira Anti

7 Kristoffer Strand

8 Jorunn Skogan Konst

9 Ørjan Albrigtsen

10 Vera Simonsen, Alta

11 Otto Strand

12 Cesilie Halsnes

13 Kathrine Gran Andersen

14 Adrian Andreassen

15 Karen Marie Eira Buljo

16 Heidi Aarmo Lund

17 Herdis Alfredsen

18 Turid Lien

19 Hans Mikal E. Jakobsen

20 Bing Karlsen

21 Mariam Rapp

22 Berit Frøydis S. Johnsen

23 Jon Christian Anker

24 Elvida Skare

25 Erling C. Suhr

26 Oddvar Skogli

27 Truls Olufsen Mehus

28 Solveig Maria Fjellstad

29 Peder Andre Amundsen

30 Eva Linn Groven Skjæret

31 Signe Nome Thorvaldsen

32 Ravdna Turi Henriksen

33 Arnhild Andreassen

34 Per Inge Søreng

Powered by Labrador CMS