STENGES: Fra og med torsdag klokka 18 må alle barnehager og skoler i hele landet stenge. Det innføres en rekke tiltak for å hindre koronasmitten. Foto: Terje Tverås (Arkiv)
STENGES: Fra og med torsdag klokka 18 må alle barnehager og skoler i hele landet stenge. Det innføres en rekke tiltak for å hindre koronasmitten. Foto: Terje Tverås (Arkiv)

Store deler av landet stenges ned

MÅLSELV/OSLO: Regjeringen har innført en rekke forbud som gjelder fra og med torsdag klokka 18. Kun dagligvare og detaljhandel får holde åpent, og man oppfordres til å holde seg hjemme så godt det lar seg gjøre.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag klokka 14 ble det holdt pressekonferanse fra statsministerens kontor, hvor statsminister Erna Solberg bekrefta at de har beslutta å stenge alle skoler og barnehager i landet. Dette gjelder også videregående skoler, høyskoler, universiteter og andre utdanningsinstitusjoner.

– Vi kommer sannsynligvis med de sterkeste preventive tiltakene som har vært i fredstid i Norge sia 2. verdenskrig, sa statsministeren.

Stenginga vil gjelde fra klokka 18.00 torsdag og vare fram til 26. mars. Over 700 er smitta i Norge så langt, og man har nå kommet i en situasjon hvor man ikke kan spore smitta tilbake til utlandet. Regjeringen ser det derfor nødvendig å gjøre drastiske tiltak både for å bremse smittespredninga og for å avlaste helsevesenet som nå er i en krevende situasjon.

– Tiltakene vil ha stor innvirkning på vår personlige frihet, og vil gripe direkte inn i vårt hverdagsliv. Det viktigste nå er å sikre liv og helse til landets innbyggere. Det skal vi gjøre i solidaritet med eldre, kroniske syke og de som kan utvikle alvorlige sykdommer, sa statsministeren.

Unntak for helsepersonell

Helseminister Bent Høie (H) inntok deretter talerstolen for å informere om hvilke tiltak man gjør. Store deler av landet stenges ned fra og med klokka 18.oo torsdag og fram til 28. mars.

– Disse tiltakene er de aller sterkeste vi har i verktøykassa. Grepene vil oppleves som belastning og få store konsekvenser for det norske samfunnet, sa Høie.

Barnehagene og skolene må sørge for at barn av helsepersonell i kritiske helsetjenester får tilbud om barnepass.Statsministeren påpekte at man ikke må sette besteforeldre i risikogruppa til å passe barna. Regjeringen vil utvide sykefraværet for personer med barn i denne tida. Helsepersonell får ikke lov til å dra utenlands, noe som vil gjelde ut april. Det er også innført forbud mot alt av kulturelle arrangementer, og idrettsarrangementer innendørs og utendørs. Alle virksomheter i serveringsbransjen, utenom kantiner og spisesteder som kan legge til rette for minst én meter avstand blant folk, må holde stengt. Buffet er ikke tillat. Treningssentre, virksomheter med frisørtjenester, tatovører, massasjesteder, badeanlegg og lignende må holde stengt. Detalj – og varehandel vil holde åpent.

– Det er ingen grunn å hamstre mat, sa helseministeren.

Alle som kommer tilbake fra utenlandsreiser utenfor Norden må i karantene uavhengig av symptomer eller ikke. Dette gjelder fra 27. februar og videre fram i tid.

Beredskap

Høie oppfordrer folk til å følge sikkerhetsmyndighetenes råd om hva man skal ha hjemme som del av den sivile beredskapen.

– Vi oppfordrer sterkt alle til å unngå fritidsreiser, offentlig transport og å unngå nærkontakt med andre, sa Høie.

Kollektivtilbudet vil opprettholdes slik at helsepersonell kan komme seg til og fra jobb. Man oppfordres til å benytte seg av kollektivtransporten så lite som mulig, og holde seg hjemme så langt det lar seg gjøre. Helseministeren anmodet også om å ikke besøke sårbare grupper som bor på institusjoner.

Fakta om samfunnskritiske funksjoner

Myndighetene innfører nye, strenge tiltak for å hindre koronasmitte, men vil sikre at samfunnskritiske funksjoner kan opprettholdes. Disse er:

  • Styring og kriseledelse
  • Forsvar
  • Lov og orden
  • Helse og omsorg
  • Redningstjeneste
  • IKT-sikkerhet i sivil sektor
  • Natur og miljø
  • Forsyningssikkerhet
  • Vann og avløp
  • Finansielle tjenester
  • Kraftforsyning
  • Elektroniske kommunikasjonstjenester
  • Transport
  • Satellittbaserte tjenester
  • Apotekene

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS