MÅ TA TØFT VALG: Lars Fossberg mener hensynet til bardusamfunnet som helhet må komme foran hensynet til seg selv og familien i skolesaka.
MÅ TA TØFT VALG: Lars Fossberg mener hensynet til bardusamfunnet som helhet må komme foran hensynet til seg selv og familien i skolesaka.

Stemmer for å legge ned sine egne barns skole

BARDU: Høyrepolitiker Lars Fossberg må ta sitt tøffeste politiske valg så langt som folkevalgt. I dag stemmer han for å legge ned skolen barna hans går på – til tross for at barna går i demonstrasjonstog for å beholde den.

Publisert Sist oppdatert

I et leserinnlegg i dagens Nye Troms skriver Lars Fossberg om det vanskelige valget, og hvorfor han tar det. Til Nye Troms understreker han at han er folkevalgt for hele Bardu, og at hensynet til hele kommunen må veie tyngst.

– Jeg er valgt som politiker for hele Bardu, ikke som politiker for grenda jeg bor i. Jeg er nødt til å se på saken helhetlig, og derfor blir det valget jeg gjør nå annerledes enn det jeg personlig ønsker. Det er tøft og det er krevende, og det er helt klart et dilemma. Som person vil jeg jo helt klart beholde grendeskolene her i Bardu. Men valget som skal tas er for framtida, og det handler også om økonomi og de muligheter vi har, sier Fossberg.

Mange følelser

Han ser at saken vekker følelser og stort engasjement, og sier at det for hans del nå handler om å være rasjonell som politiker og la det rasjonelle styre.

Fossberg legger ikke skjul på at utfordringa i hans eget hjem om akkurat denne saken har vært tøff, og dette skriver han da også om i dagens leserinnlegg. Men Fossberg stemmer for bygging av ny barneskole på Setermoen, og at dette settes i gang så snart som mulig. Går dette forslaget igjennom i kommunestyret i dag – noe Fossberg tror det gjør- betyr det også at barna hans mister skolen sin i Øvre Bardu og at også Nedre Bardu skole ryker.

Fossberg sier dette er i tråd med programmet Bardu Høyre gikk til valg på.

– Vi har sagt at vi skal beholde grendeskolene våre til ny barneskole er bygget på Setermoen og forholdene der er forsvarlig. Hittil har vi ikke støttet nedlegging av grendeskolene nettopp ut i fra dette, at vi ikke kan legge dem ned før forholdene på Setermoen skole er forsvarlig, sier han.

Kolliderer med samarbeidsavtalen

Fossberg sier at Høyre slik sett ikke bryter med det man gikk til valg på. Men han erkjenner at partiet er på kollisjonskurs med den samarbeidsavtalen Høyre tegnet med Sp etter valget. En avtale som ga grunnlaget for den politiske sammensetninga i Bardu i dag, der Sp og Høyre regjerer sammen.

– Vi er helt åpen på at vi i dag når det gjelder skolebygging tar et annet valg enn det man kan tolke ut ifra samarbeidsavtalen som ble inngått etter valget for to år siden. Det er ikke tvil om at også dette er ei utfordring, og det er ikke tvil om at Høyre og Sp her har ulikt syn. Men til det vil jeg kommentere at selv om vi har et avvik nå, så har samarbeidet mellom Høyre og Sp vært helt suverent i to år nå. Jeg synes vi har fått Bardu på fote økonomisk, og det er satt i gang prosesser i administrasjonen som har vært svært kostnadseffektive. Derfor håper jeg at samarbeidet mellom Høyre og Sp også etter denne saken kan fortsette, sier Fossberg.

Han utelukker ikke at samarbeidet kan få ei ripe i lakken. Men understreker at han for Bardus del håper det ikke gjør det.

Håp om fortsatt samarbeid

– Vi var jo også uenig om kommunereformen, men hadde ingen problemer med å takle det. Så jeg håper på et fortsatt samarbeid, og at det blir like godt, produktivt og konstruktivt som det har vært, sier Fossberg.

Han legger til at han mener konflikten mellom grendeskoler opp imot skolen på Setermoen blir litt konstruert.

– Det er ikke sånn at det er Setermoen sin skyld at grendeskoler legges ned, og det er heller ikke grendeskolens skyld at statusen for skolene på Setermoen er slik den er nå. Årsaken til at vi er der i dag, er at den beslutninga vi tar nå skulle vært tatt for 10-15 år siden. Nå er vi tvunget opp i et hjørne, og da får også følelser fritt utløp. Så jeg synes man skal dempe konfliktbildet mellom bygdeby og omland, og heller forsøke å få til ei løsning som er best for alle sammen, sier Fossberg.

Powered by Labrador CMS