HÅPER PÅ LØSNING: Gerd Løvli og Hans-Olav Eriksen på Storsteinnes legekontor håper at det snart vil dukke opp en løsning på bemanningssituasjonen slik at legekontoret på Mestervik kan fortsette å ha åpent noen dager i uka. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
HÅPER PÅ LØSNING: Gerd Løvli og Hans-Olav Eriksen på Storsteinnes legekontor håper at det snart vil dukke opp en løsning på bemanningssituasjonen slik at legekontoret på Mestervik kan fortsette å ha åpent noen dager i uka. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Stor mangel på helse- sekretærer i Balsfjord

STORSTEINNES: I Balsfjord er det så stor mangel på helsesekretærer at legekontoret på Mestervik kan bli helt stengt allerede fra mars.

Publisert Sist oppdatert

Både ledende helsesekretær Gerd Løvli og lege Hans-Olav Eriksen er frustrert over bemanningssituasjonen når det kommer til helsesekretærer i Balsfjord. Helt siden sist høst har det vært for få helsesekretærer, noe som har ført til redusert åpningstid i Mestervik og en vanskelig arbeidssituasjon på Storsteinnes.

– Helsesekretærer gjør en utrolig viktig jobb. De har mange oppgaver som er helt essensielle på et legekontor. Spesielt legekontor som her i Balsfjord hvor vi gjør en del avanserte oppgaver som småkirurgi, sier fastlege Hans-Olav Eriksen.

Gerd Løvli forklarer at det mangler tre helsesekretærer i kommunen. Det er ansatt en ny helsesekretær som skal begynne i løpet av april.

– Og det er veldig bra, men fortsatt kommer vi til å mangle to stykker, sier hun.

Hun forteller at mangelen på helsesekretærer gjør arbeidsdagen utfordrende.

– Det skaper helt klart en vanskelig arbeidssituasjon. Det er mye vi gjerne skulle ha gjort som vi ikke går gjort. Vi prøver å prioritere god tilgjengelighet. At det skal være folk i luka, og at man skal få svar på telefonen, sier Løvli.

Mye tid går også bort til å prøve å finne ut av den vanskelige situasjonen. Blant annet ved å snakke med vikarbyråer og å finne andre kreative løsninger på underbemanninga.

– Vi har hentet inn folk fra andre enheter. For eksempel har vi hatt folk fra ambulansen inne til å ta vakter, forklarer Løvli og Eriksen.

Medisinsk forståelse

Eriksen forteller hvor viktig det er at man har noen med god medisinsk forståelse i helsesekretærstillingene.

– Det har blant annet med at de skal kunne vurdere hastegrad på ulike tilfeller, sier han.

Løvli forteller at en ufaglært kan læres opp til noe, men at det er langt fra alle oppgaver en ufaglært kan gjøre.

– Det blir stort sett å stå i ekspedisjonen, sier hun.

De to forteller at det er vanskelig å få tak i helsesekretærer. Enda vanskeligere enn det er å få tak i leger.

– Vi håper at vi skal få inn noen så fort som mulig, for målet vårt er å kunne drifte både legekontoret på Storstein­nes og på Mestervik. Akkurat nå er det sånn at vi akkurat bare flyter på Storsteinnes, forteller de to.

Kan stenge

Legekontoret på Mestervik har for tiden åpent to dager i uka. Helsesekretærer fra legekontoret på Storsteinnes må pendle ut til Mestervik for å holde åpent. Dersom noen er syk eller hjem-me med sykt barn, må kontoret holde stengt.

– Jeg har sett at dette er noe som engasjerer befolkninga i Malangen, og jeg skjønner kri­tik­ken de kommer med. Men uten helsesekretær kan vi ikke holde åpent der ute, forklarer Løvli.

I ytterste konsekvens kan bli slik at kontoret på Mestervik kan gå fra å ha åpent to dager i uka til ingen i løpet av ganske kort tid.

– I verste fall kan det bli helt stengt fra mars, sier han.

– Og når kontoret der er stengt, må de legene som jobber der, jobbe fra Storsteinnes. Det har vi ikke egentlig nok kontorer til, så da blir det slik at legene må jobbe både dag og kveld, sier Eriksen.

– Vi ønsker å drifte begge kontorer, men da må det skje en endring i bemanningssitua­sjonen, slår Løvli fast.

Powered by Labrador CMS