Illustrasjonsfoto Foto: Leif A. Stensland
Illustrasjonsfoto Foto: Leif A. Stensland

Stor økning i førerkortbeslag

Politiet beslagla 50 flere førerkort i 1. halvår av 2017 enn tilsvarende i 2016. Beslag både grunnet ruskjøring og fartsovertredelser har økt.

Publisert Sist oppdatert

Første halvår i år har totalt 473 bilister mistet førerkortet langs veiene i Troms, Finnmark og Nordland. Det er en økning på 50 fra i fjor. Den største økningen skyldes ruskjøring. Der har antall beslag økt fra 62 til 98, mens 350 ble tatt for fartsovertredelser kontra fjorårets 332. Tre beslag skyldes andre forhold. Tross økningen i antall beslag tror ikke konstituert distriktssjef i UPs distrikt for Nord-Norge, Yngve Widding, at flere bryter loven lands de nordnorske veiene.

– Økningen skyldes nok at vi har økt antall kontrolltimer. Når det gjelder rus, så ligger antall beslag grunnet alkohol jevnt. Økningen skyldes andre rusmidler og der har vi fått bedre verktøy for å avslører ruskjøring. Vi har ingenting som tilsier at flere kjører for fort eller under ruspåvirkning, sier Widding.

Øker på alle områder

Totalt sett ble 205 rusførere tatt. Dette inkluderer lavpromillekjørere som ikke ble fratatt førerkortet og personer som ikke hadde førerkort. I fjor var antallet 127.

UP omorganiserte i 2016, noe som har medført fire nye patruljer i distrikt 5, som omfatter Nordland, Troms og Finnmark.

Antallet forenklede forelegg har også økt fra 5993 til 7357. 80 prosent av disse foreleggene skyldes fartsovertredelser, mens resten skyldes bruk av håndholdt mobiltelefon. Gebyr grunnet manglende bruk av bilbelte har økt fra 840 til 913.

Antallet pågripelser har samtidig økt fra 175 til 208. Ifølge politiet er flertallet av pågripelsene knyttet narkotikaforbrytelser.

Powered by Labrador CMS