LEDER:

Stygg ripe i Sp-lakken

MÅ SNU: Ordfører Toralf Heimdal og Bardu Sp åpner for å snu i grendeskole-saken. Arkivfoto
MÅ SNU: Ordfører Toralf Heimdal og Bardu Sp åpner for å snu i grendeskole-saken. Arkivfoto

Denne saken er dessverre et eksempel på særdeles dårlig politisk håndverk fra Bardu Sp. Partiet burde ha innsett for lenge siden at det eneste fornuftige var å følge innstillingen fra enhetsleder Antonsen.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Lederne i Nye Troms er personlige.
De gir uttrykk for skribentens holdning.

Den politiske ledelsen i Bardu – i praksis Bardu Senterparti – er innhentet av virkeligheta og erkjenner nå at det må gås nye runder om skolestrukturen i kommunen. Utfallet av «nye runder» er selvsagt ennå ikke klart, men det ville forbause meg veldig hvis ikke Bardu Sp må gå tilbake på sitt valgløfte om å bevare Nedre Bardu skole. Det vil i så fall være en stygg ripe i lakken for partiet som sitter med rent flertall i kommunestyret.

Den 20. mars skrev jeg i en leder der jeg påpekte at all økonomisk fornuft tilsa at Nedre Bardu skole måtte legges ned, slik enhetsleder Dagfinn Antonsen innstilte på overfor formannskap og kommunestyre: Kommunen skal tross alt spare 36 millioner kroner fram til 2024.

Men i formannskapet – og senere i kommunestyret helt nylig – sto Senterpariet på sitt: De skulle oppfylle sitt valgløfte og la Nedre Bardu skole leve videre.

I stedet ble det blant annet lagt opp til kutt i «småpenge-poster», som kulturmidler og ungdommens motivasjonspris. Spesielt det siste møtte stor motbør i befolkninga, og motivasjonsprisen ble for så vidt reddet av en Facebook-initiert spleis som skaffet nok midler til at prisen overlever også i år.

Sps steile holdning fikk etter hvert også mer dramatiske side-effekter: Før helga sa enhetsleder for oppvekst i kommunen, Dagfinn Antonsen, opp sin stilling: – Jeg føler stor mistillit fra politisk hold, var hans begrunnelse for å forlate.

Så tok saken en uventet (hvis vi skal vektlegge det Bardu Sp gikk til valg på) vending: Ordfører Toralf Heimdal kom på banen med en erkjennelse som sikkert må svi: Han – og Bardu Sp som sådan – åpner for å legge ned grendeskolen.

Og igjen: Hvis penga får rå så er det over og ut for Nedre Bardu skole. Dette er det eneste fornuftige resultatet av denne saken: Bardu kommune er økonomisk skviset, og da må det gjøres kutt som merkes på bunnlinja. Nedre Bardu skole er et slikt kutt – i perioden fram til 2024 vil det innebære at mer enn halvparten av innsparings-behovet er dekket.

Denne saken er dessverre et eksempel på særdeles dårlig politisk håndverk fra Bardu Sp. Partiet burde ha innsett for lenge siden at det eneste fornuftige var å følge innstillingen fra enhetsleder Antonsen. Når de nå åpner for nedlegging tross valgløftet er de for sent ute for å klare å beholde en dyktig enhetsleder, og det både kunne og burde vært unngått.

Men vi skal ikke svartmale Bardu Sp fullstendig i denne saken. For det er tross alt bedre å komme fram til riktig beslutning senere enn aldri.

Og da skal ordfører Toralf Heimdal – og partifellene hans – tross alt ha ros for at de ikke pisker en død hest, men i stedet følger fornuften og de kalde økonomiske fakta.

Så spørs det – selvsagt forutsatt at Sps selvransakelse faktisk fører til nedlegging av grendeskolen i Nedre Bardu – om velgernes hukommelse holder helt til neste kommunevalg og at de da får svi for «vinglingen».

Hvis ikke resultatet blir det motsatte: At det er flere som er fornøyde enn de som er misfornøyde med at partiet har snudd. For ved å legge ned grendeskolen er det mange andre områder som kan slippe kutt.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS