NOK Å GJØRE: Frode Berg, daglig leder i Nordbohus, har flere byggeprosjekter på gang. Dette huset er under oppføring i Østerdalen. Foto: Terje Tverås
NOK Å GJØRE: Frode Berg, daglig leder i Nordbohus, har flere byggeprosjekter på gang. Dette huset er under oppføring i Østerdalen. Foto: Terje Tverås

– Stor pågang av folk som vil bygge

BARDU: Nordbohus Midt Troms AS har flere byggeprosjekter på gang i Indre Troms. Daglig leder Frode Berg stiller seg und­rende til påstanden om nedtur i byggebransjen.

Publisert Sist oppdatert

NRK meldte tirsdag om dystre utsikter for byggebransjen, hvor bortfall av arbeidsplasser i bygg- og anleggsnæringene kan gi ytterligere svekkelse av en alle­rede svak økonomi og føre til resesjon. Påstandene er basert på at det på landsbasis ble solgt 39 prosent færre boliger i november 2013 sammenliknet med samme måned året før. Igangsettingen av nye boliger stupte med 43 prosent, mens fallet var hele 61 prosent for leiligheter. NHO mener dette er dramatisk, og at byggebransjen nærmer seg en kollaps.

Dette kjenner Frode Berg seg ikke igjen i. Han leder Nord­bohus på Setermoen, et firma som står på egne bein etter at det ble splittet fra Coop for to og et halvt år siden, og som dekker store deler av Midt-Troms og områdene ut mot kysten.

– Vi merker ikke noen nedgang i byggebransjen. Heller tvert imot! Vi har stor pågang av folk som skal begynne å bygge til våren og kanskje vinteren, sier han.

Firmaet har størst byggeakti­vi­tet i Bardu, Målselv, Sørreisa og Lavangen. I Bardu har de for tid­en flere hus under oppføring: tre og snart kanskje fire i Østerdalen og ett i Salangs­dalen.

Forsvaret har innvirkning

Nordbohus merket heller ikke til nedgangstidene i 2008 da bransjen ellers i landet slet med å få oppdrag. Frode Berg tror det har noe med at mange på innlandet er ansatt i Forsvaret og har stabile jobber med relativt gode inntekter.

– Forsvaret og oljen gjør at det bygges mange større hus i landet, mener han.

En annen årsak til at de ikke merker usikkerhet i bransjen, er at de først selger huskontrakten, så bygger huset. Berg mener det er blitt vanskeligere å bygge først og så selge, for uro i boligmar­kedet fører til at omsetningstiden for boliger blir lengre.

De de derimot merker godt, er at bankene er blitt mer nøye med lånesøknadene til dem som vil bygge.

– Før avgjorde bankene søk­naden fort lokalt. Nå må alle papir­er sendes inn sentralt, og behandlingstida blir lengre, sier han.

Som byggeplanlegger liker han å bruke god tid på selve planleggingen. Det gir mange fordeler senere i arbeidet med å føre opp huset. Romslig byggetid er også noe håndverkerne setter pris på, ikke minst har det med sikkerhet og miljø å gjøre. Dette kommer huseierne til gode når de til slutt flytter inn.

Når det gjelder behovet for sen­trumsnære boliger i Bardu, tilbakeviser Berg at det er tomte­mangel på Setermoen.

– Vi har registrert at noen mener det er få tomter der, men det er ikke tilfelle. Vi vet om ganske mange private tomter.

Han mener folk ikke er villige til å kjøpe hos private når kommunen har opparbeidet tomter som de selger til under sjølkost. Men tomtene finnes, også sen­tralt på Setermoen.

– Husbyggerne vil helst bygge opp i høyden, selv om det er en bratt bakke opp til tomta der bare en firehjulstrekker kan kjøre. Disse tomtene går først, sier han.

Likevel har han merket en trend den senere tid om at folk vil bygge utenfor sentrum i stør­re grad.

Jevne søknadstall

En telefonrunde til administrasjonene i våre tre kommuner gir heller ingen indikasjon på at det er en bølgedal i antall byggesøknader. Byggesaksbehandler Odd-Arne Jensen i Bardu kommune sier:

– Vi merker ikke at det kom­mer inn færre søknader om byg­ging. Søkningen er jevn. Bardu er spesielt stilt på grunn av Forsvaret, og det er underskudd av boliger. Det er avsatt midler på årets budsjett til nye boligfelt.

Gro Kari Hansen, byggesaksbehandler i Målselv kommune, merket ingen nedgang i 2013, bortsett fra at det ble færre hyttesøknader i Fjellandsbyen. Hun mener det er en stille periode nå vinterstid for byggesøknader, og at hun kan gi et bedre svar om flere eller færre vil bygge i Målselv, når våren nærmer seg.

Byggesaksbehandler Ylva Sneve i Balsfjord kommune tør ikke gi noen sammenlikning på stående fot, blant annet fordi hun kun har vært ett år i jobben. Men at det bygges i Balsfjord, kan hun bekrefte, og i fjor ble det bygget flere 2- og 3-mannsboliger, blant annet.

Powered by Labrador CMS