STOR NEDGANG: Politioverbetjent Katrine Grimnes kunne opplyse balsfjordpolitikerne om at saker som har med vold og overgrep mot barn har førsteprioritet fra politiets side. Hun kunne samtidig opplyse om at generelt var det stor nedgang i antall saker sist år. Foto: Leif A. Stensland
STOR NEDGANG: Politioverbetjent Katrine Grimnes kunne opplyse balsfjordpolitikerne om at saker som har med vold og overgrep mot barn har førsteprioritet fra politiets side. Hun kunne samtidig opplyse om at generelt var det stor nedgang i antall saker sist år. Foto: Leif A. Stensland

Stor nedgang i antall kriminalsaker i kommunen

BALSFJORD: Antall kriminalsaker gikk ned i Balsfjord i 2020 kontra året før. Fortsatt er narkotikasaker høyere enn eksempelvis Bardu og Målselv.

Publisert Sist oppdatert

Tilstede på onsdagens kommunestyremøte var Katrine Grimnes, politioverbetjent ved Målselv lensmannskontor, for å orientere om hvordan det står til på kriminalstatistikken i Balsfjord.

Hun startet med å opplyse hvilke tema politiet er mest opptatt av og som skal ha høyest prioritert av politiet.

– Vold og overgrep mot barn har førsteprioritet. Videre er rusforebygging, beredskap og krisehandtering, radikalisering og ekstremisme, arbeidsmarkedskriminalitet og sosial dumping, skjenking og ruspolitikk og narkotikakriminalitet områder politiet har fokus på, sa Grimnes.

Narkotikasaker

Hun opplyste at overgrep på nett blant ungdom har økt, samtidig som det i distriktet har vært nedgang i narkotikasaker.

– Dette kan ha med smitterestriksjoner å gjøre. Det meste tilsier at disse tallene vil ta seg opp når vi er tilbake på normalen. Samtidig ser vi at det er litt mere narkotikasaker i Balsfjord, spesielt hvis vi sammenligner med Målselv og Bardu, sa Grimnes.

Hun viste også til kriminalstatistikken der det fremgår at det i Balsfjord var 12 saker i 2020 som omhandlet narkotika, mot 16 i 2019.

Nedgang

– Det er generelt stor nedgang i saksantallet. I 2019 var det 10 saker som omhandler sedelighet i Balsfjord mot 7 i 2020. Saker som går på skadeverk er i samme periode gått ned fra 17 til 9. Ruskjøring er gått ned fra 23 til 19 og saker som omhandler vold gikk ned fra 28 i 2019 til 19 i 2020, sa politioverbetjenten.

Nærpolitireform

Grimnes la til at politiet er opptatt av å jobbe kunnskapsbasert og mente nærpolitireformen hadde vært et kvalitetsløft for distriktet.

– Nærpolitireformen er ikke evaluert, men det er mange ting som har gått til det bedre. I vår region passer begrepet derfor veldig godt og vi føler absolutt at vi er et nærpoliti i Balsfjord som er et prioritert område, sa Grimnes.

På spørsmål om responstiden mente hun kravet til responstiden er innenfor i Balsfjord, men at dette ikke var tilfelle for alle seks kommuner som inngår i distriktet.

– Det er ulike krav til responstid ut fra innbyggertall på stedet. Det kan nevnes at vi har fem politiansatte i Nordkjosbotn, der to av disse er på patrulje og to primært er på etterforskning, opplyste Grimnes.

Avslutningsvis var hun inne på at de økonomiske utsikter blir mørkere, samtidig som hun påpekte at når det gjelder det å skaffe seg pass må balsfjordinger enten til Tromsø eller Setermoen.

Powered by Labrador CMS