BRA FOR KONSENTRASJONEN: De yngre skytterne føler at skytinga hjelper til med å stresse ned og å få bedre konsentrasjon, også utenfor skytebanen. Bak f.v.: Ole William Lundberg Skoland, Karolius Finnøy, Rebecca Scarlett. Foran f.v.: Tom-Andre Rognli og Even Søreng. Foto: Malin Cerense Straumsnes
BRA FOR KONSENTRASJONEN: De yngre skytterne føler at skytinga hjelper til med å stresse ned og å få bedre konsentrasjon, også utenfor skytebanen. Bak f.v.: Ole William Lundberg Skoland, Karolius Finnøy, Rebecca Scarlett. Foran f.v.: Tom-Andre Rognli og Even Søreng. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Stresser ned på skytebanen

BARDUFOSS: Ungdomstida kan være stressende for de fleste ungdommer med press fra både skole og sosiale medier. Denne gjengen fra Målselv skytterlag finner roa på skytebanen.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag gjør fem ungdommer seg klare til å skyte i samlagsmesterskapet (SM) i miniatyrskyting på sentralskytebanen på Bardufoss. Ungdommene er i alderen ti til 15 år og er alle med i Målselv skytterlag. De sitter alle rolig rundt bordet utenfor skytebanen og venter på sin tur. Tross deres unge alder, har flere av dem skutt i flere år allerede. 14 år gamle Rebecca Scarlett, ti år gamle Tom-Andre Rognli og 14 år gamle Ole William Lundberg Skoland har alle skutt sia 2016. Even Søreng på tolv år begynte å skyte i fjor, og Karolius Finnøy på 15 år har skutt i halvannet år. Etter å ha skutt, kommer Even og Tom-Andre ut med hvert sitt trofé. Alle som skyter i klassen «nybegynner ungdom» får et slikt. Det er ingen tvil om at det er stas.

– Det er artig at man får trofeer, sier Tom-Andre.

Bra for konsentrasjonen

Han begynte å skyte samtidig som søskenbarnet Rebecca for rundt tre år sia, og både han og mora føler at han er tatt godt imot og tatt godt vare på i skytterlaget. De andre ungdommene synes bare det er artig at flere unge begynner å skyte.

– Da får vi alltid en sjanse til å få flere venner, sier Rebecca.

De synes også de eldre skytterne i skytterlaget er greie og flinke til å forklare hva de skal gjøre for å skyte godt. Mange som begynner å skyte har gjerne ett eller flere nære familiemedlemmer som er aktive i sporten. Det stemmer også godt for de fleste i denne gjengen. Ole William sin mor og bestefar skyter, og Karolius sin far skyter. Even kjenner noen som skyter, men det var ikke det som gjorde utslag for at han begynte med sporten. Nå er det cirka ett år sia han ble med i Målselv skytterlag, og han synes det har vært et artig år.

– Jeg har sett mye forbedring på skytinga, det er artig, sier Even.

Det de synes er best med å delta på skytestevner, er at ingen stevner er like. På ett stevne kan man gjøre det bra og gå stolt av skytebanen, mens på neste stevne har man kanskje ikke like mange fulltreffere og går skuffa hjem. Uansett utfall, så motiverer det til videre trening.

– Tar bort stress

Rebecca erkjenner at hun har store nerver under konkurranse. De slår mest utslag på bortebane. Denne uka var hun på hjemmebane hvor hun kjenner standplasslederne og er vant til banen, så da var ikke nervene like sterke. Ole William har et godt råd for å holde nervene i sjakk som han selv følger.

– Uansett om det er konkurranse, bare tenk på det som trening. Da roer man seg. Jeg prøver å holde meg så rolig som mulig, sier han.

De synes enda flere ungdommer bør prøve seg på skyttersporten. Ikke bare er det en fin måte å bli kjent med andre på, men det er også en sport der alder bare er et tall. De eldre skytterne gir gjerne gode råd til de yngre, og på skytestevner ligger ungdom og veteraner side om side og skyter. Karolius har trivdes godt i sporten sia han begynte for halvannet år sia, og synes det er ei fin avkobling fra hverdagen og skolehverdagen.

– Skytinga tar bort stress, sier han.

Rebecca er heller ikke i tvil om at skyting gir flere fordeler også i andre settinger.

– Du får en ny måte å konsentrere deg på i skolesammenheng og i andre sammenhenger. Samtidig må du være rask, sier hun.

Rebecca og guttene håper enda flere ungdommer begynner med skyting.

– Det er spennende og artig, frister de.

Powered by Labrador CMS