ØNSKER AVTALE: Hjerttind reinbeitedistrikt ønsker en formalisert avtale om Forsvarets bruk av øvingsområdene Rustafjellet, Andsfjellet, Lysheia og Krokstadskaret. (Illustrasjonsfoto)
ØNSKER AVTALE: Hjerttind reinbeitedistrikt ønsker en formalisert avtale om Forsvarets bruk av øvingsområdene Rustafjellet, Andsfjellet, Lysheia og Krokstadskaret. (Illustrasjonsfoto)

Stiller krav til Forsvaret

MÅLSELV: Reindrifta ønsker en avtale om flerbruk av fire militære øvingsområder. De ønsker også erstatning for økonomiske tap de blir påført av øvingsvirksomheten.

Publisert Sist oppdatert

De fire øvingsområdene er Rustafjellet, Andsfjellet, Lysheia og Krokstadskaret. Advokat Geir Haugen representerer Hjerttind reinbeitedistrikt i denne saken. Ifølge han oppfatter reindrifta de fire områdene som faste øvingsområder.

– Militær aktivitet i disse områdene er et ganske stort problem for reindrifta fordi aktivitet og bevegelser i terrenget er med på å skremme reinen. Eksempelvis kjøring med beltevogner, sier Haugen.

Han har nå skrevet et brev til Forsvarsbygg om saken. I brevet ber han om å få oversendt kart hvor veier og eventuelle militære byggverk er inntegnet. Advokaten ønsker også å få opplyst hvilke planer Forsvaret har for utbygging av øvingsområdene, samt dagens og framtidas bruksfrekvens.

– Det er ikke ordnet opp i rettsforholdene mellom reindrifta og Forsvaret i disse øvingsområdene. I tråd med hva som er vanlig praksis bør forholdet mellom Forsvaret og reinbeitedistriktet formaliseres ved en avtale om flerbruk og erstatning for de økonomiske tap reindrifta blir påført, forteller Haugen.

Ifølge han kan det i verste fall ende med rettssak hvis partene ikke kommer til enighet. Advokaten viser til at reindrifta er i samme rettslige posisjon som grunneierne i området.

– Reindrifta og Forsvaret må blant annet komme til enighet om når øvelser skal finne sted, slik de gjør i Mauken-Blåtind. Hvis partene ikke kommer til enighet, må Forsvaret foreta ekspropriasjon overfor reindrifta, mener Geir Haugen.

Jobber med tilsvar

Leder for skyte- og øvingsfelt i Forsvarsbygg markedsområde nord, major Thor Eirik Næss Bakken, opplyser til Nye Troms at Forsvarsbygg jobber med et tilsvar til reinbeitedistriktets advokat. Majoren er i ferd med å innhente opplysningene som Geir Haugen etterspør, og kan derfor ikke kommentere denne saken på nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS